30 стряскащи факта за Северна Корея


Време е и ние да си припомним или запознаем с някои от най-стряскащите факти за най-самоизолиралата се комунистическа държава на света:


1. През 1945 г., в края на Втората световна война северната и южната част на Корейския полуостров са окупирани съответно от двете големи сили - Съветския съюз и Съединените щати. Комунистическите идеи безспорно оказват огромно влияние върху оформянето на политическия облик на Севера, което довежда до сериозни противоречия с южната част. Това на свой ред води до избухването на Корейската война, която завършва с разделянето на Корея на две части: Северна и Южна Корея.

2. Държавата Северна Корея е основана през 1948 г., а официалното й име е Корейска Народно-демократична република (КНДР).

3. Въпреки че гражданите на Северна и Южна Корея са споделяли общ език, история и традиции в продължение на 5 000 години, от момента на разпадането на Корея през 1948 г. до днес над 10 милиона корейци остават разделени от своите семейства.

4. Северна Корея има собствено летоброене, чието начало е поставено с рождената година на Ким Ир Сен - първият диктатор на страната. Затова там не е 2017 г., а 105 г.

5. Ким Ир Сен е роден на 15 април 1912 г. - денят, в който потъва злополучно известният кораб Титаник".

6. През 50-те години на 20-и век близо до границата с Южна Корея Северна Корея построява Kijong-dong - примамливо красив град, в който в действителност не живее никой. Истината е, че севернокорейското правителство го създава с цел примамване на южнокорейците на тяхна територия.

7. В Северна Корея присъдите, които се издават, обхващат семейството на извършителя на престъплението до трето поколение. Това означава, че осъденият отива в затвора заедно със съпругата и децата си. Неговите деца се раждат там и умират там, както и неговите внуци. Зловещо и... тъжно.

8. Носенето на дънки в Северна Корея е престъпление.

9. В Северна Корея хората не знаят какво е почивен ден. Работната седмица се състои от 6 дни, а в седмия ден гражданите са принудени да работят доброволно". В случай че някои от тях решат да не се включат в работния процес през уж почивния ден, рискуват да си навлекат завистта и интригите на колегите и ръководството.

10. През последните 60 години от страната са избягали над 23 хиляди души, които са емигрирали в Южна Корея. За същия този период само двама души са се заселили в Северна Корея.

11. През 2013 г. президентът на страната Ким Чен Ун убива собствения си вуйчо, като го пуска в клетка със 120 изгладнели кучета.

12. Във всеки дом в Северна Корея звучи денонощно правителствено радио, което се контролира от държавата. То не може да бъде изключвано. Утехата е, че поне звукът му може да се намали.

13. Всички видове моторни превозни средства са забранени за обикновените хора. С такива могат да разполагат единствено военните и депутатите.

14. В Северна Корея се намира най-големият стадион на света, който включва 150 000 места. Намира се в столицата Пхенян и е завършен през 1989 г.

15. Изборите в Северна Корея се провеждат веднъж на пет години, като бюлетината включва само едно име, избрано от управляващата Корейска работническа партия.

16. В Северна Корея няма ин...

Още от Интересно

Дневен хороскоп за четвъртък, 14 декември 2017 г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес ще имате чувството, че цялата работа на света се е стовар...

Откъс от “Пикник край пътя” на Борис и Аркадий Стругацки

Най-известната и най-обичаната творба на Аркадий и Борис Стругацки  „Пикник край пътя”, вдъхновила прочутия режиьсор Андрей Тарковски за гениалната ек...

Супер идеи в последния момент: какво да подарим на мъжа, децата и роднините за Коледа

До Коледа остава съвсем малко време. Всички казват, че е добре да сме готови с подаръците за семейството по-отрано, но ако и вие сте като всички остан...

Дневен хороскоп за четвъртък, 14 декември 2017 г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес ще имате чувството, че цялата работа на света се е стовар...

Какво казват за теб любимите ти обувки?

Сигурно сте чували, че един нов чифт обувки може да направи една жена истински щастлива.  Доказано е, че когато си купуваме нещо ново, което ни ...

Притча за разликата между страстта, любовта и обичта

Страстта, любовта и обичта са чувства, които всички сме изпитвали. Ето и една притча за същността им: Младият мъж вървеше до своя Учител. Скоро пред т...

5 книги, които Джино Бианкалана никога няма да прочете

"Одисей" на Джеймс Джойс Не, Джино, не става въпрос за "Одисея" на Омир, за която вероятно си чувал, макар реминисценцията да е ...

Как Вашият зодиакален знак ви помага да разберете сексуалнитe си желания

Сексът е сложен. Това е процес, който може да отнеме много опити и грешки. Ако не друго, астрологията може да ни помогне заедно в нашето проучване, ...