30 стряскащи факта за Северна Корея


Време е и ние да си припомним или запознаем с някои от най-стряскащите факти за най-самоизолиралата се комунистическа държава на света:


1. През 1945 г., в края на Втората световна война северната и южната част на Корейския полуостров са окупирани съответно от двете големи сили - Съветския съюз и Съединените щати. Комунистическите идеи безспорно оказват огромно влияние върху оформянето на политическия облик на Севера, което довежда до сериозни противоречия с южната част. Това на свой ред води до избухването на Корейската война, която завършва с разделянето на Корея на две части: Северна и Южна Корея.

2. Държавата Северна Корея е основана през 1948 г., а официалното й име е Корейска Народно-демократична република (КНДР).

3. Въпреки че гражданите на Северна и Южна Корея са споделяли общ език, история и традиции в продължение на 5 000 години, от момента на разпадането на Корея през 1948 г. до днес над 10 милиона корейци остават разделени от своите семейства.

4. Северна Корея има собствено летоброене, чието начало е поставено с рождената година на Ким Ир Сен - първият диктатор на страната. Затова там не е 2017 г., а 105 г.

5. Ким Ир Сен е роден на 15 април 1912 г. - денят, в който потъва злополучно известният кораб Титаник".

6. През 50-те години на 20-и век близо до границата с Южна Корея Северна Корея построява Kijong-dong - примамливо красив град, в който в действителност не живее никой. Истината е, че севернокорейското правителство го създава с цел примамване на южнокорейците на тяхна територия.

7. В Северна Корея присъдите, които се издават, обхващат семейството на извършителя на престъплението до трето поколение. Това означава, че осъденият отива в затвора заедно със съпругата и децата си. Неговите деца се раждат там и умират там, както и неговите внуци. Зловещо и... тъжно.

8. Носенето на дънки в Северна Корея е престъпление.

9. В Северна Корея хората не знаят какво е почивен ден. Работната седмица се състои от 6 дни, а в седмия ден гражданите са принудени да работят доброволно". В случай че някои от тях решат да не се включат в работния процес през уж почивния ден, рискуват да си навлекат завистта и интригите на колегите и ръководството.

10. През последните 60 години от страната са избягали над 23 хиляди души, които са емигрирали в Южна Корея. За същия този период само двама души са се заселили в Северна Корея.

11. През 2013 г. президентът на страната Ким Чен Ун убива собствения си вуйчо, като го пуска в клетка със 120 изгладнели кучета.

12. Във всеки дом в Северна Корея звучи денонощно правителствено радио, което се контролира от държавата. То не може да бъде изключвано. Утехата е, че поне звукът му може да се намали.

13. Всички видове моторни превозни средства са забранени за обикновените хора. С такива могат да разполагат единствено военните и депутатите.

14. В Северна Корея се намира най-големият стадион на света, който включва 150 000 места. Намира се в столицата Пхенян и е завършен през 1989 г.

15. Изборите в Северна Корея се провеждат веднъж на пет години, като бюлетината включва само едно име, избрано от управляващата Корейска работническа партия.

16. В Северна Корея няма ин...

Още от Интересно

"Светецът е грешник, който опитва да се поправи" - животът на Нелсън Мандела

Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела въплъщаваше в очите на цял свят ценностите на прошката и помирението. "Прошката освобождава душа...

Коя зодия е идеалната съпруга?

Всички сме се интересували дали нашата зодия си пасва със зодията на половинката ни или с мъжа, за когото мечтаем. Само че днес ще ви дадем един по-р...

Съдбата на един мъж, който трябва да отгледа сам трите си деца

Това е история за един смел баща, който е преживял най-лошото, но въпреки това успява да превъзмогне болката и да отгледа три деца съвсем сам. Но как ...

Най-бляскавите замъци на британското кралско семейство

Ако семейството е кралско, то върви в комплект с много имоти. А ако е британското кралско семейство - бъдете сигурни, че имотите си заслужават. Ето з...

"Фермата" гостува в Банско с One Love Tour

Всеки, който желае да изживее емоциите от култовото риалити на bTV „Фермата“ от първо лице може да го направи тази събота, 21 юли, на цент...

Вижте усмихнатия принц Луи!

Той е само на два месеца, но вече е една от най-обсъжданите личности във Великобритания. А ако видите чаровната му усмивка, веднага ще се убедите, че ...

181 години от рождението на Васил Левски

На днешния ден е роден един от най-смелите герои на България, оставил светла диря в народната памет. Да преклоним глава и да си спомним за Левски...

Дневен хороскоп за сряда, 18 юли 2018 г.

Можете да следите дневния си хороскоп на страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес ще бъдете принудени да работите извънредно, но вие много...

„Добри мъже“ – задълбочен поглед към Париж и Мадрид в края на 18 век

„Добри мъже“ от испанския писател Артуро Перес-Реверте (Изд. „Еднорог“) е една интелигентна книга. Тя ни разказва за истински събития, въпреки че авт...