Нощното напикаване при децата. Как да се справим?

Нощното напикаване и един доста често срещан проблем при децата на възраст около 3-4 години. Той дори се смята за нещо нормално и нетревожно, тъй като децата все още не са се научили да регулират действието на пикочния си канал.

Притеснително е за родителите, обаче, когато малчуганът им, който е на 6 и повече години продължава да се напикава нощем. Това говори за силна емоционалност и нервност на детето. Въпреки това, обаче, не трябва да се безпокоите толкова, защото това е напълно разрешим проблем. Нужно ви е просто търпение, за да не се стресира детето допълнително.

Разбира се, има и някои методи, които също могат да ви помогнат при борбата с нощното напикаване на вашия малчуган.

Научните факти сочат, че напикаването се обяснява с бавното съзряване на стражевия" пункт в мозъчната кора, който осигурява контрола над пикочния мехур.

Преди всичко, трябва да запомните, че нощното напикаване при децата не е заболяване, а състояние. И обикновено то се наблюдава при по-енергични, игриви, подвижни дечица.
Колкото по-голям е малчуганът, толкова повече това може да повлияе на самочувствието му. Затова чрез нужната подкрепа и търпение, може да помогнете на детето си по-бързо да се отърве от този неприятен проблем.Кои са причините за нощното напикаване при децата?

Както споменахме, при малчуганите до 3-4 годишна възраст, напикаването се приема за нещо нормално и обичайно, което отминава. Но когато детето ви е по-голямо, се смята, че това е вид проблемно състояние, което може да е симптом за друг здравословен проблем.

Едно от причините за нощното напикаване е недостатъчно развитата нервна система, която не приема и анализира сигналите, изпратени от пикочния мехур до мозъка през нощта.

Друга причина може да бъде прекалено дълбокият сън, който не позволява на мозъка да реагира и тогава децата се напикават неволево.

Като следващи причина може да посочим стрес или някакво друго емоционално състояние (силна тревога), което разстройва детския организъм.

Възможно е нощното напикаване да се е предало и по наследство.

Как да подходите към проблема?

Най-важното нещо е да не се отчайвате, да останете спокойни, за да не притесните детето повече. След като вашия мъник се е напикал, не му показвайте, че това е проблем, усмихнете се и му помогнете да почисти. Когато децата видят вашето спокойствие и разбиране, това ще ги успокои и няма да го приемат като проблем.

Никога не се карайте на детето си, защото това допълнително ще го травмира. Ако ставате през нощта до тоалетната, може да будите и малчугана, за да избегнете евентуално изпускане от негова страна. Бъдете търпеливи. Повечето деца израстват нощното напикаване. Просто някои деца се нуждаят от повече време.
Как се лекува нощно напикаване при децата?

Този проблем минава с времето, като това става най-късно до пубертета при момчетата и първата менструация - при момичетата. Все пак може да вземете някои мерки, с които да помогнете на детето си да се справи с тази непри ятна ситуация на по-ранен етап.

Какво може да направите?

Спирайте течностите на детето поне 2 часа преди лягане и преди да е заспал, карайте малчугана да посети тоалетната.

Някои родители използват метод, като различни терапии, кални бани и други, които значително помагат и намаляват нощното напикаване. Но най-често прилаганото лечение е хомеопатията.

Ето и няколко рецепти против нощно напикаване:

1. Смесете равни части сухи стръкове от жълт и червен кантарион. 2с.л. от билковата смес се залейте с 2.ч.ч. вряла вода и варите на слаб огън около 5 минути. След като отварата е готова, оставете малко да изстине, прецедете я и давайте на детето да 1/2ч.ч. три пъти дневно.

2. 25 грама сухи листа от червена боровинка залейте с половин литър преварена вода. Варете отварата на слаб огън около 10 минути. След като изстине, отварата се прецежда. Добавя се 1с.л. мед и се разбърква. Лекарството трябва да се пие от малчугана три пъти дневно по чаена чаша.

Още от Интересно

Усмихвате се, значи сте щастливи!

Не се тревожат за онова, което другите мислят за тях Щастливите хора не позволяват на негативно настроените към тях да влияят върху самочувствието ...

А мъжете, които стават бащи по-късно?

Ожесточени критики или хвалебствени словоизлияния. В общи линии така могат да бъдат определени реакциите на хората, когато им сервираш поредната новин...

Какво ви готви любовта днес - любовен хороскоп за 20 февруари

Присъствието на Луна в Стрелец обещава един пълен с изненади и много динамичен ден. Въпреки че аспектите на Меркурий и Юпитер все още са хармонични, н...

Енергийни блокчета

Необходими продукти: 5 яйца, разбити предварително около 60 грама масло, разтопено 120 грама брашно 120 грама овесени ядки 60 грама мляко ...

Дневен хороскоп за вторник, 21 февруари

Направете си чаша ароматно кафе, насладете се на старта на деня и вижте какво ви очаква в нашия дневен хороскоп! Към хороскопа >>> ...

Лунните лица на Водолея - II част

Почти няма човек, който да не знае коя зодия е – знакът, в който се е намирало Слънцето в момента на раждането му. Много важен за описанието на ...

Навиците на щастливите хора!

Не се тревожат за онова, което другите мислят за тях Щастливите хора не позволяват на негативно настроените към тях да влияят върху самочувствието ...

Невинност до доказване на противното

Знаете ли кое му е хубаво на вдъхновението? Кара те да излезеш от рамките на собствените си ограничения и представи. Тебеширеният кръг на Брехт прес...

Полски артист рисува “Провала на системата” в сюрреалистични илюстрации

Отчуждението, самотата, бъдещото, на което “осъждаме” децата си, култът към красотата, алчността, замърсяването, вездесъщите технологии...

Анджелина проговори за първи път за развода си: "Ние винаги ще бъдем семейство"

Измина половин година от началото на шокиращия развод между Брад Пит и Анджелина Джоли, а актрисата намери сили едва сега да коментира публично случва...