„Треска за лалета“ - когато любовта се превърне в хазарт

Париж-Ню Йорк-Лондон - това днес е географското положение на най-важните икономически точки на света. През 17 век обаче нещата са изглеждали по друг начин и в топ 3 на най-богатите световни дестинации задължително е присъствал Амстердам. Епохата, в която Нидерландия е била сред най-развитите и важни държави в света, днес е известна като Златния век.

Този век е и фонът, на който се развива действието в Треска за лалета" - екранизацията по едноименния бестселър на Дебора Могак.

Треска за лалета" вече излезе по кината в САЩ на 1 септември, но европейската (и българска) премиера предстои на 27 октомври. Междувременно филмът може да се гледа предпремиерно в рамките на филмовия фестивал CineLibri на 20 октомври.


Треска за лалета" е важно заглавие за всички, които вярват, че любовта е хазарт.

Филмът ще ги убеди, че ако смятат така, значи става дума за страст, а не за любов. И само заради това си струва да се гледа.

В главната роля - на момичето с лалето от картината, се въплъщава носителката на Оскар" Алисия Викандер, а нейн партньор е прекрасният Дейн Дехаан, чиито външен вид и актьорско поведение силно наподобяват тези на младия Леонардо ди Каприо. Горещо се надяваме Дехаан да продължи участието си в по-сериозни роли, тъй като досега най-известните му превъплъщения бяха във филми като Валериан и градът на хилядите планети" и "Невероятният Спайдър-мен 2".

Колкото до шведската актриса - тя беше незабравима в ролята на емоционален робот в Бог от машината" (Ex Machina), след което взе най-престижния приз на Академията за поддържащата си роля в Момичето от Дания" (The Danish Girl).

Този път Викандер влиза в ролята на сирачето София, насила омъжено за богат и влиятелен търговец на подправки.

Напредналата възраст на съпруга й - Корнелис Сандвоорт (Кристоф Валц с 2 награди Оскар"), e в основата на нещастието на героинята. Жена му дълго не може да зачене от него, но в същото време не иска да се раздели с удобния живот, който я измъква от блатото на бедността.


Историята се заплита майсторски след като суетата подбутва господин Сандвоорт да поръча художник за създаването на семеен портрет. Както може да се очаква, между младия Ян ван Лоос и между София пламва любов и посланието започва да става ясно - ако рискуваш всичко, можеш и да загубиш всичко.

Идеята за това докъде може да те доведе треската" се подсилва от случващата се в средата на 17 век истерия - завладялата Холандия мания по лалетата, която също е исторически факт.

Художникът се подлъгва по пазара на ценните цветя с надеждата да осигури повече средства за бъдещето си със София, но така става жертва на първия исторически документиран мащабен икономически балон".

Документална истина е, че през 17 век луковиците на лалетата достигат нечувани суми в Нидерландия, предизвиквайки хората да продават имуществото си, за да участват на борсата на цветята. Твърде бързо обаче следва изтрезняването" и осъзнаването, че масово е било залагано вс...

Още от Интересно

"Какво ще й гледам на Виената, град като град: хора, къщи, салтанати"

Novini.bg екскурзоводът Тони Николаева. Тук, разбира се, много наши сънародници си казват: "Ами, то тези пари може да си ги изядем и изпием и вкъ...

Дневен хороскоп за неделя, 17 декември 2017 г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Направете нещо страхотно за себе си днес. Винаги се грижите са...

13 деца, които станаха известни, благодарение на красотата си

Красотата е субективна и често става въпрос за противоречия. Някои смятат, че стандартите за красота са здрав руж и плътни чувствени устни; други са л...

Мразя начина, по който те обичам

Мразя начина, по който те ...

Време за четене: "Момчето, което обичаше Луната"

 Някога хората са вярвали, че Луната има човешко лице, но една приказка ще покаже, че Луната има и сърце... „Момчето, което обичаше Луната...

Шоколадови бишкоти

Необходими продукти 250 г брашно 60 г какао 1 ч....

Всички ще носим…големи обици

Аксесоарите съществуват, за да можем да кажем на всички без думи кои сме. Да го заявим още с първия поглед, който попадне върху нас. През 2018 година...

Гъбена салата с перлен ечемик

Необходими продукти 250 г микс от пресни гъби 20...