Ваксини и аутизъм

Майката на малкия Л. категорично отказа детето да се имунизира. Лоши неща за ваксините била чела по форумите, страхувала се. Нейно право. Днес, вече 5-годишният Л. е с поставена диагноза аутизъм.

Ако бяхме ваксинирали детето, кой щеше да убеди родителите, при тази агресивна антиваксинална кампания, че ваксините не са причина за аутизма? Симптомите на аутизма са много и разнообразни, но всички включват трудности с поведението, социалните умения и комуникацията.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТААГРЕСИВНИТЕ ДЕЦА "ИЗДАВАТ" СЛАБОХАРАКТЕРНИ РОДИТЕЛИСЕЛФИ - ВЛЮБЕНИ В СЕБЕ СИ ИЛИ ТЪРСЕЩИ ИНДИВИДУАЛНОСТ?НА КОГО ИСКАМЕ ДА ПОДРАЖАВАМЕКОЛКО Е ОПАСНО ГЛАВОБОЛИЕТО ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Все още конкретните причини за болестта не са известни, повече се работи с хипотези. Но едно е ясно: нарушенията от аутистичния спектър са генетично заложени.

Изследователите са стигнали до този извод с изучаването на близнаци. Те открили, че когато един от еднояйчните близнаци страда от аутизъм, рискът и вторият близнак да е аутист е по-голям от 90%. Но когато един от двуяйчните близнаци страда от аутизъм, рискът и вторият близнак да е аутист е по-малък от 10%. Тъй като еднояйчните близнаци имат еднакви гени, а двуяйчните - не, тези изследвания доказват генетичната основа на аутизма.

Неотдавна учените успешно идентифицираха някои от конкретните гени, които причиняват аутизъм. От външните, негенетични, фактори се обвиняват рубеолата по време на бременността, особено в първото тримесечие, тежките метали, консерванти, замърсената околна среда, проблеми в червата и др. И ако разгледаме форумите, основно ваксините са виновни.

Духът от бутилката бе пуснат през 1998 г, когато британският изследовател Андрю Уейкфийлд изказва съмнения, че е възможно ваксината MMR (против морбили, рубеола, паротит) да предизвиква аутизъм. Той съобщава в медицинското списание "The Lancet" за осем деца, които са развили аутизъм и са получили чревни проблеми скоро след поставянето на ваксина MMR.

Снимка: Thinkstock

За да определят дали е основателно подозрението на Уейкфийлд, изследователите извършили серия от проучвания, сравняващи стотици хиляди деца, ваксинирани с MMR, със стотици хиляди други, които никога не са били ваксинирани с нея. Те открили, че рискът от появата на аутизъм е еднакъв за двете групи. А на английския лекар му отнемат лекарските права, защото се оказва, че е спонсориран от конкурентна фирма, готвеща се да произведе алтернативна на ММR ваксина.

Притесненията на родителите относно връзката ваксини -аутизъм идват по две линии: твърде много имунизации в кърмаческа възраст и наличието на живак във ваксините. Последният вече е история.

В миналото във ваксините се е слагал тимерозал, консервант, който съдържа живак. През 1999 г. за по-голяма сигурност той е бил премахнат от състава на ваксините, което обаче още повече засилва подозренията. Общественият натиск води до нови изследвания, които доказват, че прилаганият в миналото живак е бил в количество, което не влияе на здравето.

Снимка: Thinkstock

Изтъква се и фактът, че живакът е природен елемент, който се среща в земната кора, въздуха, почвата и водата и всички ние сме изложени постоянно на въздействието му.

Бебетата, които биват предимно кърмени, поглъщат два пъти повече живак от количеството, което се е съдържало във ваксините. Неоснователни са притесненията на родителите относно многото ваксини, между другото у нас са доста по-малко, отколкото в Канада, САЩ и Англия например.

Имунологичното предизвикателство от страна на ваксините е минимално, когато се сравни с това, с което бебетата са принудени да се справят всеки ден. Утробата е стерилна среда, в която няма бактерии, вируси, паразити или гъбички. Но когато бебетата я напуснат и заживеят във външния свят, те биват моментално "нападнати" от трилиони бактерии, които се заселват в лигавицата на носа, гърлото, кожата и червата.

Снимка: Thinkstock

Всяка бактерия съдържа между 2000 и 6000 имунологични компонента. И бебетата често произвеждат имунен отговор към тези бактерии, за да предотвратят проникването им в кръвта и причиняването на болести. Предизвикателството от страна на ваксините е минимално, като го сравним с това на околната среда.

Днес, с напредъка на протеиновото пречистване и рекомбинантната ДНК технология при производството на ваксини, всичките 14 ваксини, поставяни на малките деца, съдържат едва около 150 имунологични компонента.

* Изнесените факти са взети от официалната страница на Световната здравна организация за ваксините.

Още от Интересно

Незабравими цитати от книгите на Никълъс Спаркс

Неслучайно наричат този писател “хроникьор на човешката душа”. Не е никак случайно, че книгите му се продават в рекордни тиражи и читатели...

Дневен хороскоп за събота, 21 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Нещата стават много странни за вас под повърхността и може да ...

Зелено и тъмносиньо са цветовете за дома през 2017 г.

Как да обновим дизайна в дома си лесно и бързо, за да бъдем в крак с модата...

Малки тайни за голямо щастие

Да бъдеш щастлив, независимо какво ти се случва, е колкото лесно, толкова и трудно. Готови ли сте да отворите сърцето си, да погледнете света с детски...

Как тази млада дама спечели битката с анорексията

Днес обръщаме поглед към историята на една млада дама, сблъскала се и, за щастие, преборила анорексията. Тя се казва Кати Хог.  Мъките ѝ запо...

В магазина за любов: Търся си пакетче любов, имате ли?

- Здравейте! – поздравявам аз вежливо продавачката. - Привет! С какво мога да ви бъда полезна? – отвръща ми тя. ...

Рецептите на Катето Евро: зрял боб в гърне

Моя дядо Петър, който ме е отгледа, държеше много на храната, искаше да му се приготвят минимум по 4-5 ястия на ден. Както вече съм казвала за него, ...

Почина изпълнителката на хита "Ламбада" Лоалва Браз Виейра

Бразилската певица Лоалва Браз Виейра, която стана световноизвестна с хита "Ламбада" през 1989 г., бе намерена мъртва и овъглена в автомобил...

За една омъжена жена, която има връзка с четирима мъже

"За да имаме щастлив брак и здрав съюз, е много важно да разберем, че ние и половинката ни сами правим избора си и не можем да „задушаваме“ другия с у...

6 стъпки, които превръщат мечтите в реалност

Имаш мечта? Обещаваш си я вече поредна година, но тя все още не е реалност? Защо е така и как това да се промени? ...