Къде се крие тайната на умните и богатите?

Всяко лято малкият Алекс заедно с родителите си посещава различни музеи, културни мероприятия, участва в летни училищни дейности, чете и прекарва време да проучва интересни за него факти, за които още не е учил в училище, но му предстоят през следващата учебна година.

Той развива ежедневно своите умения, самоусъвършенства се, забавлява се... Родителите му считат за своя мисия да поддържат ума му ангажиран и активен дори през летните месеци. Дали това е случайно? Може би те знаят тайната съставка, необходима за качествени и дълготрайни знания... за щастлив и успешен живот!

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАНА КАКВИ ПОЛЕЗНИ НАВИЦИ МОЖЕМ ДА НАУЧИМ ДЕЦАТА СИ?ЗАДАВА СЕ ОЩЕ ЕДИН ПРАЗНИК, ПОСВЕТЕН НА ТАТКОВЦИТЕВАКСИНИ И АУТИЗЪМАГРЕСИВНИТЕ ДЕЦА "ИЗДАВАТ" СЛАБОХАРАКТЕРНИ РОДИТЕЛИ

За родителите на Алекс не знаем, но ние не случайно ви разказваме тази история.

Замисляли ли сте се как лидерите на мнения, на общества, на народи, стават лидери и повеждат хората напред?

Дали е щастлива случайност - късмет или е породено от последователни действия от тяхна страна в точно определени моменти, докоснати може би от съдбата или "птичето на щастието"?!

В книгата "Изключителните: История на успеха" Малкълм Гладуел разказва точно такива изключителни истории в отговор на тези въпроси.

Преди време ви представихме Дарин Маджаров, създател на Уча.се - Образователен сайт №1 на България.

Като изследовател на образователните тенденции по света и у нас, днес с Дарин и неговия екип ще ви разкажем и за един от експериментите в книгата "Изключителните: История на успеха", който доказва как в лятната ученическа ваканция се крие до голяма степен тайната на умните и богатите. А защо е така?!

След мащабно проучване* с деца от началните училища проф. Карл Александър от Университета "Джон Хопкинс" забелязва една основна разлика между отличниците не само в училище, но и в живота и тези с по-ниски оценки.

Той отчита, че през учебната година всички деца от проучването напредват с едно и също темпо.

Това води до извода, че разликата между топ учениците и тези с по-слаби оценки не е в класната стая. Ще попитате, къде тогава?

Отговорът е - в активностите, с които те държат ума си "буден" по време на лятната ваканция.

Огромна е ролята на родителите тук - в изграждането на мотивацията в децата - те да искат да се усъвършенстват, дори по време на лятната ваканция.

Снимка: Ucha.se

Снимка: Ucha.se

Снимка: Ucha.se

*Проучването проследява интереса и активността (ниска, средна и висока) на децата от 1 до 5 клас в класните и извънкласни занимания, съответно през учебната година и през лятната ваканция. Първата графика е разбита по класове от 1 до 5-ти клас, а втората и третата са на база общи резултати на децата от началните класове.

Това е и резултатът от проучването на проф. Карл Александър - родителите, които помагат на своите деца и ги стимулират да се развиват, самоусъвършенстват, забавляват с игри, които развиват ума и помагат на личността им - те са родителите на бъдещите лидери, на отличниците не само в училище, но и в живота!

Снимка: Thinkstock

И да, факт е, че тези данни от проучването в САЩ показват, че това са предимно деца от заможни семейства, защото те прекарват лятото сред културни мероприятия, летни лагери, усъвършенстване на общата култура чрез обиколки по музеи, изучаване на чужди езици и т.н.

И да - връщайки се в българската действителност, наистина голяма част от натиска на обществото относно слабите резултати на образователната система се засилва паралелно и с кризата последните години. За радост, не е необходимо да сме милионери, за да получим първокласно образование. Да, това би помогнало за най-престижна диплома, но не и за знанията и уменията, които децата могат да натрупат дори и през лятото...

Нека да вземем за пример този видео урок от Уча.се:

Какво ви направи впечатление?

Подходът е история и въвличане на ученика в тази история. Езикът е този на учениците. Те ясно могат да видят какъв е реалния смисъл от този урок, а не да го запаметят само до следващото контролно.

Най-важните акценти са извлечени, така че бързо и лесно визуално да се запомнят. и всичко това е представено забавно, така че асоциацията е, че учениците научават, докато се забавляват, гледайки видео, както го правят часове наред в любимия vbox7, например Не са ли това и думите, които казват учениците за мечтаната класна стая на бъдещето - игра, интересни уроци, видео, онлайн?!

Снимка: Thinkstock

И за финал ви връщаме към няколко факта. Учебната година в САЩ трае 180 дни, приблизително колкото и в България. За сравнения, учениците ходят на училище цели 220 дни в Южна Корея и 243 дни в Япония. В този ред на мисли не е случайност, че южнокорейската учебна система е неизменно най-добрата в света за последното десетилетие, нали?

За повечето от учениците, учебната година ще завърши с последния училищен звънец на 30 юни. Вратите на онлайн платформата за видео уроци - Уча.се обаче, остават отворени целогодишно за можещите и искащите всеки ден да се развиват ученици.

Снимка: Thinkstock

А вашата роля, родители, тук е най-важна! Вие сте най-големите вдъхновители за своите деца! Вие можете да им покажете какъв е смисъла за бъдещето им от ежедневното самоусъвършенстване, дори и през лятната ваканция. Вие можете да помогнете на вашите деца да станат бъдещите лидери на България и света. Съгласни ли сте с нас и с гениалния Малкълм Гладуел?

Още от Интересно

Българите масово страдат от косопад заради стреса

Косата отразява състоянието на здравето. Ако гъстотата, блясъкът изчезнат и косата започне да пада, това означава, че е налице физически или психиче...

Най-красивите дами от 90-те: Преди и сега

Снимките, които ще сподеl...

10 яки, които превръщат всяка риза в произведение на изкуството

Етикетът в офиса изисква да носите “по-строго”, официално облекло? Омръзнало ви е от скучните бели ризи?Е, за наш късмет, се оказва, че и ...

Мариана Цонева: Гордея се, че с Митко си запазихме семейството

Когато любовта е главната движеща сила в едни дълги взаимоотношения, това си личи от далече.  И когато знаеш, че това е твоят човек и няма смисъ...

Предимствата на връзките с обвързани мъже

На много жени им се е случвало да се влюбят в обвързан мъж, но често се колебаят дали да се впуснат в подобен тип отношения, тъй като са добре запозна...

Нина Симон: Свободата е липса на страх

Днес се навършват 84 години от рождението на култовата певица...

Как да: какво можем да си изобретим от кламери

Знаете ли за колко много неща можете да използвате кламерите, които всички имаме вкъщи? И не, не става въпрос само за захващане на листи или нещо под...

Как да приемате критиката като интелигентен човек

Основателят на сайтовете Insight и Inc - Джъстин Барисо, твърди, че един от най-сигурните методи за успех е да се вслушвате в градивната критика. Малк...

Дневен хороскоп за вторник, 21 февруари

Направете си чаша ароматно кафе, насладете се на старта на деня и вижте какво ви очаква в нашия дневен хороскоп! Към хороскопа >>> ...