Когато грижата за външния вид вреди на бебето

По време на бременност на една жена е забранено да прави определени неща. Да пие алкохол, например. По възможност да намали приема на кафе до минимум. Задължително е да откаже цигарите.

Но има и неща, които са позволени и не вредят на плода. Не е лесно бъдещата майка да се ориентира в това кое е добро за бебето и кое - не. Стига се дотам, че трябва да обръща внимание на неща като осветлението в стаята и изцедения лимон в чашата с вода.

Бременността не трябва да бъде стресираща. Но това не означава, че не можете да предприемете някои промени, за да се уверите, че ще осигурите на детето си най-добрия старт в живота.

Pinterest

Ако бременността ви тече в момента, вероятно вече сте преминали на по-различен от познатия ви досега хранителен режим. И докато не спирате да мислите за веществата, които попадат в тялото ви заедно с храната, трябва да обърнете внимание и на това какви са последствията от козметичните продукти, които използвате.

Според ново изследване на калифорнийската организация "Здраво дете - здрав свят" в 12 от изследваните продукти за красота и всекидневна грижа, които жените използват всеки ден, са открити 168 вредни за плода химични елементи. Трябва да се има предвид, че от всички 10 000 продукта на пазара само 11% са били тествани.

Европейският съюз е забранил над 1000 съставки за козметичните продукти. За сравнение, в Съединените американски щати забраната важи само за осем.

⅓ от всички козметични продукти на пазара съдържат в състава си опасни канцерогени. А над 287 токсични елементи са открити в кръвта от пъпната връв на новородено дете.

Добрата новина е, че за всеки вреден продукт има алтернатива. Така че няма да ви се налага да жертвате красотата и грижата за себе си в името на здравето на вашето бебе. Просто бъдете по-внимателни в избора на козметика и всичко ще бъде наред.

Да поддържате външния си вид не означава да тровите бебето си с токсични химикали. Вижте кои са основните опасности за здравето на плода и се постарайте да ги избягвате.

Обърнете внимание на шампоана си
Шампоаните обикновено съдържат елементи като DMDM, които при взаимодействие с вода образуват токсичен формалдехид, диетаноламин и триетаноламин, които пък произвезждат канцерогенни нитрозамини. Затова проверете етикета преди да нанесете върху косата си.

Проверете за олово
Този мощен невротоксин е открит не само в червилата! Всъщност се съдържа в около 650 козметични продукта, включително в лаковете за нокти и избелващата паста за зъби. Има случаи, в които абортът и проблемите със забременяването се свързват именно с оловото. Така че залагайте на продукти, които не съдържат опасния елемент.

Оставете устните си да дишат

Pinterest

Според проучване над 60% от всички марки червила съдържат голямо количество олово. Помислете добре преди да хапнете или отпиете нещо, докато сте с червило - най-вероятно ще погълнете и част от опасния елемент. Или избирайте червилото си внимателно, или заложете на естествена визия без негово участие.

Заложете на нетурални етерични масла вместо парфюми
Типичната синтетична миризма на парфюмите може да съдържа над 100 химични съединения. Неслучайно точните формули, по които се създава един аромат, се пазят като "търговска тайна".

Забранете си парабените
75 до 90% от козметичните продукти са с установено съдържание на консерванти, наречени парабени. А те са свързани с развитието на рак на гърдата, проблеми при забременяване и проблеми с ендокринната система. Затова използвайте грим, който не съдържа парабени.

Не залагайте непременно на антибактериални продукти
Твърди се, че много от всекидневно използваните продукти - от сапуна до пастата за зъби, съдържат т.нар. антибактериални агенти. Наличие на най-разпространения от тях, триклозан, е открит в голяма част от лосионите, душ геловете, кремовете и дори в кухненските прибори! Произвежда се в САЩ от 60-те години на 20 век и се съдържа в по-голямата част от течните сапуни в страната. Положителните му свойства обаче са подложени на съмнение.

Оказва се, че при взаимодействие на триклозан и хлор, може да се образува хлороформ, който вероятно е канцероген. Учени доказват, че триклозанът стимулира развитието на устойчиви на лекарства бактерии. Той също е определян като един от възможните причинители на проблеми с еднокринната система, както и с ембрионално увреждане на нервната система, ниско тегло на детето при раждане и репродуктивни аномалии.

Дори Американската агенция за храните и лекарствата започна да поставя под въпрос дали е уместно триклозанът да бъде включван в състава на сапуните и козметиката. Решението - не залагайте непременно на изрично определени като антибактериални продукти за лична хигиена. Вместо това използвайте обикновен сапун и вода.

Забравете за боята за коса
Съставките на боята за коса са свързани с развитието на болести като левкемия, неходжкинов лимфон, както и с рака на гърдата и пикочния мехур. Задължително изчакайте бебето да се роди, преди да боядисате косата си.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Дневен хороскоп за сряда, 18 януари

Добро утро! Днес ни очаква един позитивен ден, в който е време да се захванем със задачите, които отлагахме.  Вижте какво ви очаква днес ТУК. ...

Калин Терзийски профукал парите от "Фермата"

Калин Терзийски е похарчил целия хонорар, който е получил в риалити шоуто "Фермата". "Нямам специално отношение към парите. Ако имам пари, черпя н...

Първият подводен музей в Европа отвори… дълбини с над 300 скулптури и 12 арт инсталации

Кога за последно сте ходили на музей с… лодка или водолазен костюм? Вече може да го направите и в Европа, край един от канарските острови ̵...

Ще намерите идеалния, когато намерите себе си

Много жени се измъчват, че не могат да намерят подходящ партньор и да се обвържат. Това за тях е равно на житейска катастрофа, провал на всичките им о...

Жената Овен и нейното желание да триумфира в любовта

Жената Овен притежава силна персоналност, интелигентност и забележителен характер. Често предпочита да е сама и независима, вместо някой да се опитва ...

Жената Овен и нейното желание да триумфира в любовта

Жената Овен притежава силна персоналност, интелигентност и забележителен характер. Често предпочита да е сама и независима, вместо някой да се опитва ...

Мишел Обама посреща последен рожден ден в Белия дом

"Невинаги животът е такъв, какъвто искаме да бъде, освен това не можем да решим всички проблеми в света, дори и да се стараем. Никога обаче не би...

Вечният и неповторим Дамян Дамянов

Каквото и да кажем за Дамян Дамянов, все ще е малко. Той е човекът, който накара няколко поколение да се влюбят в неговата поезия и да открият се...

15 комикса доказват, че добрият виц и добрата рисунка са минималистични

“Малкият свят” на Лиз Климо Обичате ли хубавите вицове?От онези, разказаните без излишни подробности и преувеличения, в които е важен само...

Иванка Тръмп - новата „първа лейди“

На 20 януари момичето на татко ще се превърне в новата първа дама на САЩ, или поне формално в първа дъщеря. Твърди се, че Иванка ще си направи офис...