30 стряскащи факта за Северна Корея


Време е и ние да си припомним или запознаем с някои от най-стряскащите факти за най-самоизолиралата се комунистическа държава на света:


1. През 1945 г., в края на Втората световна война северната и южната част на Корейския полуостров са окупирани съответно от двете големи сили - Съветския съюз и Съединените щати. Комунистическите идеи безспорно оказват огромно влияние върху оформянето на политическия облик на Севера, което довежда до сериозни противоречия с южната част. Това на свой ред води до избухването на Корейската война, която завършва с разделянето на Корея на две части: Северна и Южна Корея.

2. Държавата Северна Корея е основана през 1948 г., а официалното й име е Корейска Народно-демократична република (КНДР).

3. Въпреки че гражданите на Северна и Южна Корея са споделяли общ език, история и традиции в продължение на 5 000 години, от момента на разпадането на Корея през 1948 г. до днес над 10 милиона корейци остават разделени от своите семейства.

4. Северна Корея има собствено летоброене, чието начало е поставено с рождената година на Ким Ир Сен - първият диктатор на страната. Затова там не е 2017 г., а 105 г.

5. Ким Ир Сен е роден на 15 април 1912 г. - денят, в който потъва злополучно известният кораб Титаник".

6. През 50-те години на 20-и век близо до границата с Южна Корея Северна Корея построява Kijong-dong - примамливо красив град, в който в действителност не живее никой. Истината е, че севернокорейското правителство го създава с цел примамване на южнокорейците на тяхна територия.

7. В Северна Корея присъдите, които се издават, обхващат семейството на извършителя на престъплението до трето поколение. Това означава, че осъденият отива в затвора заедно със съпругата и децата си. Неговите деца се раждат там и умират там, както и неговите внуци. Зловещо и... тъжно.

8. Носенето на дънки в Северна Корея е престъпление.

9. В Северна Корея хората не знаят какво е почивен ден. Работната седмица се състои от 6 дни, а в седмия ден гражданите са принудени да работят доброволно". В случай че някои от тях решат да не се включат в работния процес през уж почивния ден, рискуват да си навлекат завистта и интригите на колегите и ръководството.

10. През последните 60 години от страната са избягали над 23 хиляди души, които са емигрирали в Южна Корея. За същия този период само двама души са се заселили в Северна Корея.

11. През 2013 г. президентът на страната Ким Чен Ун убива собствения си вуйчо, като го пуска в клетка със 120 изгладнели кучета.

12. Във всеки дом в Северна Корея звучи денонощно правителствено радио, което се контролира от държавата. То не може да бъде изключвано. Утехата е, че поне звукът му може да се намали.

13. Всички видове моторни превозни средства са забранени за обикновените хора. С такива могат да разполагат единствено военните и депутатите.

14. В Северна Корея се намира най-големият стадион на света, който включва 150 000 места. Намира се в столицата Пхенян и е завършен през 1989 г.

15. Изборите в Северна Корея се провеждат веднъж на пет години, като бюлетината включва само едно име, избрано от управляващата Корейска работническа партия.

16. В Северна Корея няма ин...

Още от Интересно

Тийн мода за пораснали момичета

Тийнейджърите са странна порода. И ако си мислите, че знаете всичко за тия веселяци на възраст между 12 и 19 години, грешите. За разлика от моето поко...

Никол Шерцингер с остър отговор на обвиненията в проституция

Приятелката на Григор Димитров Никол Шерцингер и останалите момичета от Pussycat Dollls отговориха много остро на нападките на бив...

Бунюел, Катрин Деньов и светът на фантазиите

Тази година третото издание на кино-литературния фестивал Cinelibri прави реверанс към някои от най-емблематичните класики в литературата и киното. Ср...

Дневен хороскоп за петък, 20 октомври 2017 г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Използвайте своя знаменит чар, за да си проправяте път днес. П...

Направете тези 5 неща в домакинството си до края на година

Наближава краят на годината, а той от своя страна е време за равносметки, казват някои. Дали ще си направите такава или не, е въпрос на личен избор, р...

Два дни до най-голямото благотворително събитие на фондация „За Нашите Деца“ – Вечер на добродетелите 2017

Само два дни остават до най-голямото за годината благотворително събитие на фондация "За НашитеДеца”  – "Вечер на добродетелите 2017...

Запознайте се с европейската Джаки Кенеди

Целият свят е насочил поглед към досегашния външен министър на Австрия – Себастиан Курц, който най-вероятно ще е новият канцлер на западноевропе...

9 признака, че един ден ще се разделите

Всички ние си мечтае за щ...