9 житейски урока от Конфуций

Признат за учител на 10 000 поколения" великият мислител Конфуций оставя трайна следа в мислите не само на хората в Китай, Япония, Корея и Виетнам, но и на целия свят. Днес ви представяме 9 негови житейски урока, които всеки от нас би трябвало да пречете.

1.Просто продължавайте да вървите.

"Не е важно колко бавно вървите, важно е да не спирате."

Ако вие продължавате да вървите по правилния път, то в крайна сметка ще достигнете до своето местоназначение. Трудната работа е необходимо да се изпълнява последователно. Човекът, който постига успех е този, който остава предан на идеята и независимо от обстоятелствата се движи към целта си.

2.Вашите приятели имат значение.

"Не се сприятелявайте с човек, който не е по-добър от вас."

Вашите приятели са един вид пророчество за вашето бъдеще. Вие се насочвате натам, където те вече са. Това е добър повод да си търсите приятели, които се движат в същата посока, която и вие сте избрали. Ето защо се обкръжавайте с хора с огън в сърцето си!

3.За хубавото се заплаща.

Лесно се ненавижда и не лесно се обича. Хубавите неща изискват някакви усилия, много по-лесно е да постигнеш нещо не дотам хубаво."

Това обяснява много. По-лесно е да ненавиждаш, по-лесно е да проявиш негативизъм, по-лесно е да си намериш оправдание. Любовта, прошката и великодушието вървят ръка за ръка с голямото сърце, големия ум и не винаги са лесно достижими.

4.Отначало подгответе инструментите си.

"Жизнените очаквания зависят от усърдието и старанието. Механик, който иска да усъвършенства работата си, отначало трябва да подготви инструментите си."

Конфуций е казвал: "Успехът зависи от предварителната подготовка и без такава подготовка не се търпи неуспех".

С каквото и да се занимавате в живота си, за да успеете, първо е необходимо да се подготвите. Но даже и най-големият неуспех може да ускори пътя към успеха, защото представлява жизнен урок.

5.Няма нищо лошо в това, че сте сгрешили.

Няма нищо лошо в това, че сте сгрешили, ако не продължавате да помните за това.Не преживявайте напразно. Не позволявайте на грешките да ви развалят деня. Не позволявайте на негативното да занимава вашите мисли. Нашите грешки са наши учители! Празнувайте грешките си!

6.Обръщайте внимание на последствията.

"Когато си разгневен, мисли за последствията."

Соломон е казвал: "Търпеливият е по-добър от храбрия и владеещият себе си е по-добър от завовевателя". Винаги помнете, че е необходимо да запазите самообладание и мислете за последствията.

7.Внасяйте корекции.

Ако е очевидно, че целите не могат да бъдат достигнати, не коригирайте целите, коригирайте действията."

Ако вашите цели ви се струват неизпълними през тази година, то сега е най-добрия момент да пренастроите плана си за тяхното достигане. Не възприемайте неуспеха като вариант, настройте платната си на успех и плавно се движете към целите си.

8.Можете да се учите от всеки.

Ако вървя с двама души, то всеки от тях ще влиза в ролята на мой учител. Аз ще подражавам на добрите черти на единия и ще поправям в себе си минусите на другия"

Вие можете и трябва да извличате уроци от всеки, бил той светец или мошеник. Всеки живот - това е история, изпълнена с уроци, узрели за събиране.

9.Всичко или нищо.

С каквото и да се занимавате, правете го от сърце."

С каквото и да се занимавате, правете го с пълно отдаване, или въобще не го правете. За да постигнете успех, от вас ще е необходимо да отдадете най-доброто, на което сте способни и тогава вие ще живеете без съжаления.

Още от Интересно

61-годишен модел направо блести в рекламна кампания на бански костюми

Рекламите на бански костюми често са силно сексуални, но както можете да видите от тези невероятни снимки, това не  е небоходимо. Нито пък е &n...

Колко често трябва да миете косата си?

Независимо, че имаме достъп до цялата информация относно красота и грим в интернет, много от нас решават да импровизират и намират рутина, която изг...

Първият подводен музей в Европа отвори… дълбини с над 300 скулптури и 12 арт инсталации

Кога за последно сте ходили на музей с… лодка или водолазен костюм? Вече може да го направите и в Европа, край един от канарските острови ̵...

Топ 10 на най-секси българските майки

Тазгодишната класация топ 10 на най-секси български майки вече е факт. Най-интересното този път е, че липсва една емблематична фигура – моделката Диля...

Дневен хороскоп за вторник, 17 януари

Добро утро!  Обещаваме ви, че днес е бъде специален ден! Вижте какво ви очаква днес ТУК. ––––>>> Към хороскоп...

Живот при минус 71 градуса: Как изглежда най-студеният град в света?

Ако мислите, че тези дни е кучи студ във вашия град, то значи не сте стъпвали в Оймякон, Русия - най-студеният град на планетата! Най-ниската измерена...

10 неща, които трябва да знаете, преди да се разведете

Разводът е един сравнително дълъг процес, изпълнен с доста емоции. А когато един човек е емоционален, не може да мисли особено трезво. След като прикл...

Дневен хороскоп за сряда, 18 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес е подходящият ден да започнете нещо ново, за предпочитане...

НЕ на скучното черно палто!

Кафявото, бежовото, тъмнозеленото и сивото също са много подходящи цветове за връхна дреха...

Колко милиона струва да поканиш на сватбата си Марая Кери, Антонио Бандерас и Елтън Джон?

Марая Кери и Елтън Джон получили милиони, за да пеят на сватбата на внучка на руския олигарх Валерий Коган в Лондон. Младоженците са 19-годишнит...