Вижте първите български банкноти

Днес у нас в обръщение са 329 млн. банкноти, като най-много – 103,7 млн. броя, са купюрите от 20 лв., което представлява 31,51% от всички банкноти.

Делът на 50 лв. купюри е 20,09%, на 10 лв. - 19,97%, а на 2 лв. - 11,77%. Най-малък брой банкноти в обръщение имаме от 100 и 5 лв, съответно 9,61% и 5,83%.

Знаете ли кои са първите български банкоти и монети и как са изглеждали те

Отговорите на този въпрос ни дават каталозите на Българска народна банка (БНБ) за всички емитирани от институцията в периода от Освобождението до наши дни банкноти и монети.

Това са златните 20 и 50 лв., които са в обръщение близо 22 години. Те са отпечатани в Санкт Петербург, Русия. Следват банкнотите от 100,5 лв. и 10 лв., издадени през 1889 и 1890 г.

Ето как са изглеждали първите български банкноти:20 златни лева.50 златни лева.

Какво казва историята

C Освобождението на България от турско робство през 1878 г. се възстановяват традициите на българската държавност, прекъснати за повече от пет века. Започва изграждането на институциите, стопанството и управлението на модерна България.

Една от съществените стъпки в тази насока е направена на 25 януари 1879 г., когато комисарят на руския император в България - княз Дондуков-Корсаков, подписва проекта за Устав, с който се учредява Българската народна банка.

Тя е открита официално на 23 май 1879 г. при заминаването на руската администрация и поемането на управлението от българските власти, а на 6 юни същата година е извършена и първата банкова операция.

Младата държава наследява хаос в паричното обръщение – при разплащанията се използват всевъзможни монети от европейски и дори от по-далечни страни. Бързо се налага необходимостта от въвеждането на единен паричен измерител.

Първите държавни бюджети за финансовите 1879 и 1880 са съставени във френски франкове.

На 4 юни 1880 г. Второто обикновено народно събрание приема "Закон за монетите в Княжество България", с който се създава българската парична единица – "лев", разделен на сто "стотинки".Първата българска банкнота, 1885 г.

През 1881 г. в Бирмингам, Англия, са отсечени първите български монети – от 2, 5 и 10 стотинки, а на следващата година в Русия – и монети от 1 и 2 лева.

Със "Закона за Българската народна банка" от 1885 г. се засилват чисто емисионните функции на банката, като й се дава "изключителната привилегия да издава банкноти, които ще се приемат за платежи в ковчежничествата на държавата и във всичките правителствени учреждения".

Първите български банкноти са обменими в злато. Това са златните 20 и 50 лева, отпечатани в „Экспедиция заготовления государственных бумаг“ в Санкт Петербург, Русия.

През 1891 г. на БНБ се дава правото да емитира и банкноти, обменими в сребро, което на практика се осъществява след 1899 г.

През своята 135-годишна история Българската народна банка печата своите банкноти в Русия, Германия, Англия, САЩ, в бившите "Държавна печатница" и Държавна печатница за ценни книжа "Дечо Стефанов" в София, а от 1998 г. банкнотите се печатат в новата Печатница на БНБ.Касов бон на БНБ от 1918 г., използван като паричен заместител.

Още от Интересно

Дневен хороскоп за четвъртък, 23 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Направете голяма крачка напред. Знаете къде искате да отидете ...

Мента, ябълка и масаж срещу пролетната умора

Ароматът на мента се бори с пристъпите на глад Пролетта е сезон, през който много често се получават пристъпи на остър глад, а често именно по вр...

Ето какво ви очаква в любовен план според звездите днес - 23-ти февруари

Пред вас днес е един специфичен ден, който ще протече с Луна в Козирог и без курс. В същото време квадратурата на Марс и Плутон ще е двойно по-активна...

Ежедневните навици на жените с красива коса

Мисия красива коса - мисия, която много от нас намират за трудно осъществима. Още повече когато всички фактори на средата, която ни заобикаля, се отр...

Сезонът на “сакура” започна: в Япония цял град потъна във вишневи цветове (снимки)

С какво ви пленява Страната на изгряващото слънце?Удивителните си контрасти? Съчетанието между традиции и модерност, красивите природни гледки –...

Какви сте в леглото според зодията си?

Зодията може да покаже много неща за един човек, включително и това как се справя в леглото. Стана ли ви интересно? Да видим как се представят дванайс...

3-минутна сутрешна релаксация за по-добър живот

Тази кратка релаксация с гласа на Светла Иванова за „Добро утро“ ще ви помогне в рамките от 3 до 5 минутки да отпуснете тялото и ума ...

Иконите на 70-те и 80-те: в удивителните портрети на Норман Сийф

Почти изключено е да не сте виждали негови кадри.Не и ако сте се вълнували от музикантите, актьорите, визионерите на 70-те и 80-те години на миналия в...