Играта - реална и виртуална

Забелязвали ли сте колко често си говорим за "доброто старо време"? А същото ли е и що се отнася до игрите?

Вероятно за много от нас е така, вероятно някой ще възрази. Каквито и да са отговорите обаче, не можем да отречем, че "доброто старо време" имаше много недостатъци, както и че времето, в което живее "днешната младеж", си има своите предимства. Едно си остава непроменено във времето - нуждата от игри. Да, игрите са естествена част от живота ни, от развитието, от минало и настояще.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКОЛКО ОПАСНИ СА ПЕСТИЦИДИТЕСЕРИОЗНА ЗАПЛАХА ЗА ПОДРАСТВАЩИТЕУИКЕНДЪТ НА МОДЕРНОТО СЕМЕЙСТВОКЪДЕ СЕ КРИЕ ТАЙНАТА НА УМНИТЕ И БОГАТИТЕ?

Ако погледнем по-задълбочено компютърните игри, така модерни днес, ще видим, че те, както и игрите от нашето детство, също развиват умения у децата. Разбира се, тези умения са по-различни, но все така важни. Когато обаче става въпрос за децата и компютрите има няколко неща, които е добре да отчитаме при изграждането на нагласа относно дигиталния свят.

Изискванията на съвременната среда, например, е едно важно условие за това, че децата от малки привикват към употребата на различни устройства, трупат знания и развиват умения. Дейностите, които извършват, са от изключителна важност, тъй като нагласата към времето пред компютъра зависи до голяма степен от това, което децата правят. И не на последно място, разбира се, рисковете, на които могат да се натъкнат в глобалната мрежа.

И тук вероятно идва въпросът за границата - доколко е добре децата да "киснат пред компа" и доколко да бъдат ограничавани? Е, отново идваме до златната среда, която, разбира се, е доста трудно да бъде намерена.

Снимка: Thinkstock

Или иначе казано, за всяко дете е различно и ние като родители най-добре знаем коя е тази среда. Ето и няколко неща, на които самите ние бихме могли да се опираме, когато правим избор, касаещ развитието на детето ни:

1. Интересувайте се от онлайн живота на децата - Това е важно както за детето, така и за Вас. Това, че стоят на сигурно място вкъщи, съвсем не означава, че им се случват безопасни" неща в интернет.

2. Установете ясни правила - Добре е да има правила не само за времето, прекарано пред компютъра, но и за дейностите. Компютърът отдавна не е само за забавление. Има безброй много сайтове, които предлагат занимания, развиващи писането, четенето, математическите способности, артистичните умения, изучаването на език и много, много други... и всичко това е весело и забавно! А какво по-хубаво от това детето да учи, докато играе? А какво по-хубаво от това да учим заедно с детето, докато играем?

Снимка: Thinkstock

3. Програми за родителски контрол - Такива програми са полезни, що се отнася до предпазването на детето от вредни съдържания в мрежата. (Няма да се спирам подробно на тях. Можете да прочетете други публикации на тази тема в Edna.bg).

4. Управление на риск и вреда - Рискът е възможност, наред с положителните преживявания на детето, да се случи нещо, което да му навреди. Ето защо е добре децата да поемат рискове, но и да знаят къде и как могат да потърсят помощ, ако нещо се обърка.

5. Софтуерът - Софтуерът, който използваме при сърфиране, също е от значение. Например, за да сме сигурни, че децата ни влизат в "добре поддържани" сайтове, е добре да сме се подсигурили с необходимите приложения като WOT, които да отчитат това, или да сме се уверили, че антивирусната ни програма е обновена.

Тези препоръки са част от добрите практики за онлайн употреба. Все пак общуването и доверителната връзка между нас и децата е в основата на всички действия, които предприемаме.

Снимка: Thinkstock

А играта, реална и виртуална, е основната съставка, добавена към развитието, които правят животa ни забавен и интересен, които поддържат любопитството към опознаването на света не само за децата, но и за детското в нас!

Екипът на Асоциация Родители

Още от Интересно

Как да забързаме компютъра

Един от най-често срещаните проблеми за хиляди потребители не само у нас, но и по света е забавянето на работата на компютъра с течение на времето. И...

Аз, когато ти си тръгна...

Здравей,Отдавна не те виждам. Смених си телефонния номер, изтрих всичките ти контакти.Научих се да се сдържам, когато неканените сълзи издават тъгата ...

Хлебен пудинг с гъби

Необходими продукти: 1 хляб с дебела кора (600 г) 600 мл пилешки бульон 350 г печурки 200 г заквасена сметана 100 г кашкавал 50 г краве масло 50 мл б...

Връзките зависят от детството ни

„Това как ще се развиват връзките ни и нашето отношение към партньора зависи от детството ни .”, каза Милена Родригес в  ру...

Вечната Ета Джеймс (видео)

Днес се навършват 5 години, откакто великата певица си отиде от този свят...

Ким Кардашиян е неузнаваема, преди да легне под ножа

Появиха се невиждани досега снимки на звездата, заснети в началото на кариерата й...

Тест: Един лесен въпрос може да определи кое е най-важното нещо в живота ви

Винаги е забавно да надникнем в живота си от ъгъла на психологията и да опитваме да разберем повече за себе си чрез едни малко по-научни подходи. Имен...

Хайде на неделен брънч в ресторант „Сезони“ в хотел Хилтън!

Брънчът е симпатичен хибрид между закуска и обяд, който често включва и лек алкохол – бира или чаша искрящо вино. Eдно от знаковите места в Софи...

Мъжете и жените изпитвате емоции по един и същи начин

Излиза, че мъжете и жените все пак не са толкова различни, колкото си мислим. Ново проучване показа, че няма голяма разлика в амигдалата (малка част...

Първородните деца са най-болнави

Макар и да се смята, че първородните деца имат по-добър старт в живота, ново проучване гласи, че те наследяват наред с привилегиите и редица заболяван...