История за самочувствието на майките и дъщерите

Според ново проучване голяма част от съвременните майки не харесват начина, по който изглеждат, което пък рефлектира върху дъщерите им.

Всяка майка знае, че за детето й е важно да придобие увереност в себе си и в начина, по който изглежда, още от най-ранна възраст. В много голям процент от случаите, дори във всяко едно семейство, малкото момиче подсъзнателно търси допирни точки с майка си. Иска да изглежда като нея, да бъде толкова красива, колкото е мама, и да постигне поне половината успехи, които тя вече е реализирала.

Майката се явява не само като учител в живота на дъщеря си, но и като неин основен пример за подражание. В света, в който живеем, от първостепенна важност е участието на майката в изграждането на личността на детето. Това влияние не трябва да бъде обсебващо, но определено не трябва да отсъства.

Едно от най-важните неща, които дъщеря ви трябва да усвои, е да уважава себе си и начина, по който изглежда. Колкото по-рано се случи това, толкова по-добре. А за да се научи на себеуважение, тя непременно трябва да има добър пример за подражание.

Работата не е само в това да казвате на дъщеря си, че е красива. Един родител трябва да се постарае малко повече, освен ако не иска крайният резултат да бъде тотално разглезване на невръстното момиче.

Pinterest

Вместо да отрупвате дъщеря си с прекалени хвалби и комплименти, казвайте й, че не само тя, а всеки човек по света е красив по свой собствен начин. Че красотата е не само външна, но и вътрешна. Научете я, че не трябва да преследва нереалистичните стандарти за красота, които се налагат от телевизионните предавания и списанията. Преди всичко друго, научете я да бъде себе си!

Всичко това обаче няма особено значение, ако не давате пример на дъщеря си със собственото си поведение. Едно дете винаги гледа на майка си като на най-добрия човек на света и затова се опитва да прилича на нея. Което е напълно разбираемо. Затова се уверете, че изпълнявате добре нелекото си задължение.

Ще ви дадем пример със ситуация, която може би се е случвала и на вас самите. Непознат на детската площадка ви казва, че дъщеря ви страшно много прилича на вас, което несъмнено ви радва. Но след като се приберете вкъщи и надникнете в огледалото, започвате да негодувате срещу прическата или закръглените си бедра.

В същия момент обаче дъщеря ви стои до вас и възприема единствено факта, че майка й не харесва външния си вид. Така че тя запаметява неувереността ви, като си казва, че очевидно няма нищо лошо в това да мърмори и да изтъква с неодобрение тези черти от външния си вид, които най-много не харесва. А пък и нали вече е разбрала, че хората я възприемат като ваше умалено копие?

Скорошно проучване на KidsHealth.org и Discovery Girls Magazine показва каква е връзката между майката, дъщерята и света, в който двете живеят. Свят, в който селфито е огледалото, което казва дали сте красиви, или не.

В изследването взимат участие 2400 майки и повече от 11 500 деца. Целта е да се установи какво мислят родителите и техните дъщери за начина, по който изглеждат.

Резултатите показват, че половината от участниците не харесват как изглеждат на снимки и по-точно на т.нар. "selfie". Независимо от това обаче, неуверените в себе си момичета смятат майките си за красиви.

Pinterest

Изследователите установяват, че около 40% от майките не смятат, че са красиви и не харесват отражението си в голямо огледало, което отразява цялото им тяло. А повече от половината родители, взели участие в проучването, или 55%, признават, че се оплакват заради дадени свои недостатъци във външния си вид пред дъщеря си.

Изумителните 91% от децата заявяват открито, че майките им са красиви. Повече от 50% от всички участвали отбелязват, че мислят за това как изглеждат през по-голямата част от времето и имат притеснения относно теглото си. По-малко от половината от момичетата - само 41%, смятат, че самите те са красиви. 52% от майките и 50% от дъщерите пък казват, че не им харесва как изглеждат на направените самоснимки.

Как се предполага, че една майка трябва да научи дъщеря си да харесва себе си и своето тяло, когато самата тя не е способна да го направи? Очевидно трябва тя също да се научи.

Няма нужда да изтъквате постоянно колко сте красиви. Ако искате обаче дъщеря ви да се чувства добре в кожата си, е необходимо да престанете да наблягате върху недостатъците си. С две думи, трябва да спрете да се оплаквате от факта, че краката ви изглеждат огромни, когато носите пола, а да се фокусирате върху това колко по-стегнати са от преди, в резултат на ежедневните сутрешни тренировки.

Няма никакъв проблем, даже е наложително, от време на време да се поглеждате в огледалото и да отбелязвате това, което харесвате. Независимо дали това са сините ви очи, или пък бюста ви. Посланието, което отправяте по този начин е повече от ясно. Когато дъщеря ви види, че вие уважавате себе си и харесвате начина, по който изглеждате, пренебрегвайки дребните недостатъци, които преди са ви се стрували огромни, тя самата ще се научи да прави същото.

И не на последно място - говорете с дъщеря си! Общувайте с нея по най-различни теми. Обяснете й например как стоят нещата с цялото това напрежение около външния вид, което обхваща по-голямата част от жените. Освен това, отделяйте време за себе си - хранете се добре, спортувайте и бъдете мили към самите себе си. И бъдете сигурни, че придобитата увереност ще рефлектира върху дъщеря ви.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Дневен хороскоп за неделя, 19 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Някой има нужда от помощ! Може би ваш близък или колега. Напра...

Днес са Месни заговезни - какви са обичаите и традициите за деня

Утре отбелязваме Месни заговезни. Празникът е винаги осем седмици преди Великден.   На трапезата днес трябва да има месни ястия. ...

Тълковен речник на поведението на кучето

Кучетата са най-верните и страхотни домашни любимци. Веднъж спечелим ли сърцата им, те вечно ще ни обичат и ще ни бъдат признателни, че се грижим за т...

Българите масово страдат от косопад заради стреса

Косата отразява състоянието на здравето. Ако гъстотата, блясъкът изчезнат и косата започне да пада, това означава, че е налице физически или психиче...

Нещата, които всяка жена си мисли при гинеколога

Ходенето при гинеколог е задължително за всяка жена, но определено не е най-приятното нещо, което правим. Само мисълта, че ще разкрачваме краката си и...

10 гениални приложения на скъсаните чорапогащи

Тънките дамски чорапогащи са консуматив. Иска се голямо умение да успееш да ги опазиш от всички опасности – неотрязано връхче на нокът, пръ...

Нетрадиционни методи за сваляне на килограми

Само жена, която не се е подлагала на диета за сваляне на килограми, не знае за ада, през който се минава, за да се усетиш с 5кг по-лека и по-уверена ...

Лечебните свойства на вълшебнните и вкусни малини

Малините са споменати като билка още през XVI век. Те са леко кисели на вкус, доста арoматни и с приятен червеникав цвят. Съществуват още от праисто...

Риана и Синди Крауфорд черпят днес

"Мъжете станаха изключително мързеливи, момичетата - изключително нападателни, и това много подбива авторитета на жената в България. Трябва...

Кое е най-странното място, на което хората го правят?

Историите за секс на необичайни места обикновено са свързани с разгорещяване в самолет или влак. Проучване, направено във Великобритания, ра...