Сода Бикарбонат

Полезни приложения на сода бикарбонат

...В кухнята

Натрийте жилавото месо

За да направите жилавото месо по-крехко,го натрийте със сода бикарбонат. Оставете го в хладилника за 3-5 часа и го измийте добре, преди да го сготвите.

Отстранете миризмата на риба

Отървете се от силната и миризма , като накиснете суровата риба за около час в 1 л вода с 2 супени лъжици сода бикарбонат и я оставите в хладилника. Изплакнете добре рибата и я подсушете, преди да я приготвите.

Премахнете миризмата на храна от ръцете си

Кълцането на чесън и чистенето на риба се славят с упоритата миризма, която остава по пръстите ви дълго след като сте приключили с работата си . Отстранете натрапчивия мирис, като намокрите ръцете си и енергично ги разтриете с 2 супени лъжици сода бикарбонат вместо сапун. Би трябвало да отмиете миризмата заедно със содата.

Намалете киселинността на ястието

Ако вие или член не семейството е чувствителен към киселината в доматения сос или кафето, можете да нямалите общата киселинност, като поръсите храната ( или кафето, но преди да го сварите с шипка сода бикарбонат. Така ще неутрализирате и оцета, ако сте се увлекли с него. Внимавайте обаче да не предозирате содата, защото ще стане реакция, отделяща пяна.

Сгответе вкусен боб

Обожавате боб, но не и страничните му ефекти. Прибавете щипка сода бикарбонат към боба, докато се готви, и това ще ограничи отделянето на газове впоследствие.

Пригответе пухкав омлет

За да изпържите по-бухнал омлет, на всеки три яйца прибавяйте 1,2 4аена лъжичка сода бикарбонат.

Измийте пресните плодове и зеленчуци

Трябва да сме внимателни, когато става въпрос за обработване и приготвяне на храна. Измийте плодовете и зеленчуците в купа студена вода, към която сте прибавили 2-3 супени лъжици сода бикарбонат – тя добре ще отстрани нечистотиите. Другият начин е да сложите малко сода върху мокра гъба или четка и да изтъркате плодовете и зеленчуците. Изплакнете ги добре, преди да ги сервирате или сготвите.

Дезинфекцирайте шишето и бебешките принадлежности

Дезинфекцирайте шишето за бебешка храна и капачката му, биберона и четките, за да са готови за употреба – сложете ги в съд с гореща вода и 200 г сода бикарбонат и оставете да престоят цяла нощ. Не забравяйте добре да ги изплакнете и подсушите преди употреба. Може също да изварите биберона за 3 минути в тенджера с вода и три супени лъжици сода бикарбонат.

Измийте дъската за рязане

Поддържайте чиста дървената или пластмасовата дъска за рязане, като периодично я изтърквате с каша от 1 супена лъжица сода бикарбонат и също толкова сол и вода. Изплакнете добре с топла вода.

Отпушете задръстената тръба

Обикновено сифонът в кухнята се отпушва, като първо сипете в него 200 г сода бикарбонат и после излеете 200 мл горещ оцет (загрейте го за 1 минута в микровълновата фурна). Изчакайте няколко минути да подейства и добавете 1 л вряла вода. Повторете процедурата при нужда. Ако мислите, че каналът е запушен с мазнини, използвайте 100 г сода и толкова сол и сипете 200 мл вряла вода. Оставете да подейства през нощта и на сутринта изпланете с топла вода.

Повишете ефикасността на препарата за съдове

Прибавете 2 супени лъжици сода бикарбонат към препарата за миене на съдове и отбележете колко ефективно отстранява мазнините.

Направете сами препарат за миялната машина

Ако установите, че са свършили таблетките за миялната машина, можете сами да забъркате препарат за нея, като смесите 2 сушени лъжици сода бикарбонат с 2 супени лъжици боракс. Резултатът ще ви зарадва толкова, че оттук нататък ще предпочитате въпросния метод.

...В кухнята

Ароматизирайте миялната машина

Отстранете миризмата в миялната машина, като между отделните зареждания поръсвате дъното и със 100 г сода бикарбонат. За да освежите съвсем уреда, сипете вътре 200 г сода и го включете да направи пълен цикъл на изплакване.

Отстранете петната от кафе и чай по порцелана

Защо тъмните петна от кафе и чай по скъпия ви порцеланов сервиз да развалят настроението ви за специалния ден? Почистете ги, като натопите влажна кърпа в сода бикарбонат и леко натъркате чашите и чиниите. Изплакнете добре, подсушете и подредете с гордост трапезата.

Почистете микровълновата фурна

За да измиете пръските от вътрешността на микровълновата фурна, напълнете огромен съд с разтвор от 2 супени лъжички сода бикарбонат и 200 мл вода и включете печката на силна степен за 2-3 минути. Извадете съда и избършете повърхността на фурната с навлажнена домакинска хартия.

Още от Интересно

Т2, Анжела и туристите в миналото

Но ето че Дани Бойл се е справил много добре с тази задача. Тук помага фактът, че режисьорът е събрал оригиналния актьорски състав – Юън Макг...

Срамна работа, ама хубава

Преди няколко дни попаднах в часа по танци в едно столично училище, който води хореографът Петър Илиев като част от програмата “Танцуващи хлапет...

Всичко, което трябва да знаем за Великия пост преди Великден

Вчера Православната църква отбеляза Местни заговезни и сложи началото на Великденските пости.  Да, те започват официално от началото на другата ...

3-те зодии, които са по-лоши, отколкото сте подозирали...

Всеки човек може да стане лош, когато брани собствените си интереси и цели. Но има едни 3 зодии, които могат да станат доста по-жестоки от подозирано...

Световно известният астролог Линда Гудман за жената Риби

Сега вече здравата закъсахме! Да видим как ще се оправяме. Моля ви, спокойно. Изчаквайте реда си. Разберете, жените Риби няма да стигнат за всички жел...

Ирландският “Доктор Дулитъл” публикува наръчник за успешно селфи с диви животни (+ снимки)

Снимка: Allan DixonКак си представяте един съвременен Доктор Дулитъл? Всъщност 30-годишният ирландец Алън Диксън не е ветеринар, а страстен пътешестве...

Ако той прави това, зарежи го!

Всички ние допускаме грешки спрямо половинката си. В повечето случаи е добре да си прощаваме и да се поучаваме взаимно в името на разбирателството и с...

Материалист или манипулатор. Какви са негативните ни черти според зодията?

Овен – нетърпеливи, изискващи и упорити Представителите на тази зодия до такава степен потъват в забързаното си и напрегнато ежедневие, че ле...

Обичах един мъж, гледах го в очите и си казвах: „Господи, колко си ми нужен!“

"Всяка жена среща мъж, който разделя живота ѝ на две: преди срещата с него и след това.""Има хора, уютни като роден дом. Прегръщаш ги и разбираш: аз с...

Какво трябва да имаме в гардероба за офиса?

Кои са базовите дрехи, на които да заложим, когато подбираме тоалета си за работа...