Онлайн новините - навици, интереси, тенденции

Във Великобритания, където обществената Би Би Си отдавна пренасочи ресурсите си към интернет, традиционните медии все още са източник на новини за повече от половината интернет потребители, а сайтове като Buzzfeed и Huffington Post са предпочитани едва от 16%.

Не такова обаче е положението в САЩ и Япония, където новите медии са изключително популярни, а Google News остава водещ играч в Италия, Франция и Германия.

Изводите са на журналистическия институт на "Ройтерс" към университета в Оксфорд (RISJ) и се основават на проучване, осъществено от YouGov сред повече от 18 хил. души във Великобритания, САЩ, Германия, Франция, Дания, Финландия, Испания, Италия, Япония и големите градове в Бразилия.

Виж още: Медийният пазар в България в цифри

На Острова основен източник за информация относно текущите събития е Би Би Си (BBC News) с 47%, а на второ и трето място се нареждат сайтовете на таблоида "Дейли мейл" (Mail Online) и телевизия "Скай" (Sky News).При наличието на толкова безплатни алтернативи там отчитат и най-нисък процент хора, които са склонни да плащат за новини - едва 7%, като най-популярни сред абонатите са сайтовете на вестниците "Таймс", "Телеграф" и "Сън".

Виж още: Ражда се нов бизнес модел в медиите

За достъп до новините все повече се използват смартфони - правят го над 1/3 от младите на възраст между 18-24 години!, - а също и таблети (със съответен спад при настолните компютри), но компютрите все още се използват по-масово за сърфиране.

Друг важен извод в Digital News Report 2014 е, че смартфоните карат хората да ограничават достъпа до различни новинарски медии, като 37% от анкетираните във всички държави декларират, че ползват един-единствен източник на новини през мобилното си устройство. Във Великобритания този процент е още по-висок - 55.

Хората със смартфоните просто нямат време и прибягват до източника, на който разчитат най-много, а за това допринася и по-малката площ на устройствата, обясняват анализаторите. Същевременно това ги кара и да проверяват за новостите много по-често, отколкото ако четат вестници или гледат телевизия.

Виж още: Как социалните медии променят бизнеса

Приложението WhatsApp, закупено по-рано тази година от "Фейсбук" за 19 млрд. долара, се очертава като една от водещите социални мрежи. В Испания например за текущи новини го ползват над 1/4 от анкетираните, а в Бразилия - 15%.

Социалната мрежа на "Гугъл" Google+ е най-популярна във Финландия, с около 30%. Номер 1 обаче си остава "Фейсбук", с 35% от потребителите в 10-те държави от проучването, като най-висок е процентът в Бразилия - близо 70.

Виж още: Десетилетието на "Фейсбук" в дати и числа

"Туитър" е много популярен във Великобритания и САЩ, но не и в останалите осем държави, като навсякъде е изпреварен от YouTube. Сайтът за видеосподеляне се радва на най-голям интерес в Испания и Бразилия, където до услугите му за всякакво съдържание прибягват около 2/3 от потребителите.

Ето и още някои интересни извода в проучването, на които акцентира Би Би Си:

- Абонирани за вестник все още са повече от половината домакинства в Япония.

- Интересът към политическите теми е най-нисък във Великобритания (33%). В САЩ е 55%, в Германия - 60%, а най-висок е в Дания.

- Жените се интересуват повече от политическите новини, отколкото мъжете - във Великобритания например съотношението е почти двойно в полза на нежния пол, 44 към 23%.

- Новинарските рубрики за изкуство и култура имат най-ниската популярност в текстов вид, но са най-популярни като видеосюжети.

- Най-висок интерес към културните новини се отчита в Бразилия (27%), а най-нисък в Германия - 9%, където близо 2/3 от потребителите декларират интерес към международните събития.

- Информацията от света на шоубизнеса, знаменитостите и куриозните случки се следят най-вече в Япония (над 20%). Като цяло младите хора предпочитат "любопитките" вместо клюките за живота на звездите.

- С толкова футболни отбори на световно ниво логично спортните вести са най-популярни в Испания, а икономическите новини и случващото се в конкретни населени места интересуват най-много американците.

Новините във видеоформат се оказват слабо популярни сред участниците в проучването, като трафикът, който носят, в някои държави е едва 10%. Според по-младите потребители клипчетата се зареждат твърде дълго, а някои признават, че не биха искали да плащат за такова съдържание през мобилните мрежи.

Възрастните потребители пък биха предпочели да гледат видео на по-големи екрани, а и по принцип са привързани към писаното слово.

Изследването също така установява, че репутацията на отделни журналисти и колумнисти привлича почти толкова потребители, колкото и авторитетните новинарски източници, особено в Испания, Италия и САЩ. Хората споделяли, че са по-склонни да плащат за съдържание, ако то включва имена на известни журналисти.

Дигиталните и социалните медии насърчават журналистиката с човешко лице, като най-добрите автори носят и икономическа полза, казват анализаторите на проучването.

Във Великобритания тази тенденция се засилва и от факта, че половината потребители на "Туитър" следват микроблога на поне един журналист от водеща медия.

Виж още: Как ще изглеждат медиите през 2020 г.

Още от Интересно

Хомосексуална двойка с приказна фотосесия на близнаци (Снимки)

Казват, че няма по-голямо богатство на този свят от къща, пълна с деца. И това е най-голямата истина, която ще чуете някога. Ще ви я потвърди и тази щ...

Яжте плодове и зеленчуци, ще живеете 10 години повече

Зелените и жълтите зеленчуци като спанака и чушките, както и карфиолът спомагат за предотвратяването на рак. За занижаване на риска от сърдечни забо...

14 (истински) причини да отида на TED

Попитахме хората около нас дали ще си вземат билети за TED2017: The Future You. Абсолютното мнозинство отвърнаха с „Да“… 1. &bdq...

Местата - снимачна площадка на известните филми

Наградите Оскар са очаквано събитие, което събира най-известните актьори, режисьори, продуценти, сценаристи, критици и хората свързани със седмото изк...

Мистериозната сестра на Мелания Тръмп: Инес Кнаус

Съпругата на американския президент Мелания Тръмп има доверено лице, което не е и няма да бъде в апарата от сътрудници на първата дама на СА...

Какви сте в леглото според зодията си?

Зодията може да покаже много неща за един човек, включително и това как се справя в леглото. Стана ли ви интересно? Да видим как се представят дванайс...

Рецептите на Катето Евро: Фаршировани яйца

Една от причините да направя кулинарната книга "Тетрадка за рецепти и спомени" е, че много мои приятелки ме питат какво да приготвят за...

Не звънете на бившите в полунощ!

Всеки си има поне по една бивша любов. Може да тръгнете да оспорвате, да се биете в гърдите, че първият ви влюбен поглед е срещнал и приковал за вечн...

Писмо до бъдещата ми съпруга...

Това писмо е до теб, бъдеща моя съпруго. След като го прочетеш, моля те да го запазиш. Много е вероятно с годините да се променя. Ако това се случи, п...

Правили ли сте секс на тези места?

Какви (не)удобства крият те и кои са най-предпочитаните...