Мистичното очарование на слънчевите затъмнения

Астрономично шоу, при което Луната ще покрие изцяло слънчевия диск, ще бъде наблюдавано на 21 август 2017 г. Закритото тяло на небесното светило ще затъмни небето над континенталната част на САЩ. Луната напълно ще покрие Слънцето и неговата корона от разредена атмосфера - това ще може да бъде видяна от Салем, Орегон до Чарлстън, Южна Каролина, съобщават от НАСА. Хората извън това трасе ще могат да наблюдават частично слънчево затъмнение, когато Луната покрива част от слънчевия диск.

Феноменът

Този рядък и зрелищен астрономичен феномен, при който Луната преминава директно между Слънцето и Земята и хвърля сянка над повърхността на планетата ни, винаги е поставял човечеството в режим на "пауза". Космическото пренареждане оказва влияние дори на птиците, които спират да пеят, мислейки че е настъпила нощта.

Слънчевото затъмнение, доколкото то означава скриване на светлината, е повсеместно възприемано като драматично събитие за жителите на планетата ни. Хората са впечатлени, озадачени, объркани и понякога дори ужасени при вида на това космическо събитие. А сбор от социални и културни реакции съпътства съзерцанието на всяко затъмнение.

Драматичното изчезване на дневното небесно светило е считано за неестествено и страшно от жителите на планетата ни още от праисторически времена. В опит да се приеме и възприеме небесното събитие са създадени митове и легенди, които присъстват при всички култури.

Слънчевите затъмнения са били тълкувани от древните като символи или съобщения. Различни традиции и практики са се запазили в опит на човечеството да се предпази от злото по време на слънчево затъмнение, или за избягване на лошия късмет, който то може да донесе. Общата тема в митовете и легендите по света е как Слънцето или Луната биват унищожени от свръхестествени сили.

Астрономията на древните

Най-ранните писмени сведения ни показват, че хората са започнали да следят и описват затъмненията преди около 5000 години. През 1999 г. ирландският археолог-астроном Пол Грифин при изследване на мегалитен паметник в Ирландия открива набор от спираловидна форма по скалните рисунки, който вероятно представлява и отговаря на фазите на слънчево затъмнение, които са настъпили на 30 ноември 3340 г. преди новата ера. Символите показват последователно изображение на движението на Слънцето, Луната и хоризонта.

Вавилонските глинени плочки предоставят физически записи на древно затъмнение, наблюдавано от хората в периода между 518 и 465 г. преди Христа. На вавилонските астролози може да се има доверие, тъй като техните изчисления са надеждни. Те съхраняват съвестно и подробно записи за небесните явления, включително движенията на Меркурий, Венера, Слънцето и Луната върху глинени плочици, датиращи 1700-1681 г. пр.н.е.

По-късни записи идентифицират пълно слънчево затъмнение на 31 юли 1063 г. пр. Христа, като пишат, че "се превърна в ден нощта". Другото известно затъмнение - на 15 юни 763 г. пр.н.е., е записана от наблюдатели в асирийската Ниневия.

Чрез внимателно отбелязване и отчитане на лунни и слънчеви затъмнения вавилонските астрономи са успели да предскажат лунно затъмнение, а по-късно и слънчево затъмнение с прецизна точност. Техният основен астрономичен инструмент е бил така нареченият "Цикъл Сарос". Той представлява период от 18 години и 11,3 дни, след което лунните и слънчевите затъмнения се повтарят.

В Древна Гърция също отчитали и записвали затъмненията на космическите светила. Около 460 г. пр.н.е., гръцкият историк Херодот пише, че Талес е в състояние да предскаже годината, когато ще настъпи пълно слънчево затъмнение. Подробности за това как той изчислява това не са достигнали до нас. Знае се само, че той е бил в Египет и от там е донесъл емпиричните правила, използвани в геодезията, а по-късно и в геометрията на Евклид.

Известният гръцки астроном Птолемей записва своите наблюдения на затъмнения и доказва, че съществува сложна схема за предсказване на лунни и слънчеви затъмнения. Птолемей е знаел дори координатите на орбитата на Луната. Той открива, че до две слънчеви затъмнения могат да се появят в рамките на седем месеца в една и съща част на света.

Затъмне...

Още от Интересно

Как да се превърнеш в черна овца?

Всъщност е изключително лесно. Нужно е само да имаш различно мнение от другите, да държиш на него и да го защитаваш, да не се вписваш в "стадото", да ...

Кой успя да измести Лана Дел Рей

Преди няколко дни звездната красавица Лана Дел Рей премина в отбора на необвързаните, след като се раздели с половинката си продуцента Джи-Ийзи. Двама...

Рейчъл Билсън и Хейдън Кристенсен се разделиха!

Двамата бяха заедно в продължение на цели 10 години...

6 обществени библиотеки, които са чудо на архитекурата

Публичните библиотеки понякога могат да се приемат за даденост. От техните огромни, свободни и достъпни колекции от книги (плюс списания, филми и му...

Cinelibri- Екранът, музика на буквите

Cinelibri е единственият по рода си кино-литературен фестивал в света. Предстои 3-тото поредно издание на фестивала между 11 и 22 октомври 2017 г. Таз...

Каква е причината да губим интерес към секса?

Сексът вече е толкова масово рекламиран и се използва с цел да се привлекат клиенти и да се спечелят пари, че като че ли започваме да губим интерес къ...

8 гениални метода да отгледате деца, които не са пристрастени към технологиите

Модерните деца се запознават с компютрите, смартфоните и таблетите в най-ранна възраст. Тази тенденция е опасна и специалистите много говорят за възмо...

Помните ли Смит от "Сексът и градът"? Ето как изглежда той днес!

Със сигурност всички се спомняме култовия сериал "Сексът и градът", а помните ли Смит - черешката на тортата в гаджетата на лудата Саманта? ...