Домакински трикове: Как да почистим всяка повърхност

В серия от материали, която нарекохме "Домакински трикове", ви подшушнахме как най-лесно, бързо и ефективно да почистите кухнята, банята, да премахнете упоритите петна от дрехите си.

Като добавим и днешната статия, вече ще имате пълен наръчник за постигането на дом, блестящ от чистота.

Този път ще се захванем с подовете, прозорците и различните мебели. В зависимост от материала, всяка повърхност си има особености, с които трябва да се съобразим при нейното почистване. Така то ще завърши успешно, без да сме повредили част от интериора.

Дървен паркет
В кофа с топла вода разтворете няколко капки препарат за миене на съдове или универсален почистващ препарат. Задължително чистете с добре изцеден парцал! Не експериментирайте със спрейове и други продукти, предназначени за дървени мебели - те ще направят паркета хлъзгав.

Ламиниран паркет
Разтворете чаша и половина оцет в една кофа вода. Бършете с добре изцеден парцал, за да не прониква вода между отделните елементи. Не използвайте препарати на сапунена или восъчна основа, тъй като ще причинят неприятен матов слой върху ламината. Абразивните частици пък могат да го надраскат. Пти наличието на мазни петна, можете да употребите разтвор от амоняк и вода.

Подове от винил
Разтворете около 3/4 чаена чаша амоняк в кофа с вода. Използвайте мек парцал. Не използвайте силни препарати, нито абразивни или пастообразни такива, защото те оставят нежелан слой върху фабричния блясък. Упоритите петна отстранявайте с гъба или мека найлонова четка, която сте потопили в гореописания разтвор.

Мрамор, варовик, гранит
Тe се почистват лесно с топла вода, в която сте разтворили няколко капки препарат за миене на съдове.

Животински косми от килим или мокет
Сещали ли сте се да ги съберете със стъклочистачка?


Огледала и стъкла
Най-добре използвайте само вода и кърпа от микрофибър. Ако огледалото/стъклото е наистина много мръсно, направете разтвор от оцет и топла вода в равни части, помагайте си със стъклочистачка. Внимавайте разтвора да не попада в ъглите на огледалото - може да се натрупа влага зад стъклото и да причини щети. Упоритите петна отстранявайте чрез вестник, напоен с оцет и вода.

Дървени шкафове
За тях използвайте същия разтвор, който споменахме за почистване на дървен паркет: топла вода с няколко капки препарат за миене на съдове или универсален почистващ препарат.

Ламинирани повърхности и шкафове
Те се излъскват с по няколко капки универсален почистващ препарат или спрей, след това забърсвате със сух парцал. Важното е да не използвате абразивни материали. Ако някое петно не иска да излезе, нанесете върху него неразтворен препарат, оставете го да престои, накрая попийте с влажен парцал.

Плочки
За емайлирани плочки използвайте изопропилов алкохол, разтворен в 3-4 литра вода. За теракота - няколко капки препарат за миене на съдове. Не чистете плочките с амоняк или оцет. С помощта на шпакла изчегъртайте неприятните наслоявания.

Неръждаема стомана
Разтворете 4 супени лъжици сода за хляб в 1 литър вода. След като избършете, повторете със сух парцал, за да полирате. Ако разлеете върху неръждаемата стомана киселинна консистенция, например лимон или домат, трябва веднага да я почистите, в противен случай може да се получи обезцветяване.

Порцелан и емайлиран чугун
Почиствайте с гъба или мек парцал, напоен с топла вода, към която сте добавили няколко капки препарат за миене. Абразивните кърпи и препарати ще направят драскотини, в които да се събира мръсотия. При наличието на по-упорити петна, използвайте собственоръчно приготвена паста от сода за хляб и вода.

Ако намирате тази статия за полезна и искате да научавате още женски хитринки от нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

Още от Интересно

Нещата, които винаги си казваме след голям скандал с любимия

Никоя връзка не може да ги избегне. Колкото и да се обичате и разбирате, скандалите са част от връзката и я съпътстват от началото до края й. Понякога...

Печелите 10 години, ако ядете плодове и зеленчуци

Зелените и жълтите зеленчуци като спанака и чушките, както и карфиолът спомагат за предотвратяването на рак. За занижаване на риска от сърдечни забо...

Сензационно откритие на НАСА - намериха 7 планети като Земята!

Откриха 7 подобни на Земята планети, на които е възможно да има условия за живот, съобщи снощи космическата агенция НАСА на специална пресконференция ...

3дравословна рецепта за кускус с агнешко

Продължаваме с екзотичните вкусове. Днешната рецепта е типична за районите на Северна Африка. Тя е страшно бърза и лесна. Активното подготвяне е не по...

Сантра проговори: Загубих приятеля си в катастрофа!

Сантра е преживяла истински ужас преди година и половина, когато губи своя приятел в катастрофа. И за първи път публично говори за случилото се, д...

Любовна съвместимост на очарователните Риби с всички останали зодии

Време е да спрем да отричаме - с някои хора си пасваме много повече, отколкото с други. В началото не можем да си обясним защо - нещо ни дразни, нещо ...

30-дневно предизвикателство: почистете дома си!

Никога не е късно да започнете това предизвикателство и да направите дома си едно по-хубаво място. Просто започнете днес и следвайте плана 30 дни. Пла...

Дневен хороскоп за четвъртък, 23 февруари

Добро утро!  Денят ще е слънчев и прекрасен за разходка в парка след работа.  Вижте какво ви очаква днес ТУК.  –––...

Всеки от нас има нужда от онази живителна сила - прошката

Прошка. Една-единствена дума, а значи толкова много. Една дума, а изисква толкова много усилия. ...

Внукът на Наум Шопов, който е истински лекар, става главен герой в "Откраднат живот"

Наум Шопов ще бъде едно от новите лица и ключова фигура в лекарския екип на МБАЛ „Св. Кирил“ в третия сезон на „Откраднат живот: Въз...