Защо е толкова трудно да си тръгнеш от връзка, в която има насилие

Насилието в една връзка не се изразява само във физическо посегателство. Много често то е само под формата на психологически тормоз, което е не по-малко опасно (това са непрекъснатите заплахи, скандали, неконтролируеми изблици на гняв, прекомерна ревност и подозрителност, опити за социална изолация на жертвата, както и заплахи за убийство или самоубийство в случай на раздяла).

Хората, които никога не са се сблъсквали с подобни проблеми, в повечето случаи са сигурни, че няма нищо по-лесно от разрешаването на този въпрос: просто ставаш и си тръгваш от твоя мъчител. И наистина, това изглежда най-логичното и очевидно действие.

Защо обаче на практика не се получава така? Защо жертвите на домашно насилие почти никога не успяват да направят тази решителна крачка?

В много случаи основният (а понякога и единственият) аргумент е чисто икономически – когато една жена е поставена в ситуация на пълна финансова зависимост, особено когато в семейството има деца. Обикновено мъжете, които подлагат жените си на психологически и физически тормоз, предварително са се „погрижили“ за това. Те държат пълен контрол над банковите сметки, спестяванията, дори и над доходите на своята половинка, като често дори не ѝ разрешават да работи.

Друга причина е страхът от изблик на агресия от страна на насилника и закани за физическа разправа. Макар че този страх може да бъде ирационален, най-често той има напълно реално основание.В много случаи фразата „Ще те намеря вдън земя и ще те убия!“ не остава само заплаха, а се превръща в поредния „битов инцидент“ в криминалните хроники. И за съжаление, правоохранителните органи (особено у нас) рядко обръщат сериозно внимание на подобни заплахи.

Има и няколко много деликатни психологически причини, поради които една жена остава при своя насилник. Една от тях е срамът. Колкото и странно да звучи, нерядко жените се срамуват от това, че са се оказали жертви на домашно насилие, а понякога дори поемат върху себе си вината за случващото се. Затова те не само че не си тръгват, но и упорито крият от близките и приятелите си това, което се случва в семейството им.
Често те пазят тази своя „тайна“ дори от най-близките си, страхувайки се, че ще бъдат упреквани или че ще срещнат неразбиране.

Немаловажно е, че мъжете насилници са ловки манипулатори, които освен че държат своята жертва в постоянно напрежение и страх, успяват да ѝ внушат, че именно тя е причина за техните изблици на агресия.

И не на последно място, т.нар. цикли на насилие винаги завършват с „меден месец“.
След поредния епизод на остро насилие винаги настъпва спокоен период, през който мъжът става особено любящ, грижовен и демонстрира чувство на вина за постъпката си. Този период е придружен с многобройни обещания, че това никога повече няма да се повтори, както и с всякакви доказателства за неговата всеотдайна любов. Често той смирено изтъква, че има проблем, че се нуждае от нейната помощ. И тогава жертвата сякаш се успокоява, страхът и тревогата отстъпват пред любовта и чисто човешката загриженост, тя вижда нещата в много по-светли краски и постепенно забравя за случилото, надявайки се, че наистина ще бъде „последно“. А точно в такива моменти е доста трудно да вземе решение да напусне своя партньор.

За съжаление, случаите на насилие почти никога не остават единични. Те рано или късно се повтарят, потретват... при това с нарастваща сила.

Вижте един разказ от първо лице, откъс от книгата "Изповедта на една майка"

„Защото мислех, че това е любов, мамо. Мислех, че той ще се промени – винаги казваше, че този път е за последно. Мислех, че си го заслужавам, защото аз съм го провокирала. Мислех, че той съжалява. Мислех, че има нужда от мен, че мога да му помогна... И се страхувах, че ще ме убие. А по-късно той заплаши, че ще убие себе си, ако го напусна... и аз знаех, че това не е фалшива заплаха, знаех го през цялото време. Не бях сигурна дали съм достатъчно силна, за да изградя живота си отново – той държеше всичките ни пари, мамо, не разполагах и с цент на мое име. И наистина вярвах, че ми е останал само той.“

........................

„Тогава вече знаех – вината, че ме удря, е моя. Неведнъж ми го беше казвал... Бях толкова красива, толкова неотразима, че го докарвах до безумие – любовта му към мен беше толкова силна, че той просто губеше самоконтрол. По моя вина.
Отначало вярвах, че нямам повод за сериозно безпокойство, и мислех, че мога да го променя. Бях късметлийка, че съм омъжена за него. Живеех сбъднатата мечта на всяко малко момиченце – красив съпруг, пари, охолен живот... И аз наистина обожавах Дейвид, виждах най-доброто в него и най-доброто в себе си. Мислех си, че ако съм винаги до него и проявявам достатъчно търпение, ще се науча да му помагам в контролирането на гнева.
Нали самият той ми го беше казвал хиляди пъти! Аз бях неговата сродна душа. Той се нуждаеше от мен, за да преодолее проблема си. Само трябваше да спра да го провокирам и тогава бих могла да му помогна.
Сега изпитвам унижение, като се връщам назад, защото всичко е толкова очевидно. Но ако чуваш нещо достатъчно често, ако лъжата се повтаря с достатъчно искреност от човек, когото обичаш с цялото си сърце, накрая рационалната преценка отстъпва място на доверието....

Още от Интересно

Благородният Джордж Клуни е подарил по 1 милион на най-близките си приятели

Най-добър приятел си на Джордж Клуни? Получаваш 1 милион долара като подарък от него! Приятелството с известния актьор може да ти купи къща... буквалн...

Тази вечер гледаме „Воевода“ и като минисериал

След силния си кино дебют в началото на годината предстои телевизионната премиера на българската лента „Воевода”. В три последователни ве...

Огромните платна и стенописи на Martín La Spina, художникът, който “десакрализира образите, за да ги превърне в свещени”

Doble retrato de la Hidromelancolía – óleo s/tela – 140 x 70 cms Публикувахте от Martín La Spina, Artista Visual в 29 с...

Никол скандализира с анцунг и токчета!

Никол Шерцингер е от дамите, които просто няма как да останат незабелязани. Изящна и същевременно секси, тя е магнит за очите на околните. Вчера об...

Ирина Тенчева: Дано има повече недоспали родители!

"Дано има повече недоспали родители!" Такова пожелание отправи на специално събитие на ДНК и Fibank в клуб "Перото" Ирина Тенчева....

Това не е ли най-сладкото момиченце на света?

Запознайте се с Анна Княжева. Тя е само на 6 годинки, но вече собствена страница в Instagram. Красивото момиченце се радва на 892 хиляди последователи...

Печено зеле с ориз и сливи

Необходими продукти 1 кг кисело зеле 100 г дълго...

Японската култура принтирана от Louis Vuitton

Японско вдъхновение бележи най-новата круизна колекция на Louis Vuitton за 2018 година. Новите модели на луксозния бранд са се докоснали до страната н...

Когато една жена си тръгне...

- Къде си тръгнал да я търс&#...