Каква е любовта ви - романтична, страстна или другарска?

Триъгълната теория за любовта принадлежи на психолога Робърт Стернберг. Според нея в контекста на междуличностните отношения любовта се състои от три компонента: интимност (близост), страст и ангажираност.

Компонентът интимност обхваща усещането за привързаност и близост между двама души. Страстта включва поривите, свързани със сексуалното привличане и възбуда, а ангажираността - намерението да останете с партньора си, както и планирането на общото ви бъдеще.

Любовта, която един човек изпитва, зависи изцяло от силата на тези три компонента. Типът любов обаче се определя с оглед на силата на трите компонента, обединени и зависими един от друг.

Различните етапи и видове любов могат да бъдат обяснени с различното комбиниране на трите елемента. Например, връзка, която се обляга само на един от компонентите, има по-малка вероятност да оцелее, отколкото такава, която разчита и на трите.

Трите компонента, условно пренасочени към върховете на триъгълник, взаимодействат помежду си и по този начин създават седем различни типа любовни взаимоотношения (Не-любовта не е включена в това число).

Psihoblogger

Не-любов
При този тип любов не може да бъде открит нито един от компонентите на любовта. Не-любовта характеризира много от връзките, през които минава един човек, и които могат да бъдат окачествени просто като случайни взаимоотношения. В тази категория попадат отношенията с колеги и познати.

1. Харесване

Pinterest

Тук не става въпрос за харесване в тривиалния смисъл на думата. Понятието в този случай включва чувствата, които изпитвате във връзка, която без резерви може да бъде окачествена като приятелство.

Участниците в подобна връзка чувстват близост и топлина един към друг, без никакво усещане за пораждане на страст или дългосрочно обвързване.

2. Увлечение
Увлечението се наблюдава, когато съществуват страст и възбуда в отсъствието на интимност или по-голяма близост. Често романтичните връзки в началото си са чисто увлечение, но с увеличаването на интимността, тяхната същност се променя. Ако не се установи сближаване между двамата души увлечението бързо изчезва и връзката между тях прекъсва понякога напълно внезапно.

3. Празна любов
Това е обвързване без интимност или страст. Получава се например, когато в една силна връзка с времето партньорите губят любовта помежду си. Така от "силна" любовта се превръща в "празна".

Друг пример е т.нар. "уреден брак", в който съпрузите се обвързват първоначално в празна връзка, но с времето тя се превръща в друг по-силен вид любов. Този вариант е индикатор за възможността празната любов да не бъде непременно последният стадий на дългогодишната любов.

4. Романтична любов

Pinterest

При нея между партньорите съществува не само физическо привличане, но и емоционална връзка. Не е гаранция обаче, че отношенията между участниците в подобна връзка, ще се развият в ангажираност.

5. Другарска любов
При подобни взаимоотношения има близост между партньорите, но липсва страст. Другарската любов е по-силна от приятелството, защото участниците във връзката са се съгласили с условието "дългосрочност".

Този тип любов се появява в дългите връзки, когато страстта вече не е основен фактор в отношенията между мъжа и жената, но между тях остава дълбокото отдаване и ангажираност на единия към другия.

Друг пример за другарска любов е връзката между членовете на едно семейство, както и тази между приятели, които са установили единствено платонични, но много силни отношения.

6. Глупава любов
При такава любов обвързването се случва на основата на страстта, без да се вземе предвид степента на привързаност и близост между партньорите.

7. Пълна любов
Това е най-пълнaта форма на любовта, която представлява идеалната връзка, в която партньорите се стремят към постигането на своите цели и мечти. От всички седем типа любов, пълната любов най-лесно може да бъде отнесена към представата за "перфектната двойка".

Според Стенберг хората, изпитващи такава любов, продължават да имат страхотни сексуални отношения дори след 15 години съвместен живот. Те не могат да си представят, че изобщо съществува вариант да бъдат по-щастливи с другиго. Преодоляват трудностите заедно и с високо вдигната глава.

Психологът обаче предупреждава, че поддържането на такава връзка много често се оказва дори по-трудно от постигането й. Той обяснява този проблем с необходимостта от привеждането на компонентите на любовта в действие. "Без изразяване и най-голямата любов може да умре", споделя той.

И така, оказва се, че дори при пълната любов няма гаранции, че тя ще бъде завинаги. Ако страстта изчезне след време, е напълно възможно тя да се превърне в другарска любов.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Ексклузивно! Показанията на Ким Кардашиян мигове след обира

"Аз бях чисто гола, по хавлия, а те ме завързаха с кабели и скоч и ме бутнаха във ваната",разказва звездата...

Да засилим имунитета със синьо сирене и туршия

Киселото зеле, синьото сирене и туршиите не звучат като най-здравословните храни на света. Британски учени обаче установиха, че ферментиралите храни,...

До 5-ти февруари Вселената ви казва едно голямо "Да" - време е за сбъдване на мечти!

От 7 януари до 5 февруари вселената е в режим „съдействие“ – вселената в представителство от слънчевата система, разбира се. В тази ...

Социалните мрежи - да вървим ли с тълпата или срещу нея?

„Офлайн е новият лукс.“ „В свят, в който всеки е прекалено показен, най-якото нещо е да останеш мистерия.“ „Да бъд...

5 важни урока, които научих от нездравословната си връзка

Не осъзнавах колко нездравословна е тази връзка, докато не стана твърде късно. Мислех си, че всяка двойка се кара. Но не всеки скандал завършва със об...

Какво ви предстои в любовта от 16 до 23 януари

Венера в Риби засилва романтичните фантазии и мечти. Време е за сантиментални жестове, авантюри и лудости. Пригответе се да станете свидетели на нелог...

Ще намерите идеалния, когато намерите себе си

Много жени се измъчват, че не могат да намерят подходящ партньор и да се обвържат. Това за тях е равно на житейска катастрофа, провал на всичките им о...

'Спящата красавица' в кино Cine Grand

Тази неделя (22-и януари) имате възможността да разнообразите сивото ежедневие с великолепния балет "Спящата красавица", който ще се излъчва...

Днес общувайте по-малко и бъдете въздържани

Луната е в знак Дева. Време, в което човек се замисля за своето здраве и за режима си на хранене. Хората изпитват подсъзнателно желание за поддържане ...

Гери-Никол напуска бащиния дом, шири се сама в палат за милиони

Гери-Никол все повече се доближава до бляскавия имидж и лайфстайл на чуждите звезди, пише "България днес". И тъй като вече не отива на с...