Д-р Ана Шопова: Искам никога да не губя надежда и да съм полезна

Очите й са толкова искрящи и топли, сякаш лазурното небе се е скътало в тяхната неизмерима дълбочина. Сърдечната й усмивка ме покорява още в първия миг на срещата ни. Такава е д-р Ана Шопова. Спокойна, лъчезарна и усмихната. Медицината у нас със сигурност е спечелила много в нейното очарователно и слънчево присъствие. Тя е не само професионалист, но и човек с огромно сърце.

Завършва медицина към МУ-МФ, София, през 2008 г. Специализира нервни болести в Клиника по Нервни болести към "Александровска болница" с придобита специалност неврология през 2014 г. Успоредно със специализацията разработва дисертация в сферата на неврогенетиката и невромускулните заболявания на тема: "Генотип-фенотип корелации при миотонични дистрофии тип 1 и 2", която защитава през 2014 г. От 2015 г. към момента работи в МБАЛНП "Св.Наум ", клиника по епилепсия, София.

Повод за срещата ни е Денят на българския лекар. Не е случайно, че именно на този ден Православната църква почита и паметта на българския духовник, отшелник и лечител Свети Иван Рилски. Защо е избрала работа в родината си и не смята ли да развива професията си извън България, защо младите медици бягат в чужбина, за усмивките и мечтите - на тези и още други въпроси ни отговаря с охота и усмивка на лице очарователната д-р Шопова.

- Как се роди у теб желанието да станеш лекар?

- При мен тази мечта малко или много беше провокирана от семейството и примера, който, макар и неволно, ми даваха. С дядо рентгенолог и фтизиатър (рентгенология, специализирана в областта на туберкулозата), баба хирург и главен лекар и майка доцент по клинична психология, просто нямаше как иначе. Въпреки че имаше опити да бъда разубедена именно от тях, тъй като знаех с какво се захващам.

- Какво е да си лекар в България?

- Трудно е не само в България, но у нас важно значение има и социалният, финансовият момент, който не е маловажен за един млад човек, с планове и за семейство.

- Имало ли е момент, в който си си казвала - не мога повече, искам да продължа да прилагам професията си в чужбина?

- Да, няма да крия или да изненадам някого, ако кажа, че съм мислела за това. Но тук имам здрави корени и цял един живот, а и без да звучи изтъркано и псевдопатриотично, обичам България, така че... ето ме тук.

- Много млади лекари избират да практикуват професията си в чужбина. Според теб какво трябва да се промени у нас, за да спре това изтичане на способни и качествени медици извън родината?

- Колегите избират пътя навън, за да не опорочат вече сбъднатата си мечта да са лекари, да се чувстват спокойни за бъдещето си, да могат да си позволят да са самостоятелни и да живеят достойно. Не може един лекар да е добър в работата си, като това се отнася за всяка професия, и да бъде преангажиран от битовизми и финансови несгоди, колкото и голям идеалист да е.

Както казах по-горе, това трябва да се промени. Българският лекар заслужава едно достойно и осигуряващо спокойствие заплащане за един високоспециализиран и най-отговорен труд. Другото е да има по-голяма достъпност за обучаващите се, а един лекар учи цял живот. Затова той трябва да има достъп до всички курсове за квалификация, които да не се заплащат от джоба (по-точно от този на родителите му) на младия студент, специализант или лекар.

- Би ли ни описала накратко как минава работният ден на един млад невролог, практикуващ професията си в България?

- Както минава всеки един работен ден. На човек, който работи с хора, с техните болежки, емоции, съдби... Напрегнато, понякога разочароващо, а друг път денят завършва с надежда и удовлетворение, чувстваш се полезен.

- С какви заболявания са твоите пациенти?

- По настоящем работя в отделение, специализирано в областта на епилепсията, но наред с това има и много други заболявания. Част от тях са мозъчно-съдовите и свързаните с тях усложнения.

- В резултат на какво могат да настъпят неврологични заболявания и има ли рецепта за предпазване от тях?

- Етиологията и лечението на неврологичните заболявания (няма да из...

Още от Интересно

Подаръци за 2-годишни, препоръчани от психолози

Коледното вълнение се удвоява, когато вкъщи вече има дечица. Тогава цялата магия, мистика и коледен дух отново придобиват истински смисъл. А светнали...

Топ 10 на най-високоплатените певици за 2017-а

Начело на класацията с най-високи доходи за 2017 е Бионсе. Според изданието r&b певицата е изкарала 105 млн. долара за една година, счетено о...

Най-известните жени зодия Стрелец

Да си Стрелец е най-чудесното нещо на света. Виждаш света през розови очила, понякога се спъваш, но винаги успяваш да превърнеш това в шега и се чувст...

Защо не празнуваме истински днешния празник?

Днес е празникът на християнското семейство и социалните мрежи са пълни с призиви и пожелания да бъдем по-любящи към нашето семейство, да оценяваме лю...

Забавно: 7-те кучешки гряха

Седемте смъртни гряха са...

Как да преборим зимната депресия

Ново хоби Замислете се: какво ви се прави, а никога не сте имали смелостта и/или времето да опитате. Да, можете да направите нещо лудо: неочаквана к...

5 причини да правим сутрешен секс още утре!

За ползата от секса сме чували много – той лекува, прави ни по-спокойни, удължава живота, пази ни от стрес, активира производството на колаген, ...