Кои от спечелилите „Еми“ сериали наистина си струват?

69-ото поредно раздаване на елитните телевизионни награди Еми" доказа, че без звездно женско присъствие сред актьорския състав, палитрата продукции на стрийминг платформи като HBO, Hulu, Netflix би била бедна, непълна и със сигурност по-скучна.

Елизабет Мос, Никол Кидман и Джулия Луис-Драйфус са трите имена, чиито принос към най-успешните сериали на 2017-а беше оценен подобаващо по време на тържествената церемония в Лос Анджелис. А дистопичната История на прислужницата", драматичният сериал Големи малки лъжи" и комедията Вице" бяха само част от отличните заглавя, които отнесоха статуетки.

Но освен тях, изминалата година донесе и още много любопитни сериали, които не трябва да бъдат пропускани. Ето примерна селекция на задължителните за гледане продукции, отличени с Еми", която да послужи за отправна точка в огромното море от заглавия, което ни залива:

Големите малки лъжи" (Big Little Lies)


Напълно основателно Никол Кидман получи Еми" за най-добра главна женска роля в мини-сериал за участието си в Големите малки лъжи" ("Big Little Lies"). Но нямаше да е грешка и ако елитният приз беше отишъл у Рийз Уидърспуун, която също беше номинирана за главната роля в същата продукция. Факт е, че и двете актриси се справят феноменално, влизайки в кожата на Селест и Меделин - дами, поели огромни отговорности на плещите си. Стараейки се да държат всичко под контрол, те се оказват на ръба... и дори малко извън него. И докато Кидман играе атрактивна жена с привидно перфектно семейство, зад чиято фасада се случва брутално домашно насилие, то Уидърспуун се вживява в образа на добрата истеричка - онази, която присъства навсякъде и в крайна сметка - никъде.

По време на речта за получаването на наградата, Кидман благодари на своето семейство и постави силен акцент върху домашното насилие, като го определи като сложно, коварно заболяване, което съществува в много по-голяма степен, отколкото си позволяваме да разберем".

А най-лесният начин да проуменн защо толкова малко жени се оплакват от домашно насилие и колко всъщност то е разпространено, е да гледаме Големите малки лъжи". Направете го възможно най-скоро, защото този филм е повече от наръчник за оцеляване за жената на 21 век - той е цяла Библия в какво се превръщаме в една епоха на свръхочаквания.

Историята на прислужницата" (The Handmaid's Tale)


Продукцията на HBO получи награда за най-добър драматичен сериал за 2017 година, а Елизабет Мос, която познаваме от Момчетата от Медисън Авеню" взе награда за най-добра главна женска роля в драма. Още една дама: Ан Доуд, която играе деспотичната леля Лидия, получи приз за поддържаща роля.

Историята на прислужницата" определено е сред най-интересните високобюджетни нови продукции на HBO, но въпреки това не е за всеки зрител. Макар и силно аплодиран от критиците, сериалът е насочен основно към онези, които умеят да се вживяват във фантастичните сюжети. Въпреки минусите си (доста зрители го намериха за твърде мрачен и бавен), посланието му е достатъчно силно и важно, а сцените, показващи страшния бъдещ свят, в който всички жени служат единствено за разплод, са заснети изключително реалистично.

Историята на прислужницата, която ден след ден се бори за оцеляването си, ни напомня, че за поддържане на равнопоставеността между половете е нужна непрекъсната работа, а опасността жените да се превърнат отново във втория пол" - е на една ръка разстояние. Или на една смяна в политическата система.


...

Още от Интересно

Мразя начина, по който те обичам

Мразя начина, по който те ...

13 деца, които станаха известни, благодарение на красотата си

Красотата е субективна и често става въпрос за противоречия. Някои смятат, че стандартите за красота са здрав руж и плътни чувствени устни; други са л...

Най-ефикасната био маска за лице за студеното време

Времето навън става все по-хладно и сега сякаш е най-удачният момент да започнем да мислим за по-сериозна грижа за кожата, за да бъде тя здрава, еласт...

Всички ще носим…големи обици

Аксесоарите съществуват, за да можем да кажем на всички без думи кои сме. Да го заявим още с първия поглед, който попадне върху нас. През 2018 година...

17 златни правила за нанасяне на лака

1. Три линийки са напълно достатъчни Само три движения на ръката са напълно достатъчни, за да лакирате нокътната си плочка. Не прекалявайте с плас...

Приятели

– Пух? – каза Прасчо. – Да! – отговори Пух. – Нищо… – каза Прасчо, хващайки го за лапичката. –...

Марс в Скорпион: Период на постигане на цели, но и на лесни конфликти

Марс премина от Везни в Скорпион на 9 декември и ще продължи до 27.01.2018. От стремежа към разбирателство и компромиси на Везните, положението на Ма...