Кучета-търсачи откриват рака

Тази способност кучетата могат да развият след като бъдат обучени да разпознават органичните вещества, съпътстващи създалото се злокачествено образувание, пишат колегите отbnews.bg.

Италиански учени представиха доказателства, че кучетата са безпогрешни в установяването на тумор на простатната жлеза. Макар експериментите все още да не са доведени до край, откритието предполага бързо развитие на нови методи за откриване на болестта, която убива стотици хиляди мъже по света всяка година.

Новото научно съобщение допълва вече известни разработки, които и преди това показваха, че четириногите ни приятели могат чрез обонянието си да установят наличието на странични вещества, появили се при различни онокозаболявания.

"Тези кучета наистина са разпознавали конкретни органични съединения с много висока степен на точност", казва урологът д-р Стейси Лойб от Нюйоркския университет, която не е участвала в изследването.

Джанлуиджи Таверна от болницата при института за хуманна медицина в Милано и неговите колеги са взели проби от урината на 320 мъже с рак на простатната и на още 357 без това заболяване. Болните са били в различен стадий от развитието на болестта - от първоначална с много нисък риск за живота, през среден с бавно нарастващи тумори до рак с метастази.

Някои от мъжете без рак на простатната са имали други заболявания, включително други видове рак.

Едното от кучетата е успяло да надуши всеки един от случаите на рак като се е объркало само в 2% от тях - дало е положителен резултат при липса на заболяването. Другото куче е показало почти същата точност.

Взети заедно, двете кучета са показали точност 98%, заявиха италианските изследователи пред годишната конференция на Американската асоциация по урология.

"Превърнахме това, което дълго смятахме за мит, в реална клинична възможност", убедени са учените.

"Тези данни показват, че анализът на летливите органични съединения в урината може да се окаже надежден подход за диагностициране на рака", казва д-р Браян Сторк, уролог от Мъскегон, щата Мичиган, който също не е бил включен в проекта.

"Едва ли преди едно-две десетилетия някои би си и помислил да използва кучета за разпознаване на рака. Това е интересна концепция, при която отново най-добрият приятел на човека може да помогне и да спаси живота му.

Резултатите повтарят тези на аналогично изследване по-рано, но с едно куче и във Франция. Там кучето е открило рак на простатната в 33 проби.

Любимците ни са надушвали тумори и на белите дробове. Сега се провеждат опити, за да се разбере дали могат да разпознаят рак на яйчниците, за чието ранно установяване няма ефективен лабораторен тест.

Лойб отбелязва, че твърде рано е да се говори, че кучета могат да бъдат "наети", за да преглеждат мъже при съмнения за рак на простатната. Да, наистина, тези животни могат да помиришат вторичните вещества, свързани с този вид заболяване.

"Не се казва обаче доколко тези вещества са надеждни в откриването на рака и нещо още по-важно, за отриването на агресивната му форма", допълва д-р Лойб.

Според нея медицината и сега е добра в диагностиката на рака на простатната, но има още какво да се желае за установяването на смъртоносната му разновидност.

В САЩ този вид онкологично заболяване се среща все по-често и американските медици търсят начини за такова лечение, което да е не само ефикасно, но и навременно, без да крие риск от увреждания.

Големият проблем е, че болестта напредва много бавно. Това затруднява лекарите, които не успяват да разпознаят агресивната му форма от другата, която не носи непосредствен риск за живота.

Виж още: Защо кучетата са по-добри от хората

Още от Интересно

Как да научим детето да бъде самостоятелно?

Често, за да улесним детето, сме готови да поемаме повечето от неговите задължения, да му помагаме за всичко, дори да правим нещата вместо него. По то...

Научих - че не можеш да накараш някого да те обича...

Научих - че не можеш да накараш някого да те обича. Можеш само да бъдеш някой, който заслужава да бъде обичан. Останалото зависи от другия. Да разбер...

Панирани яйца по индийски

Необходими продукти: 6 сварени яйца (за 6 минути) 100 г оризово брашно (+ за овалване) 100 г брашно от нахут 1 сурово яйце 20 г корен джинджифил 2 ски...

Колонката на Ива Дойчинова: Черните кутии на душите ни

Телефоните са черните кутии на душите ни. Всичко се записва в тях и, ако се случи някоя човешка катастрофа и някой иска да проникне в дълбоките причин...

Защо емоциите предизвикват физическа болка?

Надяваме се, че никога не ти се е случвало да се чувстваш толкова тъжна, че да изпитваш болка. Всъщност популярният израз „къса ми се сърцето“, далеч ...

5 важни урока, които научих от нездравословната си връзка

Не осъзнавах колко нездравословна е тази връзка, докато не стана твърде късно. Мислех си, че всяка двойка се кара. Но не всеки скандал завършва със об...

Хората са шокирани, наистина ли Нутела причинява рак?

Нутела е неземно вкусна.  Става дума за тотално пристрастяване, към тази толкова гладка и идеална за намазване  върху буквално всичко-крем...

Турски готвач, спечелил си прозвището Беят на солта, “овкуси” социалните мрежи (снимки и видео)

Прилепнала бяла тениска, добре съчетаваща се със сако, дълга черна коса, запомнящ се (според мнозина “чувствен”) начин на приготвяне на м...

Уникални кадри разказват за годините на Обама в Белия дом (Снимки)

Независимо дали световната общественост одобрява или не новия президент на САЩ е факт, че само след няколко дни Доналд Тръмп ще встъпи в длъжност и ще...

Днес е време за флирт

Луната е в знак Лъв. Повечето дела ще ви се удават с лекота. Нараства увереността в собствените сили. Енергийният потенциал в това време е висок. Подх...