Съветите на аюрведа за пълноценен и щастлив живот - древната наука за здравето за пълноценен и щастлив живот

Аюрведа, древната наука за здравето, прародителката на медицината, ни дава знания, позволяващи ни да водим здравословен живот, да не боледуваме и да се чувстваме прекрасно.

Съгласете се, че е по-добре да съблюдаваме елементарни правила, които лесно стават начин на живот и са мощна профилактика, отколкото да губим време,усилия и пари за медицинско лечение, което не винаги е безопасно и ефективно.

Така че в тази статия ще разгледаме простички препоръки на аюрведа за всеки ден, включващи дневен режим и хранене, които ще ни позволят да съхраним и поддържаме добро настроение, бодрост и физическо здраве.

Снимка: Thinkstock

Съветите на доктор О. Торсунов, специалист по аюрведа

След събуждане и почистване налепа по езика и измиване на зъбите, изпийте чаша прохладна вода (може и повече). Това е необходимо за да се стимулират червата и нормализира дейността им.

Обезателно правете гимнастика, лека физзарядка.

Вземете душ, полейте и главата, това е по-добре за очистване на тънкото тяло на ума и праната (жизнената енергия). Душът позволява да освежите не само тялото, но и мисълта, да измиете остатъците от съня и да се ободрите.

След това за организма е полезно да прави статични упражнения (асани или други спокойни упражнения). Активните упражнения (гимнастика) може да направите преди душа или по-късно.

Снимка: Thinkstock

Ако се занимавате с медитация и въобще някаква духовна практика, сутринта е най-благоприятното време, тъй като умът е относително спокоен, може добре да се съсредоточи.

Специалистите по аюрведа съветват ежедневно да се правят разходки на свеж въздух, особено сутринта, не по-малко от половин час.

Вечерта, след връщане от работа, първо трябва да вземете топъл, отпускащ душ, което да очисти тялото и да освободи ума от влиянието на събитията, случили се през деня.

Аюрведа не препоръчва да се яде след 18:00 часа, особено тежка храна, което е подробно описано по-долу, при съветите за хранене.

Вечерта не е желателно да гледате негативни телевизионни предавания, новини и филми, да не се опитвате да си изяснявате отношения и да не решавате важни въпроси, защото всички тези неща възбуждат ума и действат разрушаващо на уморените през деня психика и организъм. По-добре прочетете хубава книга, послушайте спокойна музика, пообщувайте в семейството или погледайте спокоен, позитивен филм.

Снимка: Thinkstock

Един час преди лягане е добре да изпиете топло подсладено мляко с малко анасон, кардамон или други сладки подправки, който ви харесват.

Преди сън аюрведа съветва да се направи разходка от 10-15 минути. През това време е добре да се проветри помещението, ако през нощта спите на затворен прозорец.

Препоръки на аюрведа за храненето

Правилното хранене по аюрведа е и профилактика и ефективно лекарство срещу много болести. Специалистите по аюрведа знаят добре как именно и колко силно влияят различните продукти върху състоянието на човека, затова широко използват тези свойства за лекуване на пациентите си.

Правилното хранене подразбира не толкова списък със здравословни продукти за хранене, но и тяхното количество и време на приемане, и особеностите на всеки организъм, в това число и наличието на едни или други показания и противопоказания (не всички продукти са подходящи за всички). Всички тези фактори, в идеалния случай, трябва да се отчитат. А тук ще разгледаме общите моменти и съвети за всеки ден, които помагат да се разбере общата картина по темата за храненето.

Снимка: Thinkstock

Сутринта е времето на благостта и затова закуската, за да не изпорти целия ден, трябва да бъде благостна. Обикновено това са плодове (през зимата може да са сушени), също и млечни продукти - мляко, извара, масло, сметана, различни видове сирена и други.

Благостните хранителни продукти са много полезни за здравето, те подсилват добрите черти на характера, увеличават оптимизма (позитивното мислене), премахват лошото настроение, депресията, а също и лекуват болестите.

ГОВОРИМ СИ ЗА...

*

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ СИГНАЛИТЕ НА ТЯЛОТО СИ - КАК ДА ПОЗНАЕМ ДИАБЕТА?


*

11 ПЛОДА И ЗЕЛЕНЧУКА, КОИТО НИ ПОМАГАТ В СВАЛЯНЕТО НА КИЛОГРАМИ


*

КАКВО ДА СГО...

Още от Интересно

Какво да носим в офиса през лятото

Навън става все по-горещо, а на нас ни е все по-трудно да съобразяваме високите температури с офисния дрескод. Строгите костюми и черната пола до коля...

Отиде си Нанси Синатра

Днес светът се сбогува със столетницата Нанси Синатра, която бе първата любов и майка на трите деца на легендарния певец Франк Синатра. Тъжната вест с...

Ето как да му вземеш акъла според зодията ти

Всяка жена, поне веднъж, е влизала в ролята на изкусителка, за да спечели даден мъж, който много би искала да стане част от живота й. Оказва се, че зо...

Седмичен хороскоп за 16-22 юли: не насилвайте събитията, пуснете се по течението

И тази седмица няма да пропуснем да споделим с вас новия ни седмичен хороскоп, който знаем, че следите с интерес. Така че със сигурност няма да изнев...

Бащата на Меган Маркъл: Дъщеря ми е ужасена от живота в двореца

Бащата на Меган Маркъл Томас, който няколко пъти беше помолен от дъщеря си и Двореца да не дава интервюта, отново привлече вниманието върху себе си с ...

Да живее нудизмът!

Колкото и противници да си е спечелил досега, нудизмът като философия на поведението придобива все по-голяма популярност по света днес. Нудизъм (ил...

Чаша вода преди сън ни прави по-щастливи

Водата е течност, която е много важна за здравето и благополучието, но много хора пренебрегват редовната хидратация. Специалистите по хранене и лекари...

Транссексуални нападнаха Скарлет Йохансон

Скарлет Йохансон се оттегли от ролята си на транссексуалната Данте Гил във филма „Rub & Tug”. Това е главният персонаж в лентата, койт...

7 филма по книги, които задължително трябва да гледате в кината тази година

1. „First man“/ “Първият човек” (САЩ) Ден на премиерата: 12 октомври 2018 г. С участието на: Райън Гослинг, Клеър Фой, Джей...

Оставете я на мира! Или как трябва да изглежда една жена 12 дни след раждане

Кандис Суанпол е успешен модел и един от най-известните ангели на Victoria's Secret. В началото на годината тя бе обявена за&n...