Защо някои хора изпитват нужда друг да им казва ...

Хората си приличат физически,но всеки се нуждае от различни неща. Така, ако при едни хора има ясно поставени цели и самоувереност, то при други е точно обратното.

Това не се прави преднамерено,то става несъзнателно. Но, въпреки това, целеустремените хора се чувстват по-комфортно и живеят с идеята за осмисляне на живота. Много често това, какво трябва да се прави или не , се определя от другите хора около нас.

Зависими

Има хора, за които е необходимо да търсят непрекъснато съветите и одобрението на другите за това, което те правят в живота си. При тях е много важно другият да каже какво ще се прави. Тези хора не смеят да правят рисковани и смели стъпки, защото не са сигурни в крайния си успех. Но това е твърде нездравословно и често води до неудовлетвореност. Понякога самите те не могат да се разберат със себе си.

Взаимоотношения

Когато до тези хора има близък роднина, приятел или партньор, те разчитат на шанса, че все пак ще има кой да ги напътства. Те не се доверяват на собствените си сили да направят каквато и да е стъпка в живота без одобрението и напътствията на своя доверен партньор. Докато са близо , тези спътници в живота биха успявали да направляват посоката на поведение. Но това не дава необходимата сигурност , че нещата ще се подреждат винаги така успешно. Партньорът би могъл само да помогне да се осъзнаят какви са желанията и нуждите на някого.

Промяна

В живота често се случва нещата да се променят главоломно и , ако днес всичко е сигурно и ясно, то утре внезапно може да се случи нещо неочаквано, което да обърне всичко с главата надолу. Хората се променят с течение на времето. А с това търпят промяна и взаимоотношенията между тях. Не бива да се живее с илюзията, че винаги наблизо ще има някой, който е наясно с нашите потребности.

Две страни

От една страна , някои хора изпитват необходимост непрекъснато да се оглеждат какво правят другите. От друга страна, има хора, за които е достатъчен един близък човек , който да ги напътства. И в двата случая такива хора нямат контрол върху собствения си живот. Те са неспособни да взимат самостоятелни решения.

Проблемът

Ако тези хора проумеят как изглеждат в очите на другите, те биха престанали да обръщат внимание на чуждите съвети. Нещо повече, те биха разбрали, че бавно, но сигурно се превръщат в бреме за близките си. В такава връзка винаги се очертава реалната възможност единият от двамата да се почувства като жертва. Това би могло да доведе до срив във взаимоотношенията.

Илюзията

Съзнателно човек се чувства комфортно някой друг да поема предизвикателствата и да носи отговорността за действията и за двамата. Но подсъзнателно някъде този човек е наясно , че това е нередно и поведението му е некоректно. Въпреки това, той търси оправдание за собствената си неувереност в това, че като не предприема нищо, няма опасност да обърка нещо.

Причината

На пръв поглед няма нищо кой знае колко обезпокоително в такова поведение. Ако се разровим обаче по-надълбоко, ще открием къде е причината за такава зависимост у някои хора. Обикновено тя е в детството.

Детство

В идеалния случай в детството такова дете е било обграждано с непрекъсната грижа до такава степен, че то е свикнало вече другите да са наясно с неговите желания и нужди. То самото губи способност да се съсредоточава върху себе си и да е наясно със себе си, тъй като привиква за това да се грижи някой друг. За такива хора би било прекрасно, ако имат прикрепен пожизнен болногледач, който да е наясно с потребностите им и да ги обгрижват ежеминутно.

Последствия

Това с болногледача обаче не би било възможност за живот, а само въпрос на физическо оцеляване. Такива хора губят връзка с вътрешния си свят, не могат сами да се ориентират в правилния път към себе си. Те растат с убеждението, че околните винаги са наясно с техните желания и потребности. Затова губят увереност в себе си и търсят мнението на другите.

Осведоменост

Тези хора не искат дори да си помислят, че е възможно да бъдат изоставени вследствие на раздяла , болест или дори смърт. Това ги прави да изглеждат като хванати в капан. Довереният партньор може да помогне много за освобождаването от този капан. Чрез разговори може да насочи този зависим от другите човек постепенно да се съсредоточи върху това какво чувства, какво иска, какво мисли. Необходимо е такива хора да бъдат окуражавани сами да взимат решения, независимо, че понякога те могат да се окажат напълно погрешни. Отначало може да се започне с най-елементарни неща. Много добре ще се отрази и помощта от психотерапевт, лечител или треньор.

Още от Интересно

Тайните на един хипстър

Кои са отличителните черти на представителите на субкултурата...

3-минутна сутрешна релаксация за по-добър живот

Тази кратка релаксация с гласа на Светла Иванова за „Добро утро“ ще ви помогне в рамките от 3 до 5 минутки да отпуснете тялото и ума ...

Изложба съблече българския мъж

Темата за голото мъжко тяло е широко застъпена в необятния свят на изкуството. Виждаме го в наследството на древните цивилизации, в стенописите на хри...

Какво вещаят звездите в любовта за 22-ри февруари

Днес Плутон и Марс са в квадратура и това активизира голяма фигура на небето, което се нарича Тау-квадратура на Юпитер с Плутон, Марс и Уран. Това вод...

Магическите илюзии на Роб Гонсалвес сливат два свята в една картина

“Кое е истинско? Как определяш кое е истинско?Ако истинското е това, което можеш да почувстваш, подушиш, опиташ или видиш, тогава „истинското” е...

Сезонът на “сакура” започна: в Япония цял град потъна във вишневи цветове (снимки)

С какво ви пленява Страната на изгряващото слънце?Удивителните си контрасти? Съчетанието между традиции и модерност, красивите природни гледки –...

Как да научим децата си на стойността на парите

Много често родителите се чудят как да устоят на настоятелните детски желания да се купуват всевъзможни играчки, които са привлекли вниманието им. Ка...

Приказните илюстрации на швед, “нещо като артист, нещо като изследовател на мистерии”

“Нещо като артист, фотограф, 2D/3D аниматор, илюстратор, смесващ дигитални медии;нещо като учен, изследовател на мистерии, жител на Гьотенбург, ...

Необичайни качества, който мъжете намират за изключително секси

Всеобщо мнение е, че мъжете харесват в една жена идеалното тяло, дантеленото бельо и безупречния вид.  Е, оказва се, че това не е точно така. Же...