10 личности, които са успели след 60-годишна възраст

Вероятно сте чували твърденията на хора, които казват "Имам чувството, че съм жив сега, но не съм живял през целия си живот". Или пък самите вие се чувствате по този начин. Онези, които са неудовлетворени от постигнатото в живота си, често мислят, че не могат да направят нищо, за да променят това.

Е, това изобщо не е така. Като цяло броят на хората над 60-годишна възраст се е увеличил двойно от 1980 година насам, а прогнозите са до 2050 година броят на хората над 80 години да е 395 милиона.

Успешният живот обаче не се определя от броя на изминалите години. Представяме ви десет личности, които благодарение на своята амбиция и талант започват живота си наново на възраст, на която повечето хора мислят за пенсиониране.

Вижте какъв е техният талант, както и коя е областта, в която са избрали да се развиват.

1. Франк Маккорт

IrishAmerica

Франк Маккорт става един от най-продаваните писатели в света, когато е на 66 години. Неговият роман "Прахът на Анджела", издаден през 1996 година, е продаден в повече от 5 милиона копия.

Маккорт печели награда "Пулицър" през 1997 година за същия роман, който е биографична творба. Освен това отличие, романът му носи и други награди - наградата ABBY, както и Los Angeles Times Book Award.

2. Бхактиведанта Свами Прабхупада

Tempel

Прабхупада е основател на Международното общество за Кришна-съзнание, известно още като Движението "Харе Кришна". Това е религиозна организация. Нейният основател желае тя да служи като пример за това как всичко може да се използва в служба на Бог и като път към духовното съвършенство.

Прабхупада основава движението на 69 години. Това се случва през 1966 година в Ню Йорк. Когато умира, 11 години по-късно, вече е обиколил света цели 14 пъти. Неговите трудове са преведени на повече от 76 езика по света.

3. Мари Деланей
На 72 години, Мари Деланей е първият човек, който прави колажи от хартия или т.нар. хартиени мозайки. Докато навършва 82 години, Мари създава 985 колажа от хартия, които представляват растения, най-вече цветя.

Тя става близка с крал Джордж III и неговата съпруга кралица Шарлот, които й осигуряват къща в Уиндзор, в която да прекара оставащите години от живота си. Творбите на Деланей са представени в Британския музей в Лондон.

4. Лаура Ингълс Уайлдър
Лаура започва да пише добилата огромна популярност книга "Малката къща", когато е на 65 години. Изданието е създадено за детска аудитория.

След първата си книга тя издава още много, най-известната от които е "Малка къща в прерията". Историите в двете книги, както и разказите в други две нейни творби, са увековечени в телевизионен сериал.

5. Естел Гети

NNDB

Естел получава световна известност с участието си в американския ситком "Златните момичета", когато е на 63 години.

Ситуационната комедия разказва за живота на четири възрастни жени, които делят общ дом във Флорида. Естел Гети е една от четирите главни актриси в продукцията, която се излъчва в продължение на седем години.

Ситкомът получава множество награди, включително "Златен глобус" за най-добър телевизионен сериал, а актьорите се сдобиват с невероятна слава.

6. Фауджа Синг

TheExplorer

Фауджа участва в маратон за първи път, когато е на 89 години. Оттогава той е бягал общо в десет маратона.

Синг официално е най-старият човек, тичал по време на един цял маратон, когато на 100-годишна възраст взема участие в маратона в Торонто.

Днес, вече на 102 години, той продължава да тича по около 7-8 километра на ден.

7. Клара Пелер

Pinterest

Клара Пелер става лице на веригата ресторанти Wendy's благодарение на реклама, в която участва.

През 1984 година, когато е на 81 години, Клара прави своя знаменит дебют с рекламата на Wendy's. В нея тя възкликва "Къде е говеждото?" пред вида на малък хамбургер от конкурентна верига за хранене.

Чрез тази фраза Клара става любимка на зрителите.

8. Баба Моузес

MuseumMasters

Анна Мари Робъртсън Моузес, известна по-късно просто като Баба Моузес, е една от най-популярните жени в американското изобразително изкуство. Става икона в областта на културата, когато е на 78 години.

През 1938 година колекционер на картини забелязва творбите на Моузес през прозореца на аптека. Включва тези картини в изложба, показана в Ню Йорк. Изображенията по-късно се появяват върху картички, постери и дори върху порцеланови чинийки.

За живота на знаменитата художничка е създаден биографичен филм, а тя се появява на корицата на списание Time през 1953 година. Умира на 101 години, а новината за смъртта й е отразена в европейските и американските медии.

9. Хари Бернщейн
Хари Бернщейн става успешен писател, когато е на 96 години!

След години на получаване на писма, съдържащи отказ от различни издатели, книгата му The Invisible Wall: A Love Story That Broke Barriers най-накрая му носи успех. В нея той разказва за детството си в беден английски мелничен град.

10. Полковник Харланд Сандърс

ColonelSanders

Харланд Сандърс създава веригата за бързо хранене Kentucky Fried Chicken на 65-годишна възраст. Известен е сред американците като Краля на пилешките кълки.

Девет години след като създава KFC, продава дяла си в компанията за 2 милиона долара. Неговото лице се вижда на всяка една опаковка на веригата.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

Още от Живот

На Антоновден: Не плетете, не варете боб, Чумата ще се разсърди!

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. Антоний Велики е роден около 251...

Веждите през столетието и как са се променяли

Еволюцията във веждите публикува на своя канал в YouTube списание Allure. Изданието показа как се е развивала модата за последните 100 години. Деб...

6 причини да не изпращате служебни имейли вечер

На всички ни се е случвало да си спомним за служебни неща след работно време или някъде около полунощ и да сме изкушени да изпратим служебен имейл...

Как да намерите мечтаната работа през 2017г.(в няколко стъпки)?

Ако сте като повечето работещи хора, вероятно през тази година искате да смените работата си. Идеята за новата работа ви харесва: представяте си колко...

Хороскопът ви за 16 януари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Ейърс рок – свещеното място на аборигените (галерия)

В северната част на централна Австралия се издига величествено скално образувание. През 1873 година за първи път учени посещават мястото, картографира...

Chanel: Киберпънк и роботи в модата

История за технологичното развитие на модата, пречупено през едно буквално имплементиране, разказва Карл Лагерфелд с новата си рекламна кампания ...

Готови за 2017: Плажна идилия

Докато ние борим студа и ниските температури, модната индустрия ни дава все по-добри идеи за това как да изглеждаме добре... на плажа. Още по т...

Хороскоп за 14 януари

За някои зодии съботният ден ще бъде идеална почивка и време за релакс, но за други зодии ги очаква напрегнат и динамичен ден. Вижте какво вещаят звез...

Хороскопът ви за 10 януари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...