12 храни, които ви правят по-умни

Броят на нещата, които знаем за нашия мозък, расте с бързи темпове. През последните 20 години научихме повече за това как работи мозъкът ни, отколкото за всички предишни години.

Например, сега знаем, че здравият мозък продължава да развива нови невронни връзки през целия ни живот. Знаем също така, че интелигентността не е нещо фиксирано. До не толкова отдавна учените смятаха, че интелектът е вроден. "Ако го имаш, имаш го; ако го нямаш, го нямаш "нещо такова.

Тези открития ни водят до днешната тема: храните, които ни правят по-умни.

Точно така, това е вярно. Избирането на подходящите храни всеки ден може да увеличи вашите умствени възможности. Съответно, яденето на junk food" - боклуци улеснява зацапването" на нашия мозък.

Доказателствата.

Ето един откъс от проучване, публикувано в списание Епидемиология и обществено здраве":

"Диета с високо съдържание на мазнини, захари и преработени храни в ранна детска възраст може да доведе до по-ниски оценки на тестовете за интелигентност, докато диета, богата на здравословни храни, съдържащи витамини и хранителни вещества, може да работи в обратен аспект."

Ето още един откъс от проучване от 2016 г., проведено от учени от Университета на Илинойс, Urbana-Champaign":

"Предишни изследвания са установили, че лутеинът (един от повечето от 600 познати естествени каротиноиди, намиращ се в спанак и яйца) е свързан с когнитивните резултати през целия живот, особено в сивата материя на мозъчните региони ... [запазване] на когнитивната функция в здравословното стареене на мозъка".

Значението на посочените две изследвания не бива да се надценява. Храненето засяга когнитивното здраве (по този начин,интелигентността) при хора от всички възрасти.

Какво означава това за вас ...

Знаем, че сте нетърпеливи да стигнете до мозъчно-стимулиращите храни, така че ще го кажем накратко:

Ако ядете правилно и "упражнявате" мозъка (и тялото си!), можете да подобрите когнитивното си здраве. Чрез формирането на нови невронни връзки можете да придобиете нови умения по-бързо, да се чувствате по-добре, да живеете по-щастлив живот или каквото още искате!

Сега, ХРАНИТЕ:

Ето 12 храни, с които да се запасите на АКО ИСКАТЕ ДА ДАДЕТЕ ТЛАСЪК НА МОЗЪКА СИ:

1. Яйцата

Както бе споменато в първото проучване, яйцата са богат източник на лутеин - естествен каротеноид. Лутеинът с помага за предотвратяване или забавяне на когнитивния спад в експерименталните проучвания.

Що се отнася до мозъчната енергия, първичната стойност на яйцата е в съдържанието на аминокиселини. Яйцата също така подпомагат ученето и паметта, като подпомагат производството на норадреналин, допамин и GABA (медиатор - релаксант в мозъка,GABA се свързва със състояния на спокойствие и умствена концентрация. )

2. СПАНАК

Спанакът е хранителна електростанция - буквално - той се нарича суперхрана от специалисти по хранене и диетолози. Той е пълен с фолиева киселина, хранителна съставка, която стимулира мозъчната активност.

Спанакът е и недооценен източник на витамин С. Витамин С е от съществено значение за мозъчните задачи като учене, памет и внимание.

3. РИБЕНО МАСЛООколо половината от нашия 3-килограмов мозък включва липиди или мастни киселини. Рибеното масло, разбира се, е богато на всички видове мастни киселини.

Омега-3 имат дълбок ефект върху структурата и функцията на нашия мозък. Те също така повишават нашето познание, увеличават паметта и имат ефект на анти-стареене.

4. Банани

Бананите са...

Още от Интересно

Лъчезарната Кейт и бъдещият татко Уилям заедно на официално посещение в Ковентри, Англия

Принц Уилям и Кейт Мидълтън успяха да синхронизират графиците си и да се появят заедно на едно и също място днес, докато изпълняваха служебните си кра...

Писмо до второто ми дете

Скъпо, второ дете,  Един ден ще откриеш, че родителството не идва с упътване. Много пъти съм била разочарована от моето пътешествие в майчинствот...

Содената питка е задължителна за Антоновден

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики. В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На тоз...

Защо Кейт може да носи тиара а Мегън – не?

Какво е една принцеса, ако не носи корона? Появата на Кейт Мидълътн с коронка на главата (или тиара, ако спазваме точно наименованието на това бижу),...

Днес е Антоновден! Който подхване работа, ще боледува цяла година

На 17-ти януари църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики. На този ден имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Ан...

История на ужасите: Родители държаха в окови 13-те си деца

История на ужасите, но не на кинолента, а от реалния живот, се е разиграла в калифорнийското градче Перис, на 100 км източно от Лос Анджелис, САЩ. Ж...

Откъс от “В дома на Червея” на Джордж Р. Р. Мартин

Страховита, подземна приказка от създателя на „Песен за огън и лед” излиза в луксозно издание с твърди корици. Докато тръпнат в очакване на предпосле...