Валя Попова: 3 пъти дарих яйцеклетки – исках да дам шанс за щастие на други жени!

МАЙКАТА ПРЕДАВА ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ОТ НАСЛЕДСТВЕНОСТТА, ЗАЩОТО ЯЙЦЕКЛЕТКАТА Е НОСИТЕЛ САМО НА 5% ОТ ГЕНЕТИЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ В ДНК, КАКТО И СПЕРМАТОЗОИДЪТ

 

Валя Попова е една от 600-те красиви и смели български майки, решили да дарят безвъзмездно, яйцеклетки, за да подарят надежда за дете на хора, които не познават. Валя не се страхува да излезе от анонимност, дори напротив - открито говори за проблемите, свързани с донорството и невъзможността на стотици хиляди български семейства да се сдобият с мечтаната рожба.

Валя е член на Управителния съвет на ново­създадената фондация „Майки за донорството", която разработи етични принципи при асистирана репродукция с донорство на репродуктивен ма­териал. Предвижда се и създаването на „етична полиция", която ще защитава правата на жените, решили да дарят генетични клетки:

В България няма и не може да има платено до­норство на яйцеклетки. Жените, които решават да дарят свои яйцеклетки, го правят, без да получават пари за това. По силата на Наредба №28 на тях им се полагат единствено пари за покриване на разходи­те за път и престой в София, ако не са от столицата, а са решили да извършат дарителския си акт там, заявиха представителките на фондация „Майки за донорството".

Ето разказа, пред в. Доктор на Валя Попова майка на момиченце и 3 пъти донор на яйцеклетки.

-       Г-жо Попова, как и защо решихте да станете донор на яйцеклетки?

Решението и мотивацията на всеки донор са различ­ни - едни решават бързо, за други хора е необходимо много време. Мен лично ме мотивира това, че всеки ден аз държа моята мечта - дъщеря ми, тя задава въпроси, виждам я как расте. Разбрах, че съм щастливка, задето съм могла да получа моята мечта по романтичния и красивия начин. Но има страшно много хора, които нямат тази възможност. Моята надежда е да съм дала шанс за щастие на някого.

На мен не ми беше трудно да взема това решение, защото получих информация от координатора на програмата за съотношението на наследственост. Това е много важно да се знае, че всъщност майката е тази, която дава голям процент от наследствеността, защото яйцеклетката е носител само на 5% от генетичната информация в ДНК. Както и сперматозоидът. Останалото съотношение е въпрос на генетика и голямата наследственост при детето идва от жената, която износва плода, и от плацентата. Този факт не е известен, затова се стремим към повече инфор­мираност. Бях донор 3 пъти, което е максималният брои, регламентиран от закона.

-       „Кога дарихте вашите генетични клетки?

От 2013 г. е моето донорство. Анонимността е важно нещо. Първосигнално човек си задава много въпроси, но след това осъзнаваме, че е важно този акт да е анонимно и безвъзмездно действие.

Няма как да имаме обра­тна информация за това дали са родени деца от дарените яйцеклетки. Ние подписваме нотариално заверено волеизя­вление, че НЯМАМЕ ПРАВО ДА ТЪРСИМ РЕЦИПИЕНТА.

В Агенцията по трансплантации всичко влиза под номер така че няма как да бъдат търсени имена и ЕГН-та на приемниците на генетичния материал. Всяка от нас, донорките, само и единствено се моли опитът да бъде успешен. Доброто, което имаме като же­лание, да се случи наистина.

-       Кои са неизвестните подробности около донор­ството на яйцеклетки?

Основният мит е, че хор­моналната стимулация вреди, съсипва организма, напълнява се от нея, получава се окос­мяване… Няма такова нещо, защото донорите сме здрави жени. При нас стимулацията е с различни хормони от тези, които се прилагат на реципи­ентите в други дози, а и този хормон се изхвърля от органи­зма ни до 2-3 месеца. Т.е. при реципиента нещата са много по-драстични, защото той има здравословен проблем.

При донора се провежда 9-13-дневно стимулиране на организма, за да се получи засилено производство на яй­цеклетки. При нормален цикъл жената отделя 4-5 яйцеклетки, но няма яснота дали те са пъл­ни. Затова се прави въпросната стимулация.

ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ПОД НЕПРЕКЪСНАТ КОНТРОЛ и прегледи от лекар. Накрая се прави пункция под упойка за изваждане на въпросните яйцеклетки. Всички манипула­ции се съобразяват с времето и заетостта на донора.

-       Все пак се изисква ан­гажираност от страна на донора…

Ангажираш се много емо­ционално. Аз влязох в програ­мата с нагласата, че ще бъда ангажирана 10-12 дни и след това ще приключа. Не бях подготвена за емоционалната част, за това как се чувстваш и гледаш на живота, събуждайки се след пункцията. Тогава си даваш ясна сметка за това, което си направил за хората, които чакат, за надеждата, която си дал. Отивайки в кли­никата всеки ден, минаваш покрай тълпа от хора, която чака. Виждаш как тези хора спят там, знаеш, че някои от тях си продават апартаментите, за да се сдобият с дете. Когато се събудиш след пункцията и осъзнаеш какво си дал и че това е частица надежда, няма как да продължиш живота си по същия начин. Просто се събуждаш различен!

-       Защо решихте да бъде създаден етичен кодекс за донорство на генетичен материал?

Идеята за етичен кодекс съществува като необходимост от започването на донорството. Основната му цел е защи­та правата на донора. Човек идва с огромното желание да дари частица надежда и най- малкото, което може да бъде направено, е този човек да бъде защитен - неговите права да се спазват, да бъде инфор­миран за всичко. С мен не е имало опити за злоупотреби, но имаме информация за такива сигнали. Тя не е официална и няма как да бъде проверявана. Надяваме се оттук-нататък, ако има такива сигнали, да бъдат подавани към компетентните органи.

Още от Интересно

Мелания Тръмп на 16!

Днес тя е първа дама, но преди 30 години е била пробиващ модел в родната си Словения. Да, говорим за съпругата на американския президент Доналд Тръ...

Джоли за Брад Пит: Винаги ще бъдем семейство

За първи път от септември насам, когато подаде документи за развод, Анджелина Джоли проговори за раздялата си с Брад Пит. Тя, заедно с шестте си де...

Трюфели с бърбън

Необходими продукти: 500 г шоколадов кувертюр 120–150 мл животинска сметана 70 мл бърбън 2 шушулки кардамон 1 ванилия 1/4 ч. л. сух джинджифил ...

Най-красивите дами от 90-те: Преди и сега

Снимките, които ще сподеl...

Защото носиш в себе си любовта...

Ах, колко е хубаво да си влюбен. Ах, колко е хубаво да си влюбен. Още от категорията ...

Лана дел Рей се завръща!

Прекрасната певица издаде нов сингъл след 2-годишна пауза...

Т2, Анжела и туристите в миналото

Но ето че Дани Бойл се е справил много добре с тази задача. Тук помага фактът, че режисьорът е събрал оригиналния актьорски състав – Юън Макг...

Легендарен глас и величествен стил - 3 години без незабравимия Джоко Росич

Днес се навършват 3 години без любимия на цяла България актьор Джоко Росич.  Майка му е българка, а баща му – сърбин. През 1951 г. ем...

Анджелина проговори за първи за развода си: "Ние винаги ще бъдем семейство"

Измина половин година от началото на шокиращия развод между Брад Пит и Анджелина Джоли, а актрисата намери сили едва сега да коментира публично случва...