Детето в мен

Намирам се някъде, някога и почти сама, както винаги. В същото време се чувствам заобиколена от обичащи се хора и семейства. Вярно е, че така посрещнах самата година и си пожелах това да бъде водещата ме сила за този период.

И така, там и тогава, аз изучавам средата, в която се намирам. Новата среда и аз сама - усещане за неизвестност, мъгла и приятно, гъделичкащо отвътре, чувство.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАПАПКИТЕ НА ЖИВОТАЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА Е ДНЕСЕДНА ТАЛАНТЛИВА РУСКА ДАМАКЪДЕ ДА ПРЕКАРАМЕ УИКЕНДА

Интересно и любопитно ти е, като на малко дете - какво е това? От кога е тук? Кой го е направил? Какво е било? Какво ще бъде? Защо има толкова зелени поляни, но никой не се грижи за тях и не създава красиви алеи, пейчици и люлки, на които да излязат на разходка всички прекрасни хора наоколо?

Защо тук се строят бетонни блокове, разкарват се скъпи джипове, а като влезеш в двора на някой мил човек, чуваш как обикновеният човек се стреми да закърпи месеца, годината, живота си. В кърпене на дупки ли е смисълът на живота ни?

Ние, децата, не разбираме думата "няма", знаем само, че не я обичаме изобщо. Душите ни са щедри, богати, в сърцата си имаме всичко - мечти,добрини и чудеса. Вярваме, че можем да променим света, че всичко е възможно, изобилно. Искаме свободно да подскачаме по полянките, по площадките. Да, не ни пречи, че вместо окосена трева, има бурени - пак ще си играем.

Снимка: Thinkstock

Но защо до един палат стои скъпа кола, а кучетата пазачи лежат надменно и дори не те лаят? А съседите им са сгушени в скромен двор, в малка къщичка, а кучетата им злобно те джафкат. Дори кучетата се бунтуват на цялото разделение. Поглеждам лъскавите бетонни сгради и се питам: "Хубаво ли им е там?" На мен не би ми било. Как се будят, ако не чуват как пеят петлите и чуруликат приятелчетата ми врабчета на дървото?

Когато бях малко дете, много ме привличаха тези сгради и коли, тези мадами с хубави дрехи, обувки и бижута. Много исках да съм като тях. Да имам от всичко по много. Знаех, че едва ли това е щастието, но исках да го усетя. Пораснах и успях да се доближа до мечтаната самостоятелност, до изобилието, до сбъднатата ми българска мечта.

Сбъднах всичките си мечти, които имах за около 25-годишната си възраст. И изведнъж хоп - сгромоляса се всичко. Бях пред дилема между чистата съвест и кариерата си. Избрах чистата съвест, както мама ни учеше със сестра ми от малки. Да бъдем достойни, честни и добри хора. Избрах да се върна отново в началото на историята и да поправя "бъговете" в системата си.

Снимка: Thinkstock

Месеци наред мислих къде и какво се обърка, докато не стигнах за пореден път до един и същия отговор - любов. Някъде в цялото пътешествие загубих радостта от това, което правех. Толкова бях програмирана да довършвам докрай нещата, които започвам и да търпя, въпреки, че не ми харесва. Толкова трудно бе да кажа "Не!". Но когато си имал толкова "бъгове", "не"-тата се оказват много повече, отколкото си очаквал. И преходът е дълъг, бавен, но плавен и сигурен.

Когато избрах чистата си съвест, се питах дали има логика, дали си струва. Разумът ми ме съдеше, но сърцето ми ликуваше. Все едно скъсах веригите му и то най-накрая полетя.

Събуди се детето в мен, готово да пътешества, да се радва, да играе, да научава нови неща. То искаше да бъде просто обичано, подкрепяно и пазено. Да му се дадат кофичките и лопатките на пясъка и да твори замъци, а когато обърка нещо, да му се каже: "Няма нищо. Пробвай пак, хайде ще ти помогна, ще ти покажа, а ти ще повториш. Вярвам в теб, независимо кой ти казва, че няма да можеш. Ти си най-доброто, най-прекрасно дете на света и аз много те обичам. Ти си най-прекрасното "любовче" на света. Давай смело, до теб съм и ще те подкрепям винаги."

Снимка: Thinkstock

И това детенце ще расте вярващо в себе си, с големи и смели мечти, винаги ще привлича хора - учители, които да му подават ръка. От ръка на ръка, ще си пробива път напред. А когато падне и се удари, винаги ще има някой, който да му напомни, че няма безопасен път, но само най-смелите успяват, защото не ги е страх от някоя драскотина и болка - било то физическа или сърдечна. Ще знаят, че когато някой им каже: "Ти си лудо. Това е невъзможно да стане. Няма да успееш.", то ще отговори: "Само гледай и се учи!"

Детето във всеки от нас е ключът към щастието ни. Дали сме родители, приятели, амбициозни лидери или домакини с малък собствен двор, нещото, което изпълва цялото ни същество със смисъл и значение, е подкрепата, която даряваме на децата край нас.

А това става като всеки ден си говорим с детето вътре в нас. То ни дава криле. Смисъл и значимост.

Автор: София Русева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfocompany.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Още от Интересно

Дневен хороскоп за четвъртък, 19 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Социалната ви енергия е доста силна днес. Толкова сте уверени,...

Връзките зависят от детството ни

„Това как ще се развиват връзките ни и нашето отношение към партньора зависи от детството ни .”, каза Милена Родригес в  ру...

11 знака, че именно той е мъжът за теб!

В свят, пълен с хора и приложения, които да намерят хората вместо нас, е истинска случайност и дори награда да намериш този, който е създаден именно з...

Джанис Джоплин завинаги на 27 (видео)

Певицата, прочула се с високото си вокално майсторство и неподражаемия си стил, днес щеше да навърши 74 години...

Хлебен пудинг с гъби

Необходими продукти: 1 хляб с дебела кора (600 г) 600 мл пилешки бульон 350 г печурки 200 г заквасена сметана 100 г кашкавал 50 г краве масло 50 мл б...

7 начина да сложиш край на навика да похапваш късно

Ако сте склонни вечер, (аз лично съм) да пренебрегнете здравословното хранене и спорт през деня, следвайте този прост наръчник и кажете НЕ! Как ст...

Днес е отличен ден за романтични срещи

Луната в знакът на Везните носи добро и радостно настроение. Прави ви по-контактни, може да ви се прииска да се срещнете със стари познати, да прекара...

Малки тайни за голямо щастие

Да бъдеш щастлив, независимо какво ти се случва, е колкото лесно, толкова и трудно. Готови ли сте да отворите сърцето си, да погледнете света с детски...

"Сексът смъква напрежението, любовта го създава."

Сексът е една от водещите сили в света. Той е удоволствие и продължаване на биологичния вид, изкуство и любов, разтърсващо и емоционално изживяване. ...

Как да разберем, че той ще бъде добър баща?

Всяка жена иска мъжът й да обича не само нея, а след време и детето. Дали той ще се справя със сменянето на памперси, ще Му обръща достатъчно внимание...