Топ 10: Най-грижовните майки сред животните

Суровата действителност на живота сред природата може да бъде безпощадна не само към новородените животни, но и към техните родители. Понякога обаче главата на семейството не е наоколо и тогава проличава самоотвержеността на майката.

Днес ще ви разкажем именно за най-трудолюбивите майки в животинския свят, които са готови на всичко, за да опазят отрочетата си.

1. Гигантски тихоокеански октопод

Женският октопод е може би най-трудолюбивата майка сред морските обитатели. Тя може да снася до 100 000 яйца. И не е само това! Тя също така бди над тях в продължение на месеци и не ги оставя и за минута, дори когато трябва да си набави храна.

Когато дойде време малките да се излюпят, майката октопод прекарва всяка секунда, помагайки им да излязат от убежището си. След това тя умира!

2. Африкански слон

MotherNatureNetwork

Слоновете са бозайниците с най-голяма продължителност на бременността - почти две години! Като имате предвид, че никое друго сухоземно животно не ражда по-големи бебета, определено ще се съгласите с факта, че африканската слоница е една наистина издръжлива майка.

Новороденото слонче се кърми през първите три до шест години след раждането. Но на майките не се налага да се грижат за него сами. Те имат подкрепата на цялото стадо, което е съставено изцяло от други майки и техните слончета.

3. Сиво кенгуру

MotherNatureNetwork

Сивото кенгуру е бременно почти през целия си живот и може да носи по две бебета едновременно в торбата си, докато по-малкото не стане готово да я напусне и тримата заедно станат една група.

Малкото кенгуру не се осмелява да излезе от торбата на майка си, докато не стане на 9 месеца. След това просто изскача от време на време и не след дълго се прибира обратно. То става напълно независимо, когато мине една година от първото му излизане извън торбата.

4. Вирджински опосум

MotherNatureNetwork

Невероятен е фактът, че опосумът може да има от 4 до 25 бебета на едно раждане. Но понеже всяко двуутробно животно може да кърми само по едно бебе от всяко млечно зърно, някои от тях не успяват да стигнат навреме до тях и броят на новородените обикновено остава около 13.

Представете си как една майка опосум носи в себе си толкова много бебета! Те остават закрепени за млечните зърна за около 50-65 дни. След 95-ия ден малките стават напълно самостоятелни и връзката с майката бива прекъсната.

След раждането майката става агресивна и пропъжда мъжкия.

5. Императорски пингвин

MotherNatureNetwork

Майката пингвин трябва не само да снесе огромно по размерите си яйце (около 450 грама), а и да го изостави веднага след това. Отдалечава се на около 80 километра от океана. Там тя изяжда толкова риба, колкото може, и когато се върне при новороденото я повръща, за да го нахрани.

Докато майката прекарва 65 дни край океана, мъжкият пази яйцето от студа с тялото си, докато малкото не се излюпи. За да не хаби енергия, спи през по-голямата част от времето и разчита изцяло на хранителните си резерви.

6. Орка - китът убиец

MotherNatureNetwork

Ако мислите, че човешките майки не прекарват достатъчно време в сън непосредствено след раждането, историята на кита убиец ще ви накара да погледнете нещата от друга перспектива.

Новороденото китче се стрелва направо във водата и не мигва през целия първи месец от живота си. Което автоматично означава, че майката също не спи. Вместо това те се движат постоянно, което им помага да избегнат хищниците. Чрез плуването бебето развива мускулите на тялото си и трупа жизненоважни за него мазнини.

И само за справка - обикновено китът спи приблизително колкото и всеки човек - между пет и осем часа всяка нощ.

7. Чукоглава чапла

Африканските птици са известни с това, че правят най-зрелищното гнездо в Африка. Строят го в продължение на месеци като влагат в него около 10 000 пръчици. Добавят и различни кости и украшения.

Родителите строят повече от едно гнездо, но само в едно снасят яйцата си. Останалите неизползвани гнезда често стават дом за други видове птици и бозайници.

Женската снася от три до седем яйца. Мъти ги между 28 и 30 дни. Най-често след 40-ия ден малките отлитат от гнездото, но още около два месеца остават в него, за да нощуват.

8. Алигатор

MotherNatureNetwork

Може да изглеждат страховити, но всъщност майките алигатори са много грижовни. Те познават изключително добре суровата природа на местообитанието си и правят всичко възможно, за да предпазят малките си. Дори ако това означава да залепят яйцата си за купчина гниеща тор, чиято топлина спомага за запазването на ембриона.

След като малкото се излюпи, майката го хваща между челюстите си, за да го пренася по безопасен начин във водата. Бебето остава при майка си, докато навърши година.

9. Полярна мечка

MotherNatureNetwork

За да се подготви за бременността, женската полярна мечка трябва да удвои масата на тялото си, наддавайки с над 180 килограма. След раждането тя не яде нищо в продължение на няколко месеца, през които стои до отрочетата си под земята.

След това тя трябва постоянно да търси храна за себе си и малките. Те стават независими, след като навършат две години.

10. Орангутан

MotherNatureNetwork

Малкият орангутан остава зависим от майка си за най-дълго време от всички примати, с изключение на хората. Майката полага грижа за детето си в продължение на пет години, а то продължава да се навърта около нея дори до деветгодишна възраст.

След като роди, майката трябва да построи ново легло за себе си и малкото, в което да спят всяка нощ. Тя учи детето си на абсолютно всичко - от построяването на подслон до това как да си набавя храна.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Какво казват за теб любимите ти обувки?

Сигурно сте чували, че един нов чифт обувки може да направи една жена истински щастлива.  Доказано е, че когато си купуваме нещо ново, което ни ...

Уволнена си, защото си красива!

Мениджър в британска телевизия уволни служителка с аргумента, че била много красива и трябвало да се разхожда по модния подиум, съобщава “The Su...

Ето какво ви очаква в любовен план според звездите днес - 23-ти февруари

Пред вас днес е един специфичен ден, който ще протече с Луна в Козирог и без курс. В същото време квадратурата на Марс и Плутон ще е двойно по-активна...

За всички, които обичат и искат да обичат

Имало някога едно старо и величествено дърво с разперени към небето клони. Когато било в период на цъфтеж, около него танцували пеперуди с всякакви фо...

Печелите 10 години, ако ядете плодове и зеленчуци

Зелените и жълтите зеленчуци като спанака и чушките, както и карфиолът спомагат за предотвратяването на рак. За занижаване на риска от сърдечни забо...

Без секс и гушкане вечер! Вредят на съня

Ново проучване гласи, че интимните ласки между чаршафите и гушкането преди сън не са добра идея, защото може да навредите на пълноценната си почивка.С...

Писмо до бъдещата ми съпруга...

Това писмо е до теб, бъдеща моя съпруго. След като го прочетеш, моля те да го запазиш. Много е вероятно с годините да се променя. Ако това се случи, п...

Най-привлекателното качество в мъжете

Трудно е да не се влюбиш в мъж, който изглежда добре, но чертите на характера и истинската му същност имат много по-голямо значение. След дълги проучв...

Има ли място за актьорите в изборния цирк?

Сериалът „Малката булка“ слиза от ефир, но не плачете, драги зрители. На 26-ти март във всеки дом и джоб ще плъзне новият сезон на най-шар...