12 храни, които ви правят по-умни

Броят на нещата, които знаем за нашия мозък, расте с бързи темпове. През последните 20 години научихме повече за това как работи мозъкът ни, отколкото за всички предишни години.

Например, сега знаем, че здравият мозък продължава да развива нови невронни връзки през целия ни живот. Знаем също така, че интелигентността не е нещо фиксирано. До не толкова отдавна учените смятаха, че интелектът е вроден. "Ако го имаш, имаш го; ако го нямаш, го нямаш "нещо такова.

Тези открития ни водят до днешната тема: храните, които ни правят по-умни.

Точно така, това е вярно. Избирането на подходящите храни всеки ден може да увеличи вашите умствени възможности. Съответно, яденето на junk food" - боклуци улеснява зацапването" на нашия мозък.

Доказателствата.

Ето един откъс от проучване, публикувано в списание Епидемиология и обществено здраве":

"Диета с високо съдържание на мазнини, захари и преработени храни в ранна детска възраст може да доведе до по-ниски оценки на тестовете за интелигентност, докато диета, богата на здравословни храни, съдържащи витамини и хранителни вещества, може да работи в обратен аспект."

Ето още един откъс от проучване от 2016 г., проведено от учени от Университета на Илинойс, Urbana-Champaign":

"Предишни изследвания са установили, че лутеинът (един от повечето от 600 познати естествени каротиноиди, намиращ се в спанак и яйца) е свързан с когнитивните резултати през целия живот, особено в сивата материя на мозъчните региони ... [запазване] на когнитивната функция в здравословното стареене на мозъка".

Значението на посочените две изследвания не бива да се надценява. Храненето засяга когнитивното здраве (по този начин,интелигентността) при хора от всички възрасти.

Какво означава това за вас ...

Знаем, че сте нетърпеливи да стигнете до мозъчно-стимулиращите храни, така че ще го кажем накратко:

Ако ядете правилно и "упражнявате" мозъка (и тялото си!), можете да подобрите когнитивното си здраве. Чрез формирането на нови невронни връзки можете да придобиете нови умения по-бързо, да се чувствате по-добре, да живеете по-щастлив живот или каквото още искате!

Сега, ХРАНИТЕ:

Ето 12 храни, с които да се запасите на АКО ИСКАТЕ ДА ДАДЕТЕ ТЛАСЪК НА МОЗЪКА СИ:

1. Яйцата

Както бе споменато в първото проучване, яйцата са богат източник на лутеин - естествен каротеноид. Лутеинът с помага за предотвратяване или забавяне на когнитивния спад в експерименталните проучвания.

Що се отнася до мозъчната енергия, първичната стойност на яйцата е в съдържанието на аминокиселини. Яйцата също така подпомагат ученето и паметта, като подпомагат производството на норадреналин, допамин и GABA (медиатор - релаксант в мозъка,GABA се свързва със състояния на спокойствие и умствена концентрация. )

2. СПАНАК

Спанакът е хранителна електростанция - буквално - той се нарича суперхрана от специалисти по хранене и диетолози. Той е пълен с фолиева киселина, хранителна съставка, която стимулира мозъчната активност.

Спанакът е и недооценен източник на витамин С. Витамин С е от съществено значение за мозъчните задачи като учене, памет и внимание.

3. РИБЕНО МАСЛООколо половината от нашия 3-килограмов мозък включва липиди или мастни киселини. Рибеното масло, разбира се, е богато на всички видове мастни киселини.

Омега-3 имат дълбок ефект върху структурата и функцията на нашия мозък. Те също така повишават нашето познание, увеличават паметта и имат ефект на анти-стареене.

4. Банани

Бананите са...

Още от Интересно

Ал Джазира харесаха българска книга за деца

От Ал Джазира искат да правя Филм по детската книжка на българката Нели Беширова. "Умно момче си ти, Тино" вече е преведена на арабски. Двама жу...

Как да преодолеем страха си от летене: няколко съвета за спокоен полет

Британският вестник "Индипендънт" дава полезни съвети на аерофобите как да преодолеят страха си от летене, като на първо място трябва да се запознаят ...

Време за четене: "Все още аз"

Луиза Кларк знае много неща... Колко точно е разстоянието между новия й дом в Ню Йорк и приятеля й Сам в Лондон. Че работодателят й е свестен, но съ...

37-годишната Жизел Бюндхен изкушава от плажа

Жизел Бюндхен отново изкушава от плажа. Макар и на 37 бразилският топ модел показва, че може да си във форма. Тя изненада с изваяна фигура и това не о...

Онлайн среща в стил зодия РАК

Раците обичат да слагат защитната си черупка в онлайн чатовете. Те обикновено биха използвали псевдоним или друго име, биха скрили или излъгали з...

19 юли: Честит имен ден на Леа и Лия

На 19 юли имен ден празнуват Леа, Лия. Лия има древноеврейски произход и означава „телица“. Леа произлиза от латински и означава „...

Овни, нова връзка се задава на хоризонта!

Овен- Денят подхожда за всякакви дела. Желателно е да намерите повече време за почивка, развлечения и да се порадвате на живота. Лесно ще намерите общ...

"Светецът е грешник, който опитва да се поправи" - животът на Нелсън Мандела

Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела въплъщаваше в очите на цял свят ценностите на прошката и помирението. "Прошката освобождава душа...