Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"

По улиците на големите градове щъкат забързано или се шляят безцелно стотици хиляди души. Общителни и мълчаливи, образовани или не дотам, учтиви и арогантни... Хората в София са не по-малко интересни от онези в Париж, Ню Йорк или Лондон. А вече и на тях има посветена страница, която, подобно на Humans Of New York, събира в себе си десетки уникални образи.

People of Sofia е фотографски проект, който набира все по-голяма популярност в интернет пространството. Сигурно вече сте попадали на някои от кадрите, запечатали миг от ежедневието на човек, срещнат в столицата. Вероятността самите вие или ваши познати да сте станали главни герои в проекта, без дори да разберете, също е доста голяма.

Първото впечатление от публикуваните кадри е, че няколко човека по цял ден обикалят със своите фотоапарати из града в името на великолепния краен резултат.

Вихрен Георгиев / People of Sofia

Истината обаче е доста по-различна - за Вихрен Георгиев, който е единственият човек зад страницата People of Sofia, фотографията е просто хоби. А всички увековечени моменти са плод на щастливата случайност, комбинирана с неговите умения, надграждани с годините.

Вихрен Георгиев / People of SofiaВихрен Георгиев, който неуморно преследва интересните софийски образи с фотоапарат в ръка.

Той споделя, че основното му занимание е в сферата на търговията. И че става "много рано, по тъмно". Ето и какво друго каза той пред Jenite.bg за снимането, хората и София...

Как и кога Ви хрумна да стартирате този проект? Колко време мина от идеята до изчистване на концепцията и първите снимки?
Имам подобна идея още от 2010 година. Тогава и възникна интересът ми да снимам хора по улиците, създадох и албум "People". През май месец миналата година обаче реших, че ще е хубаво да направя страница само за София. Стартирах с над 100 снимки, направени през годините.

Вихрен Георгиев / People of SofiaРазговор с жената вдясно:
"- Едно момче веднъж два часа ме снима в търсене на най-добрата снимка. Аз също се занимавах с фотография, навремето работех като фотограф- художник.
- Всеки ден ли идвате да ги храните?
- Всеки. Преди хранех кучета и котки.
- Чакат ли Ви?
- Да. Много умни същества са!"

А каква всъщност е концепцията на проекта? Понякога кадрите са непринудени, друг път Вашите герои позират и дори отговарят на въпроси
Концепцията е да представя хората и техните моменти в София. Понякога това се случва чрез класическа стрийт фотография, друг път - чрез портрети с кратки интервюта към тях. Най-важното е да показвам интересни и различни хора - пъстротата, която понякога не забелязваме, забързани в ежедневието си.

Променил ли се е стилът Ви на снимане, откакто стартирахте People of Sofia?
Не. Снимам общо взето по един и същ начин. Разбира се, тъй като снимам повече, понякога експериментирам, търся разнообразието в представянето на отделните снимки.

Какво се случва след "понякога ни забелязват"?
Нищо особено! Понякога усмивки, намръщени физиономии. Няколко пъти са ме питали за къде е снимката, от някой вестник ли съм, къде ще излезе. Все още не са ме гонили да ме бият!

Вихрен Георгиев / People of Sofia

Имало ли е сърдити? Налагало ли се е да триете или да не публикувате снимки на някой, който не желае да бъде сниман?
За една година и близо 1000 фотографии съм премахнал от сайта 5-6 снимки. Уважавам желанието на всеки, който иска да изтрия снимката му. Не се интересувам защо. Всеки има дадени причини, които са лични, не намирам за възпитано да задавам въпроси.

Трябва да отбележа, че се отнасям изключително внимателно и с уважение към хората, когато качвам снимки. Най-лесно е да хванеш някой злепоставящ човека момент, в който изглежда комично. Винаги се ръководя от това, че независимо какъв е човекът, трябва да го представя в максимално добра визия, да пазя достойнството му.

Вихрен Георгиев / People of Sofia

Много хора споделят снимките си или ги правят профилни във Вихрен Георгиев / People of Sofia

Кога избирате Instagram пред "истинския" фотоапарат?
Когато не мога да снимам с камерата си, а с телефон.

Как стои въпросът със снимането на деца - не е ли задължително да се иска разрешение от родител преди да бъде публикуван кадърът?
Не. Аз не намирам разлика дали снимам деца, или възрастни хора. Децата не са собственост на родителите им. Както всеки може да бъде сниман на публично място, така и те. Важна е самата снимка, поне за мен. Имах случай с едно момиче на 14-15 години, което бях снимал. Получих съобщение от баша й да изтрия снимката. Отговорих му, че не мога да я изтрия, само защото той твърди, че е баща й. А и момичето може да не е съгласно. Помолих го да ми пише момичето от снимката, ако иска да премахна снимката й. Тя ми писа, и аз я премахнах.

Вихрен Георгиев / People of Sofia

Кадрите Ви събират в себе си цели човешки истории, но понякога липсват думи. Как решавате дали да оставите снимката да говори сама за себе си?
Никога не слагам коментар или заглавие на снимките си. Предпочитам всеки да види това, за което има очи. Аз съм видял нещо, някой съвсем друго, трети нищо. Между другото, понякога, когато чета коментарите, има неща, които и аз не съм видял. И това е страхотно - всеки да вижда различни неща.

Вихрен Георгиев / People of Sofia

В коментарите под снимките има критики, свързани с централните места, на които най-често снимате "хората на София". Какво бихте отговорили на тези нападки?
Не ги възприемам нито като нападки, нито като критика, а като мнение. Различно. Донякъде са прави, но по принцип най-интересното в едни град се случва в централната му част. Например, когато отиваме в някой непознат град, винаги се стремим да отидем в центъра. Просто там разнообразието от персонажи и различност е най-голямо.

София не е от най-динамичните градове извън централната част. Винаги, когато имам възможност и има какво да снимам извън центъра, го правя. А и все пак не може всичко наведнъж. Ще има още много снимки!

Вихрен Георгиев / People of Sofia

Както навсякъде, и във Вашата страница има "хейтъри" . Случвало ли се е да изтриете негативен коментар? Къде е границата между личното мнение и целенасочената обида?
Има, макар и много рядко, което е доста приятно в сравнение с други места. Не ми се налага да стоя постоянно и да "дебна" за обиди. За мен границата е в уважението към другия. А и до какво води коментарът ти. Ако води до нещо градивно - добре. Но може и да го пишеш, само за да кажеш нещо, да се надсмееш над различието на другия.

Вихрен Георгиев / People of Sofia

Битува някакво схващане, че всеки трябва да има мнение, да го изразява, независимо дали ще обиди някого, или не, дали е запознат, или не и т.н. Когато изразяваш мнението си в публичното пространство, то трябва да води до нещо, да създава, да затвърждава, да е градивно. И в него да присъства най-вече нужното уважение към другия.

Вихрен Георгиев / People of SofiaРазговор с двойката вляво:
"- Как се запознахте? Кой направи първата "крачка"?
Милен: - Видяхме се в един бар. Тя ме хареса и направи първата крачка.
Надежда: - Казах на приятелите ми, че това е бъдещето ми гадже, естествено на майтап, но съвсем скоро така и стана.
- От колко време сте заедно?
Милен: - От 6 месеца, от 5 живеем заедно.
- Защо, според вас, човек има нужда от друг човек до себе си?
Надежда: Колкото и банално да звучи, има ли по- хубаво нещо от това да обичаш и да получаваш същото в замяна? А аз наистина го обичам повече от всичко!
Милен: Животът няма смисъл ако не можеш да споделиш радостта и болката. Баба веднъж ми каза мъдро: "Човек е сам само за тоалетната."...

Какво Ви харесва в София? А какво все още осезаемо липсва на града?
Много неща ми харесват и много не ми харесват. Иска ми се хората да са по-ведри, по-усмихнати, по-безгрижни. Много сме угрижени, напрегнати, негативни, мнителни. Разбираемо е, като знаем всички в каква държава живеем и като се имат предвид всички тези години на обезличаване и еднаквост, нищетата. Но не бива да се предаваме и оставяме на тъгата, умората и първичността.

Кое Ви е любимото място в София?
Където има много хора. Аз си почивам сред хората - типичен градски човек.

Вихрен Георгиев / People of Sofia

А какви всъщност са хората в София?
Като всички хора по света. Всеки човек е уникален сам по себе си, но като цяло сме като всички - с емоции, страсти, разум, с желания, многообразни. Има и сиви, има и шарени.

За да ви срещаме с още интересни личности, станете част от Jenite.bg във Facebook!

Вихрен Георгиев / People of Sofia

Още от Интересно

Кекс с бадеми и малини

Необходими продукти: 140 грама смлени бадеми 140 грама масло, омекнало 140 грама пудра захар 140 грама брашно, смесено с малко сода 2 яйца...

Между Шагал, примитивистите на 20 в. и беларуския фолклор: чудните светове на Анна Силивончик

Наивно изкуство просто не съществува.Така отговаря Анна Силивончик, когато наричат картините й наивистични.И макар да се ласкае, че я сравняват с Марк...

Идея за секс обедна почивка по шведски

Шведите трябва да разполагат с един час платена почивка в работни дни, за да могат да си отидат до вкъщи и да правят секс с партньорите си, ...

Защото носиш в себе си любовта...

Ах, колко е хубаво да си влюбен. Ах, колко е хубаво да си влюбен. Още от категорията ...

Сезонът на “сакура” започна: в Япония цял град потъна във вишневи цветове (снимки)

С какво ви пленява Страната на изгряващото слънце?Удивителните си контрасти? Съчетанието между традиции и модерност, красивите природни гледки –...

Изложба съблече българския мъж

Темата за голото мъжко тяло е широко застъпена в необятния свят на изкуството. Виждаме го в наследството на древните цивилизации, в стенописите на хри...

Какво да готвим до края на февруари: 11 изпитани рецепти

До края на февруари остава още седмица и в този преход между студеното време и настъпващата пролет вероятно имаме колебания какво да готвим... Е, ние...

Уволнена си, защото си красива!

Мениджър в британска телевизия уволни служителка с аргумента, че била много красива и трябвало да се разхожда по модния подиум, съобщава “The Su...

6 странни неща, които се случват с тялото ни, когато сме бременни

Бременността е най-хубавият период в живота на една жена. Тогава тя носи своето бебче в себе си. Усеща го, разбират се, без да се виждат или познават,...