Берлок дерматит и парфюмите

Едва ли има жена, която да не обожава аромата на хубавия парфюм и да не иска да му се наслаждава всеки ден. Несъмнено приятното ухание повишава, както настроението, така и самочувствието ни.

Може ли обаче ползването на парфюм през лятото да доведе до някакъв проблем? За съжаление, отговорът е да, и този проблем си има име - берлок дерматит.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАУСПЕШНИ ТЕАТРАЛНИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯБУЛЕЛЕНГ – ДОБРЕ ПАЗЕНАТА ТАЙНА НА БАЛИКОЛКО СТРУВА ЖИЛИЩЕТО НА САМАНТА ОТ "СЕКСЪТ И ГРАДЪТ"?КАК ДА ПРОДЪЛЖА САМА СЛЕД СМЪРТТА НА СЪПРУГА МИ?

Болшинството от парфюмите съдържат в състава си различни етерични масла. Когато се напръскате с парфюм, съдържащ такива масла и се изложите на слънце, на мястото (най-често зад ушите и шията) се получава много характерна и трайна тъмно-кафява пигментация, заемаща формата на разтеклия се парфюм. Понякога първоначално може да има и силно зачервяване, подуване с мехурчета, парене и сърбеж, които след това преминават в петна.

Кои са главните виновници за берлок дерматита?

Установено е, че най-често се дължи на масло от бергамот, който участва в немалко парфюми, одеколони и дезодоранти. Някои варианти на маслото се извличат от кората на определен сорт портокали, отглеждани в Италия и Южна Франция. Други масла, участващи в състава на парфюмите, които причиняват този дерматит, са лавандулово и канелено масло. Подобна реакция може да се получи и по ръцете, ако преди излагане на слънце, сте имали контакт с някои видове лайм, див копър, пащърнак или лютиче, както и при опити за избелване на някои части на лицето с лимони.

Снимка: Thinkstock

Странното наименование на този дерматит "Берлок" има френски и германски корени и в превод означава дребно украшение, дрънкулка, тъй като понякога петната, които се получават наподобяват формата на висулка или медальон. Развитието на берлок дерматит след нанасяне на парфюм, последвано от излагане на слънце, е форма на т. нар. фотоалергична реакция. Етеричните масла фотосенсибилизират кожата и комбинацията с УВ лъчи отключва дерматита.

Като цяло берлок дерматитът се ограничава само в местата, където е нанесен парфюмът или друг козметичен продукт, богат на етерични масла - шия, особено зад ушите, деколте, китки, вътрешна част на лактите и др.

Първоначалната реакция може доста да варира - от леко порозовяване до силно подуване с образуване на мехури. След като отзвучи първоначалното възпаление, неговото място се заема от тъмни петна, които изчезват трудно и бавно в продължение на много месеци.

Снимка: Thinkstock

Ако продължите с комбинацията парфюм + слънце, може да си гарантирате дългогодишното присъствие на разнообразна по форма тъмнокафява оцветка. Така че, ако забележите появата на тъмночервени или кафеникави петна на посочените места по тялото, е повече от препоръчителнода се консултирате с дерматолог.

За вашата превенция е препоръчително, когато имате контакт през лятото с растения и плодове, богати на етерични масла, веднага след това да измиете добре ръцете или тялото си със сапун. Имайте предвид, че слънцезащитните продукти сами по себе си не могат да превантират такава фотоалергична реакция.

Макар берлок дерматитът да не е сериозно заболяване, ако не се вземат адекватни мерки навреме, може да се превърне в постоянен проблем. Затова при най-малки съмнения от ваша страна, че се случва нещо нередно или необичайно, бързо се скрийте от слънцето и потърсете помощта на квалифициран дерматолог.

Още от Интересно

От хляб не се пълнее, ако имаме правилните стомашни бактерии

От хляб не се пълнее, ако имаме правилните стомашни бактерии...

3-те зодии, които излизат победители от всяка една ситуация

Всеки човек бележи победи и погроми в живота си - кариерни, любовни, лични и интимни... Но има едни 3 зодии, които винаги успяват да победят във всяк...

Изложба съблече българския мъж

Темата за голото мъжко тяло е широко застъпена в необятния свят на изкуството. Виждаме го в наследството на древните цивилизации, в стенописите на хри...

3-минутна сутрешна релаксация за по-добър живот

Тази кратка релаксация с гласа на Светла Иванова за „Добро утро“ ще ви помогне в рамките от 3 до 5 минутки да отпуснете тялото и ума ...

Ето какво ви очаква в любовен план според звездите днес - 23-ти февруари

Пред вас днес е един специфичен ден, който ще протече с Луна в Козирог и без курс. В същото време квадратурата на Марс и Плутон ще е двойно по-активна...

3дравословна рецепта за кускус с агнешко

Продължаваме с екзотичните вкусове. Днешната рецепта е типична за районите на Северна Африка. Тя е страшно бърза и лесна. Активното подготвяне е не по...

15 комикса доказват, че животните имат по-добро чувство за хумор от нас

Не сме се и съмнявали, че животните са способни на “човешки” чувства, по-силни и от нашите.Но ето какво още е открил един талантлив илюстр...

Сухият шампоан: спасението на всяка жена

Имало едно време една жена. Тя се грижела изключително много за косата си - да е красива, блестяща и чиста, но въпреки това срещала затруднения с подд...