Есето на Салма Хайек - най-истинските думи на годината

Салма Хайек направи шокиращи признания на страниците на "The New York Times" - красавицата разкри, че тя самата е сред жертвите на продуцента Харви Уайнстийн. В продължение на години кино менторът е подлагал на тормоз десетки актриси, сред които са Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу.

В свое есе Салма също признава, че е станала жертва на посегателство от страна на продуцента по време на снимките на филма "Фрида" от 2002 г.

След като сключила сделка с Уайнстийн за правата на филма, който я изстреля на върха и й донесе Оскар", Салма буквално попаднала в ада. Тя разказа в подробности защо толкова много актриси са мълчали толкова дълго време? Хайек описва всички перипетии, през които е преминала, за да сбъдне една своя мечта. По ирония на съдбата в стремежа си да разкаже историята на една смела мексиканка, тя попада в капана на истински хищник, който се опитва да срине самочувствието й. И ... до известна степен успява. Вероятно нито една от нас не се е замисляла, че дама като Салма може да бъде смазана от някого - та тя има всичко, блестяща кариера, невероятна външност и може да си позволи всичко. Оказва се, че на практика в живота нещата невинаги са такива, каквито изглеждат.Актрисата поставя един въпрос, над който малка част от нас са се замисляли - защо само 27% от посланията в най-популярните американски филми са отправени към жени? Сигурни сме, че ви се е случвало да търсите холивудска лента, която да отговори на потребностите ви и не сте я откривали?

Следващият път, когато гледате филм, си припомнете това:

"Харви Уайнстийн беше запален киноман, който поемаше рискове, патрон на множество таланти в киноиндустрията, любящ баща и чудовище", започва болезненото си признание актрисата.

В продължение на години той беше моето чудовище. Тази есен с мен се свързаха репортери, включително и моята скъпа приятелка Ашли Джъд. Те искаха да говоря за болезнен епизод от живота си, с който смятах, че съм се примирила. Така бях промила мозъка си, мислейки си, че всичко е свършило. Оцелях, защото се скрих от отговорността да говоря открито с извинението, че достатъчно хора вече поставиха под светлината на прожекторите моето чудовище. Не смятах, че моят глас е важен, нито че той може да промени нещо.

В действителност се опитвах да спася себе си от предизвикателството да обясня някои подробности на моите близки. Защото съм им споменавала между другото, че съм била подлагана на тормоз, както много други актриси от страна на Харви, но пропусках някои детайли. И защо в продължение на толкова много години сме се държали сърдечно с мъж, който ни е наранил толкова дълбоко. Гордеех се със способността си да прощавам, но в действителност ме беше срам да опиша детайлно това, което съм простила, а това ме накара да се зачудя дали тази част от живота ми всъщност е затворена.

След като толкова много жени описаха какво Харви е направил с тях, трябваше да се сблъскам със страха си и скромно да приема, че моята история, колкото и да беше важна за мен, не бе нищо повече от капка в океана от болка и объркване. Чувствах, че към днешна дата никой не би се заинтересувал от моята болка - може би това беше една от последиците на всички тези пъти, в които Харви ми беше казвал, че съм никоя.

Най-накрая осъзнаваме греха, които беше приет от обществото и който обиждаше и унижаваше милиони момичета като мен, защото във всяка жена се крие по едно момиче. Вдъхновена от тези, които имаха куража да проговорят, особено в общество, което избра президент, който е бил обвиняван в сексуално насилие от повече от дузина жени и който всички сме чували да казва, че мъж с власт може да прави с жените каквото си поиска.

Стига вече.

През 14-те години, в които аз се развих от ученичка в звезда на мексиканска сапунена опера, а от там имах късмета да участвам в няколко американски хита като "Десперадо" и "Бързата работа" (Fools Rush In), Харви Уайнстийн се превърна в магьосника на новата вълна на киното, които взимаше класическо съдържание и го превръщаше в масово популярно. По това време беше немислимо мексиканска актриса да иска да пробие в Холивуд. И въпреки че бях доказала, че това всъщност не е е така, все още бях никоя.

Една от силите, които ми дадоха увереност да бъда амбициозна в кариерата си, бе историята на Фрида Кало, която в златната ера на мексиканските моралисти, е правела малки интимни картини, на които всички са гледали с неуважение. Тя е имала куража да изрази себе си, докато всички са били скептични. Моята най-голяма амбиция бе да разкажа нейната история. Превърна се в моя мисия да изобразя портрета на един необикновен артист и да покажа своето родно Мексико извън обичайните стереотипи.

Империята на Уайнстийн, която тогава бе Miramax, се бе превърнала в синоним на качество, изпипване на детайлите и поемане на рискове - рай за комплексни и нетипични артисти. Беше всичко, което Фрида бе за мен и всичко, което аз исках да бъда.

Щях да продуцирам филма с друга компания, но го взех обратно, за да го дам на Харви.

Познавах го бегло покрай връзката си с режисьора Робърт Родригес и продуцента Елизабет Авелан, която тогава бе негова съпруга, с тях бях правила вече няколко филма, те ме бяха взели под крилото си. Всичко, което знаех за Харви по това време, бе, че той има удивителен интелект, че е лоялен приятел и семеен човек.
Знаейки това, което знам сега, се чудя дали приятелството ми с Куентин Тарантино и Джордж Клуни всъщност не ме е спасило от изнасилване.

Сделката, която първоначално направихме бе Харви да плати правата на работата, която бях развила. Като актриса трябваше да платя такса на Гилдията на актьорите плюс 10 процента. Като продуцент щях да получа някакъв вид признание, но не и заплащане, нещо което не бе рядкосрещано за жена продуцент през 90-те. Освен това той искаше да участвам в още няколко филма на Miramax, което аз смятах, че ще циментира статуса ми на водеща актриса.

Не ме интересуваха парите. Наивността ми стигаше дотам, че смятах, че съм сбъднала мечтата си. Той придаде смисъл на последните 14 години от живота ми. Той беше дал шанс на мен - на една никоя. Беше казал да".

Нямах представа, че беше мой ред да започна да казвам не".

Не" на това да му отварям вратата по всяко време на денонощието, хотел след хотел, локация след локация, той се появяваше неочаквано, дори на места, където снимах филми, с които той нямаше нищо общо.

Не" на това да се къпя с него.

Не" на това да ме масажира.

Не" на на това да позволя на голата му приятелка да ме масажира.

Не" на това да ми прави орален секс.

Не, не, не, не, не ...

С всеки отказ идваше и гневът на Харви. Не мисля, че той мразеше нещо повече от думичката не". Абсурдността на изискванията му нямаше граници - от това, че получавах ядосани телефонни обаждания през нощта, в които той искаше да уволня агента си заради караница с него по друг филм и по повод на друг клиент, до това да ме извлече физически от гала вечер, посветена на Фрида", по време на Кинофестивала във Венеция, за да присъствам на частно парти с него и някакви жени, които смятах, че са модели, а след това се оказа, че са високоплатени проститутки.

Той стигна до там, че веднъж ме атакува с ужасяващите думи: Ще те убия, не си мисли, че не мога".

След като най-накрая се убеди, че няма да спечеля филма си по начина, по който той очакваше ми каза, че е предложил ролята и сценария ми на друга актриса.

В неговите очи аз не бях артист. Не бях дори човек. Бях предмет, не никоя, а просто тяло.

В този момент ми се наложи да се обърна към адвокати, не за да го обвиня в сексуал...

Още от Интересно

Козирогът – усещане за Бог

На 21 декември Слънцето бавно, но сигурно навлезе в знака Козирог. Дневното светило отразява пътя на героя. Героят е архетипен образ, който живе...

Момчето с кристалносините очи, което не се страхува, че е различно

Абуше живее в Джинка, южна Етиопия. Той е на 9 години и едва ли някой би му обърнал внимание, ако не се вгледа в неговите изумително красиви, дълбоки ...

12 модерни, лоши навика, от които трябва да се откажете

Никой не е съвършен и това наистина е страхотно! Какъв необикновен свят би бил, ако никога не трябваше да се притеснявате. Но има някои навици, които ...

12 модерни, лоши навика, от които трябва да се откажете

Никой не е съвършен и това наистина е страхотно! Какъв необикновен свят би бил, ако никога не трябваше да се притеснявате. Но има някои навици, които ...

Първите мигове на бащинството, запечатани в красиви портрети

“Аз съм страстен документалист, влюбил се във фотографията, преди три години, когато за пръв път хванах професионална камера в ръка. Това е люб...

Содената питка е задължителна за Антоновден

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики. В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На тоз...

"Лице" - забраненият роман на Блага Димитрова, който трябва да прочетете

Романът "Лице" на вечната Блага Димитрова е издаден през 1981 година. Появата му предизвиква гневната реакция на висшите държавни и партийни...

Детокс след антибиотично лечение

Студеното и влажно време...