5 здравни мита, които си струва да преосмислим

"Алкохолът убива мозъчните клетки". "Жените се напиват по-бързо от мъжете". "Трябва да си сложите шапка, ако краката ви са студени". Има много "мъдрости", които се налагат през годините. Но това, че сте свикнали да ги чувате, не означава, че трябва непременно да им вярвате.

Анахад О'Конър, журналист, който работи за Ню Йорк Таймс, си поставя за цел да разбере кои от всеизвестните митове са истина и кои са чиста измислица. Той публикува своите открития в новата си книга, озаглавена "Никога не се къпете по време на буря".

1. Мускулите се превръщат в мазнини, ако не ги използвате
Грешно! Мускулите и мазнините са две съвсем различни неща. Когато спрете да тренирате, мускулите се свиват и позволяват на мазнините да заемат мястото им. Също така хората, които спират да спортуват, често продължават да приемат същото количество калории, което са приемали и докато са тренирали активно. Това води до по-малко изгорени калории и напълно възможно качване на килограми.

Тъй като по принцип мускулната маса увеличава метаболизма, следователно по-малката мускулна маса означава, че е много вероятно да качите повече килограми, ако не тренирате както преди, а си похапвате повече.

Много са факторите, които заблуждават, че мускулите се превръщат в мазнини. Всъщност не се превръщат, а се набавят паралелно със заседналия начин на живот. Добрата новина е, че физическата активност може да предотврати това!

2. Жените се напиват по-бързо от мъжете
Вярно! Женското тяло съдържа по-нисък процент вода в сравнение с мъжкото и следователно достига по-бързо висока концентрация на алкохол в кръвта. И това не е всичко. В женския организъм има само половината от необходимото количество на алкохол-дехидрогеназа - ензим, който разгражда алкохола.

Количеството алкохол, обработено от черния дроб на жената, е само 20% от количеството, което обработва мъжкият. И след като жените не са толкова добри в усвояването на алкохола, по-голямо количество от него попада в кръвта и достига до мозъка.

3. Чаша зелен чай помага да свалите килограми по-бързо

Pinterest

Грешно! Напоследък всеки хвали ползите от зеления чай: от улесняване на храносмилането до подобряване на мозъчните функции. В много от случаите обаче има твърде малко научни доказателства, които да подкрепят тези твърдения.

Например, зеленият чай съдържа катехини - полифеноли с антиоксидантни свойства, които би трябвало да забързат метаболизма и да помогнат за изгарянето на мазнини. За съжаление, нивата на енергията, която успяват да изразходят, са прекалено ниски, за да предизвикат някаква значима загуба на тегло.

Изследване показва, че мъже, които приемат специалензелен чай, който съдържа 690 милиграма катехини (което е 20 пъти повече от количеството, което се съдържа в чаша обикновен зелен чай) свалят с почти килограм повече от тези, които не пият от този специален чай.

Огромни количества зелен чай може да помогнат в битката с килограмите, но чаша-две на ден няма да предизвикат никаква промяна.

4. Алкохолът убива мозъчни клетки
Грешно! Хората, които редовно приемат едни и същи количества алкохол, дори тези количества да са големи, не убиват мозъчните си клетки. Изследвания доказват, че вреда на мозъчните клетки се нанася, само когато алкохолът се приема в изключително високи концентрации. А концентрацията на алкохол в кръвта, която води до напиване, е много по-ниска от концентрацията, която е смъртоносна за клетките.

Проучване показва, че хората, които пият много, но по-късно умират от болести, които не са свързани с лошия навик, имат почти същият брой и плътност на невроните, какъвто имат и хората, които не пият.

Запомнете обаче, че дори да не убива мозъчни клетки, алкохолът нанася тежки вреди върху здравето, като разрушаване на нервните окончания, прикрепени към невроните в малкия мозък. Самият алкохол не води до унищожаване на клетките, но други фактори, заедно с пиенето, го правят. Например, невниманието към здравето и самоналоженият режим на хранене + пиене.

5. Хората качват над 2 кг по време на почивка
Грешно! Въпреки че в края годината и началото на новата, може да ви се струва, че сте качили няколко килограма, това най-вероятно не е така. Човек обикновено добавя най-много килограм към теглото си по време на шестседмичният празничен период в края на годината.

Според скорошно проучване, в което взимат участие 200 души, участниците са качили средно по по-малко от килограм в периода между началото на октомври и края на февруари. Само 10% се сдобили с повече от 2 килограма отгоре.

Проблемът е, че всеки добавен килограм често остава по тялото за по-дълго време, отколкото сме си наложили в новогодишните обещания. Така че, внимавайте да не прекалявате с "екстрите" по празниците.

И така, човек наистина ли не трябва да се къпе по време на буря? Оказва се, че в това старо поверие има доза истина. Когато мълния удари сграда, може да премине във водопровода, през металните тръби и жици и да удари всеки, който докосне кранче или друго оборудване в банята. Мълнията лесно преминава от добрия проводник (металната тръба) към по-добрия (човека). Това е мит, с който не искате да се имате работа!

За още интересни статии на тема здраве, посетете страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Здраве, диети и спорт

Тренировка за ръце и корем, за която не ви е нужно никакво оборудване(2 част)

Започнете оформянето на тялото си с тази лесна тренировка, която ще оформи корема и ръцете ви, без да използвате каквито и да било фитнес уреди. Дайте...

Как да облекчите алергията към домашни любимци?

Да имаш домашен любимец е прекрасно. Доказано е, че отглеждането на животни у дома намалява стреса и напрежението. Но любимците ни понякога могат да с...

Ако искате да сте дълголетници, въздържайте се от секс

Ако искате да сте дълголетници, трябва да преустановите секса. Така поне смятат британски учени, пише The Daily Mirror. Според проучване на специа...

Признаци, че консумирате твърде много сол

Солта е жизненоважен минерал, който е необходим за нормалното функциониране на човешкото тяло. Въпреки това, повечето храни, които консумираме съдържа...

Наръчник за сменяне на памперси

Всяка млада майка се изправя пред проблема как да смени памперсите на своето мъниче. Ако никога не Ви се е налагало да го правите, не сте помагали на ...

Диетата на 2017-а

След всяка нова година идва времето, в което се замисляме за фигурата си и за това как искаме да свалим натрупаните излишни килограми. И ако всяка ...

Ефективни методи за борба с бръчки по челото

Бръчките по челото са сред издайническите белези за старост. Подобно на всеки белег, колкото по-рано се погрижите за тях, толкова по-добре. Ранната пр...

Индийски техники срещу стрес, но и за добро здраве

Стресът е част от нашето ежедневие. Има дни, в които трудно успяваме да възстановим баланса. Понякога се нуждаем от повече концентрация, от повече въз...

Серумът за лице на Refan получи награда за най-добър продукт

Серумът за лице SNAIL PERFECTION на REFAN стана победител в категория „Българска козметика“ в класацията на сп. ОК! „BEST BEAUTY PRO...

Серумът за лице „SNAIL PERFECTION“ на REFAN – BEST BEAUTY PRODUCTS 2016

Серумът за лице SNAIL PERFECTION на REFAN стана победител в категория „Българска козметика“ в класацията на сп. ОК! „BEST BEAUTY PRO...