Нови книги в седмицата на панаира

Културната програма включва премиерите на нови стихотворения от поетесата Федя Филкова, събрани в книгата "Нищо тъмно" и сборника с разкази "Третата жена", представянето на романа от Леа Коен "Събирач на дневници" с участието на актрисата Касиел Ноа Ашер, "Басни в сегашно време" от сатирика Марко Ганчев и новата книга на Радослав Парушев "Отвътре".

Сред чуждестранните гости е сръбският писател Братислав Петрович ("Цариградски друм", изд. "Хермес"), дългогодишен МВР служител и ветеран от войната в Косово, автор на пет романа и три исторически монографии.

Под патронажа на аржентинския посланик с джаз четения се отбелязва 100-годишнината от рождението на Хулио Кортасар.Първият криминален роман от друг популярен латиноамерикански автор - Исабел Алиенде, също се появи на български тъкмо навреме за панаира.

"Игра на Изкормвач" (изд. "Колибри", превод Даниела Радичкова) е трилър, написан с хумор и дистанцираща ирония спрямо различни повествователни клишета. Авторката, популярна у нас с предишни свои книги като "Къщата на духовете", ни среща с 16-годишната Аманда Мартин, увлечена по ролева игра в интернет, наречена "Изкормвач".

Докато момичето разгадава виртуални престъпления заедно със своята кибергрупа, в Сан Франциско се вихри сериен убиец, който ловко се измъква от ръцете на полицията. И ето че Аманда е въвлечена в разследването и заедно със своите приятели трябва да свали маската от лицето на убиеца, за да види отново майка си...

Исабел Алиенде, родена на 2 август 1942 г. в Перу, е най-продаваната латиноамериканска писателка, сравнявана с Маркес и други бележити представители на магическия реализъм. Подклажда интереса към себе си с романа "Къщата на духовете", чийто първообраз е едно съкровено писмо до нейния дядо. "Колибри" са издали на български много от нейните книги.Виж още: Седмица на жената с книгите на Исабел Алиенде

Събитията в Украйна от последните месеци са набелязани и предизвестени от Александър Бушков в романа "Войната на олигарсите" (изд. "Персей"). Книгата е публикувана в Русия през 2007 г., а сега излиза на български в превод на Ива Николова.

Главен герой е Кирил Мазур - ветеран от руските военноморски спецчасти, популярен и от други книги на автора. Сега той е нает от виден руски олигарх да защитава интересите му в Украйна...

Макар и да предпочита да живее в уединение в Сибир и да пише там книгите си, Александър Бушков неведнъж е участвал в акции на руския спецназ и е посветен в тайните на руската олигархия. Днес той е сред най-популярните руски писатели, продал е над 50 млн. екземпляра от книгите си и е определян като руския еквивалент на автори като Том Кланси, Робърт Лъдлъм и Лий Чайлд.

Той обаче смята за свой учител в литературата българския писател Богомил Райнов.Изпирането на пари, съвести и биографиие свързано с желанието на новобогаташите да бъдат част от цивилизована Европа - но само в битността им на бизнесмени и индустриалци, не и в ролята им на узурпатори и крадци на държавни ресурси. Това е основният проблем, който поставя книгата. Тезата на автора е, че

разделението на Украйна е плод на задкулисната битка на олигархията,

враснала се във всяка от бившите съветски републики, а развръзката тепърва предстои. Както казва един от героите във "Войната на олигарсите":

"На мен ми е обидно за държавата. Обидно ми е за Украйна. Искам да престанат да гледат на нея като на колония, като на дивите покрайнини на Полша или на Русия, като на суровинен придатък на когото и да било, пък дори това да са Щатите или Европейския съюз..."

Вампирът Лестат се завръща в "Царицата на прокълнатите"

Най-популярната книга от "Вампирските хроники" на Ан Райс е "Интервю с вампир" (1976), филмирана през 1994-та от режисьора Нийл Джордан.

"Царицата на прокълнатите" (изд. "Изток-Запад") също е екранизирана, през 2002-ра. В ролята на съблазнителния Лестат този път не е Том Круз, а ирландецът Стюарт Таунсенд, докато заглавната героиня Акаша се играе от покойната вече R'n'B певица Алая.Предшествана от "Вампирът Лестат", част 3 от поредицата на Ан Райс "Вампирски хроники" излиза за първи път на български в превод на Светлана Комогорова-Комата.

Вампирът рокзвезда Лестат дьо Лионкур продължава да сее около себе си влудяваща страст по време на нощните си похождения, докато подготвя големия си концерт в Сан Франциско - концерт, който ще промени изцяло установения до момента ред не само в подземния свят на кръвопиещите, но може би и на всички живи по света...

Със силно въздействащата си музика той пробужда царицата на прокълнатите - древната покровителка и създателка на вампирската раса Акаша, която възкръсва от 6000-годишния си дълбок сън, за да задейства ужасния си план да "спаси" човечеството от самото него и да "сбъдне всички митове на света", като издигне себе си и своя възлюбен Лестат като богове.Междувременно тайнствен, но ярък сън се явява на мнозина - и вампири, и смъртни - по целия свят: две червенокоси близначки с пронизващи зелени очи преживяват неописуема трагедия, а пред сънуващите бавно и мъчително се разкрива смисълът на този сън. Докато те вървят заедно по пътя, някои ще загинат, а други ще станат жертва на още по-страшна участ в края на дългото пътуване.

Многопластовият сюжет в "Царицата на прокълнатите" обрисува в детайли и чувствения свят на вампиризма, като ни връща към неговото начало, поставено преди шест хилядолетия. Постепенно се разкриват историите на Първото поколение кръвопиещи - от Египет през Южна Америка до Хималаите и най-затънтените кътчета на земното кълбо, където вампирите са оставили своя белег.Авторката Ан Райс готви тази есен 11-ата книга от сагата - "Принц Лестат"

"Нагоре по стълбата, която води надолу" от Бел Кауфман (изд. "Еднорог") е определяна като най-популярния американски училищен роман, а в. "Ню Йорк таймс" я препоръчва на всеки, който се интересува от обучение или възпитание на деца.

Написана първоначално като къс разказ (само три и половина страници), това е историята на млада идеалистка, тръгнала по нелекия път на учителя, чиято вродена дарба да вдъхновява и разбира проблемните ученици успява да надделее над административния хаос, липсата на елементарни условия за обучение и незаинтересоваността на децата.

Авторката е внучка на именития писател Шалом Алейхем, автор на популярния бродуейски мюзикъл "Цигулар на покрива". Родена в Берлин, живяла в Одеса и емигрирала в САЩ с родителите си на 12-годишна възраст, тя започва да публикува свои разкази още в началото на 40-те. "Нагоре по стълбата, която води надолу" излиза през 1965 г. и се превръща в бестселър.Когато Силвия Барет пристига в гимназия "Калвин Кулидж", след като току-що се е дипломирала от колежа "Хънтър", тя няма търпение да се заеме със своята мисия - вдъхновяване на младите умове. Вместо това се сблъсква със счупени прозорци, липса на училищни пособия, ученици, които предпочитат да са навсякъде другаде, но не и в класната стая и задушаваща бюрокрация, която прави работата й все по-трудна с всеки изминал ден.

Разказана чрез забавна вътрешноучилищна кореспонденция, ученически бележки, извадени от боклука и препоръки от специалната Кутия за предложения, "Нагоре по стълбата, която води надолу" е хроника на американската държавна образователна система, която се крепи основно благодарение на учителите... Да надникнем в нея с този кратък откъс:

Разбира се, погледната отстрани, тази професия изглежда лека - от 9 до 15 ч., петдневна работна седмица, два месеца платен отпуск през лятната ваканция, всички официални празници, почит и уважение. Моята майка например има приятната представа, че работният ми ден се състои от снизходително кимане на глава сред шумолене на колосани реверанси и хор от почтителни гласове, които ми пожелават "добро утро"...

- Здрасти, даскалке!
- Глей я, бе! Учителка, а?
- Коя е?
- Това ли е 304-та? Вие ли сте мистър Баринджър?
- Не, аз съм мис Барет.
- Трябва да съм при мистър Баринджър.
- Аз съм мис Барет.
- Вие сте учителката, а? Такава млада.
- Я, тя била готина, бе! Ей, даскалке, може ли да бъда във вашия клас, а?
- Моля, не задръствайте входа! Влезте, моля!
- Добър ден, мис Барнет.
- Мис Барет. Името ми е написано на черната дъска. Добро утро.
- Как пък не! Дама за класна?
- Даскалке, искате ли да му ударя един?
- Час на класния ли имаме?
- Да. Седнете, моля.
- Аз не съм от този клас.
- Целия срок ли ще останете? Постоянна ли сте или зам.?
- Няма достатъчно столове!
- Седнете, където намерите.
- Ей, де да седнем?
- Това ли е 309-а?
- Някой ми дигна пропуска. Може ли да получа един?
- Как се казвате?
- Името ми е на дъската.
- Не разбирам почерка ви.

Самата Бел Кауфман заявява: "Силвия Барет все още съществува - не само между кориците на тази книга, но и другаде, къде ли не, в селски училища и в класните стаи в големите градове, навсякъде, където има деца..."

Виж още: Домът е там, където е сърцето - Ивет Манесис Корпорън за дебютния си роман "Когато кипарисът шепне" (изд. "Кръгозор")

Още от Интересно

Майко мила, как ли оцеляват родителите?

В препълнените зала и фоайе на Vivacom ArtHall Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова демонстрираха нагледно, че е  възможно  "Д...

Яжте плодове и зеленчуци, ще живеете 10 години повече

Зелените и жълтите зеленчуци като спанака и чушките, както и карфиолът спомагат за предотвратяването на рак. За занижаване на риска от сърдечни забо...

Почина водещият Роро Кавалджиев

Радослав Кавалджиев-Роро е починал тази сутрин във Военно-медицинска академия. Синът на Вили Кавалджиев бе в състояние на изкуствена кома. По п...

Тиквеното семе освен вкусно, е и полезно

В преходния сезон между зимата и пролетта много хора се оплакват от проблеми с паметта и внезапно главоболие. Според медиците, най-вероятно това се дъ...

Отиде си Роро...Почивай в мир!

„Приятели, буквално ме няма през последните два дни. На легло съм. Имам нужда от любовта ви“, написа във вторник култовият водещ от ММ...

Ако любовта ви срещне на работното място...

Само преди дни проучване, проведено с над 2000 души във Великобритания, разкри, че 60% от служителите флиртуват на работното си място. 35% от тях приз...

Не звънете на бившите в полунощ!

Всеки си има поне по една бивша любов. Може да тръгнете да оспорвате, да се биете в гърдите, че първият ви влюбен поглед е срещнал и приковал за вечн...

Защо не се родих глупачка?

Гледам ги, те са навсякъде около мен. Едни празни, бездушни жени… Като бутилки по рафтовете на магазин - еднакви, пластмасови, пълни с нещо вр...

Стилни и креативни в избора си на плочки за баня!

Как да изберем подходящите плочки за баня? Уморени сте от скучния и доста остарял външен вид на банята си? Време е за промяна! Цялостното изграждане н...

Как да изберем фирма за ремонт на покриви?

Не започвайте ремонта сами! Mного хора започват да ремонтират покрива си сами, мислейки си, че така ще спестят пари и ще си свършат работата качествен...