Известните шоумени-политици по света или на кого прилича Слави?

Съвременните комедийни предавания често се захранват обилно с политически хумор и това далеч не е само в България, където Слави Трифонов години наред подрежда от екрана пъзела на онова, което той си представя като управление. В различни държави по света изобщо не е новост комици и шоумени да се опитват да материализират популярността си в изборни гласове, хвърляйки се в дебрите на голямата политика.

Често те имат ясно изразена позиция и говорят на езика на народа", радват се на голяма популярност и одобрение, а фактът, че не са обременени с партийно минало, въпреки че имат свое мнение - ги превръща в идеалните нови лица на политическата сцена.

В Италия, Сърбия, Гватемала, Великобритания има редица случаи, в които телевизионни звезди, водещи и дори актьори, разполагащи с голямо влияние сред зрителите, с привидна лекота сменят попрището си в името на обществото".

Доказано е и, че въпреки желанието си да се превъплътят за минимално кратък срок в професионални политици, тези шоумени често не успяват да постигнат абсолютна изборна победа и обикновено сядат на депутатската банка, оглавяват треторазредни партии или просто си остават популисти, които дърпат гласове от електората на една или друга голяма политическа сила.

А ето каква точно е съдбата на някои от най-колоритните шоумени и комедианти по света, които се опитаха да влязат в голямата политика, точно както възнамерява да направи и Слави Трифонов.

Бепе Грило / ИталияВероятно най-известният съвременен комик, спуснал се в дебрите на политиката, е италианецът Джузепе Пиеро Грило, по-известен като Бепе Грило.

По време на телевизионната му кариера, неговото шоу често е сваляно от ефир, заради обиди и остър език към политическата класа. Подобно на Слави Трифонов, Бепе Грило обвинява в цензура медията, в която работи - телевизионният разпространител RAI, въпреки че през 1993-а именно по RAI негово предаване достига до рекорден рейтинг и е гледано от 15 млн. зрители.

Освен комик, той е още и актьор, блогър и политически активист.

Грило заявява желанието си за власт през 2009-а, когато става съосновател на лявата политическа партия Движение 5 звезди". През 2014-а той успява да събере 3 млн. души пред екраните, когато, отново по RAI, участва в среднощен политически дебат като част от кампанията си за европейските избори същата година.

Отново подобно на Слави Трифонов, Бепе Грило възхвалява пряката демокрация и е яростен защитник на референдумите. По време на парламентарните избори през 2013-а, неговото движение печели 25% от гласовете, ката вкарва в парламента 109 от 630 депутати.

Последно Грило нашумя с инициативата за референдум, който да изкара Италия от Еврозоната, въпреки че конституцията на страната не позволява подобни международни договорености да се решават на референдуми.

Бепе Грило е деен човек, който няма висше образование, но това не му пречи да се радва на завидна подкрепа сред италианците. Европа обаче се бои от него и през 2013-а елитното германско списание Шпигел" го определи като най-опасният ч...

Още от Интересно

Плодовете в козметиката

Красотата и гастрономията днес повече отвсякога са в перфектна симбиоза...

Внимание! Пазете си децата!

Пазете си децата, родители! Затворете ги в стая, по възможност без прозорци! Изолирайте ги от света, като им отнемете достъпа до телевизор, компютър...

Венера във Водолей - повече свобода в отношенията и обмисляне на бъдещи перспективи

Венера вече премина в знака Водолей. Това се случи на 18 януари и ще продължи до 11 февруари.  Време, в което ще се почувствате по-освободени в...

3 вида секс, които никой мъж няма да откаже

1. Животински секс Признаци на съответното настроение – той току що е разбил приятелския отбор на баскетболното игрище или е сключил важна сд...

Не традиционни кадри от традиционни събития: сватбената фотография, отличена в престижния MyWed Award

снимка:  Ken Pak, фотограф на годината “Големият ден” е може би специален преди всичко заради хилядите различни истории и смисли, които мл...

Дневен хороскоп за събота, 20 януари

В събота човек трябва да има само едно задължение - да се посвети на себе си и близките си.  Не поглеждайте към прахосмукачката, а към сака с ек...