Лимони...

Ароматизирайте в камината

В студена зимна вечер няма нищо по-уютно от топлината на огъня в камината. Понякога обаче оттам може да се появи неприятна миризма. В такъв случай  хвърлете в пламъците няколко лимонови кори или ги сложете като превантивна мярка още преди да запилите огъня.

 Полирайте хромираната повърхност

Премахнете котления камък от хромираните кранчета и други потъмнели хронирани повърхности, като ги натриете с лимонова кора. Изплакнете добре и подсушете с мека кърпа.

 ЗНАЕТЕ ли,че

Лимоновито дръвче не може да се нарече красиво, а и цветовете му не са особено приятни. Рехавите му клони никак не приличат на гъстата корона на портокалово дърво, а виолетовите цветчета нямат чудесния аромат на портокалов цвят. Плодът на лимона е кисел поради високото му съдържание на лимонена киселина. Въпреки това моряците от векове смучат богатите на витамин С лимони, за да не се разболеят от скорбут. И до днес британската флота е задържена да осигурява достатъчно лимони, за да може  всеки моряк да пие 30 г лимонов сок древно. 

Почистете упоритете петна по мрамора

Сигурно смятате мрамора за камък, но той всъщност е вкаменен калций – остатъци от древни черупки на морски обитатели. Затова той е толкова порест и лесно се цапа и поврежда. Петната по него се почистват трудно, но тук ви предлагаме лесен начин да направите това. Разрежете наполовина лимон, притиснете оголената страна на плода върху трапезна сол и после трийте петното енергично. Ще се удивите на успешния резултат. 

Направете ароматизиращ овлажнител за дома

Освежете и овлажнете въздуха в дома си в сухите зимни дни, като приготвите ароматизатор действащ и като овлажнител. Ако използвате печка на дърва, сложете върху нея емайлирана чугунена тенджера или купа, напълнете я с вода и добавете лимониви и/или портокалови кори, канела, карамфил и ябълкова кора. Ако нямате такава печка, използвайте котлон, на който периодично кипвайте сместа.

 Сами направете невидимо мастило

Децата обожават да си разменят тайни съобщения, а с какво по-добре се пишат такива, ако не с невидимо мастило? Нуждаете се само от лимонов сок (прасно изцеден или купен от магазина) за мастило, клечка за уши, с която да пишете, и лист бяла хартия за посланието. Щом изсъхне мастилото и децата искат да прочетат невидимото съобщение, трябва сани да дубкужат хартията до електрическа крушка или да я оставят на слънце. От топлината буквите ще потъмнеят до светлокафяво и бележката ще се появи. Само внимавайте децата да не загреят прекалено хартията, защото може да се запали.

 ... в кухнята

Излъскайте потъмненял алуминий

Накрайте потъмнелите тенджери и тигани отово да засияят. Наръткайте ги отвън и отвътре с разрязаната страна на половин лимон и избършете с мека кърпа.

 Предотвратете слепването на ориза

За да избегнете слепването на ориза, докато готвите добавете в кипналата вода чаена лъжичка лимонов сок. Щом оризът е готов, изчакайте няколко минути да изтине и го разбъркайте с вилица, преди да го сервирате.

 Сипете при картофите, за да не потъмнява

Понякога картофите и карфиолът потъмнява при варене. Светлите зеленчуци ще запазят цвета си, ако във водата сложите една чаена лъжичка прясно изцеден лимон сок.

 Освежете хладилника

Неутралицирайте миризмата, като потопите памучно  тампенче или гъба в лимонов сок и го оставите да престои няколко часа в хладилника. Не забравяйте да изхвърлите развалената храна, която е вероятният източник на неприятната миризма.

 Запазете зеления цвят на гуакамолето

То няма да потъмнее, преди да го сервирате, ако го напръскате обилно с пресен лимонов сок. Сосът ще остане свеж и зелен. Ароматът на лимонестествено допълва този на авокадото в гуакамолето. Можем да приготвяте и плодовата салата часове, преди да я сервирате. Изсискайте лимонов сок върху резените  ябълки и те няма да променят цвета си.

 ... В лабораторията

Направете акумулатор

 Направете от лимона акумулатор. С него не можете да запалите клата си , но ще усетите елекричеството му върху езика си . Търкаляйте с длан лимона на равна повърхност, за да раздвижите соковете му. Направете два малки прореза в него, на около 1 см един от друг. Сложете монета от 5 стотинки в диния прорез и монета от 10 стотинки в другия. Сега с език докоснете едновремено двете монети. Ще почуствате леко щипване, сякаш от електрически ток. Това се дължи на факта, че киселината в лимона реагира по различен начин с два метала на монетите. Едната монета е с положителен заряд а другата – с отрицателен. Зарадите произвеждат ток. Езикът ви изиграва роля на проводник между двата полюса.

Още от Интересно

Ако любовта ви срещне на работното място...

Само преди дни проучване, проведено с над 2000 души във Великобритания, разкри, че 60% от служителите флиртуват на работното си място. 35% от тях приз...

Как да сложите край на тежка връзка?

Много жени стоят дълги години в една връзка, само защото им е трудно да кажат "Край!" Макар да осъзнават, че тази връзка е пагубна за тях, че не им да...

От хляб не се пълнее, ако имаме правилните стомашни бактерии

От хляб не се пълнее, ако имаме правилните стомашни бактерии...

10 качества, които мъжете търсят в жените

Няма каталог, по който можем да изберем перфектния партньор, но има някои качества, които всеки мъж търси в една жена. Разбира се, всеки човек е разли...

Скарлет Йохансон: Не е нормално да си моногамен

Вижте какво още сподели актрисата за семейния живот пред "Плейбой"...

Магическите илюзии на Роб Гонсалвес сливат два свята в една картина

“Кое е истинско? Как определяш кое е истинско?Ако истинското е това, което можеш да почувстваш, подушиш, опиташ или видиш, тогава „истинското” е...

BaliTea - моята тайна за тонус и енергия

Прокрадващото се през пердетата слънце ме събуди, още преди алармата да е звъннала. Нямах нищо против, защото истината е, че исках колкото се може по-...

Почина легендата на родната естрада Борислав Грънчаров

Изключително ми е трудно да споделя с всички вас тъжната новина, че моят любим и непрежалим баща Борислав Грънчаров напусна този свят след тежко болед...

Почина водещият Роро Кавалджиев

Радослав Кавалджиев-Роро е починал тази сутрин във Военно-медицинска академия. Синът на Вили Кавалджиев бе в състояние на изкуствена кома. По п...

Готово ли е детето ви за агресията навън?

Със сигурност всеки родител на малко дете, в един или друг момент, се е питал как да подходи към малчугана, така че да го подготви реално и адекватно ...