Лесно сваляне на старите тапети.

Не премахнете ли старите тапети, основата върху която ще положите новия слой, ще е по-лесно податлива и по-малко издръжлива.

Преди да започнем , ще кажем, че премахването на старите тапети е наистина по силите на всеки – мъж или жена. Не си струва да плащате на друг, който да върши тази работа вместо вас. Важно е да имате правилен подход, няколко инструмента и желание за работа.

Подготовка:

Освободете помещението от мебелите за да не се повредят. Съберете ги по средата на стаята или ги пренесете в съседна ако е възможно.

Свалете всички предмети, закачени на стените – картини, ключове, контакти и т.н.

Покрийте пода покрай стените. Можете да използвате предпазни фолия , които се продават в повечето строителни магазини и струват 1-2лв. , платнища или с каквото разполагате. Целта е да запазите пода сух и чист, тъй като най-вероятно предстои да използвате много вода.

Ако имате и още един човек ,който да ви помага в премахването на старите тапети, ще е най-добре да се синхронизирате единият да ги мокри а другият да ги сваля , така всичко ще стане най-бързо и лесно !

Няколко различни начина за свалянето на старите тапети:

1. Опитайте да свалите тапета без да го третирате с вода или препарати. Ако имате известна доза късмет, това може да се окаже възможно. Ако обаче тапетът се къса на малки парчета или пада единствено горният пласт, трябва да продължите по друг начин.

2. Напръскайте малка част от тапета с вода. Ако тя бързо се абсорбира и стария тапет изглежда добре напоен, всичко е наред. Но ако водата се стича надолу и тапетът не поема, трябва да го надраскате.

3. Надраскайте стария тапет който искате да свалите. Тази процедура в последствие ще ви спести доста време. Когато тапетът не е порест, горният пласт пречи на водата да проникне в тапета и лепилото под него. Затова той се надрасква с помощта на подходящ инструмент (макетен нож или друг подходящ и удобен предмет). Не натискайте прекалено много докато го драскате , защото не бива да наранявате стената.

Намерете правилното решение за вашия случай :

Първо опитайте само с вода. В много голяма част от случаите това решение работи, тъй като повечето лепила за тапети са на водна основа и се разтварят когато бъдат намокрени . Трябва обилно да напоите неголяма площ от тапета с по-топла вода. Можете да използвате валяче за боядисване. Изчакайте 4-5мин. и пробвайте с шпакличка да започнете от крайщата на тапета - да свалите колкото е възможно по-голяма част от стария тапет, без той да се скъса.

Възможно е свалянето на тапета да стане на два етапа – първо горния слой (ако той е гумиран или е от PVC), след което долния, който обикновено е хартия. В този случай ще трябва да напоявате всеки слой поотделно.

Ако тапетът се къса на малки парчета, продължете да търсите решение.

Смесете топла вода и омекотител. Първоначално пробвайте да смесите 1/3 омекотител и 2/3 топла вода. Ако не забележите по-добър резултат можете да добавите още 1/3 омекотител. Ако и това решение не работи, продължете да опитвате с идеите по долу за свалане на старите ви тапети.

Смесете топла вода и винен оцет. Отново пробвайте първо с 1/3 оцет и 2/3 топла вода. Като цяло се смесват 50% оцет към 50% топла вода, но все пак първо опитайте с по-малко оцет, за да видите дали ще има ефект и с по-малка доза. След като сте напоили старите тапети с тази консистенция ще трябва да изчакате около 15-20 мин.

Ако все още срещате трудности при премахването на старите ви тапети следващата крачка е да потърсите специализиран препарат за премахване на тапети от строителния магазин или магазина за тапети.

Добре е да се консултирате с продавачите и да им разкажете, какво сте опитали вече.

Идеи при свалянето на старите ви тапетите

Независимо дали ще ги напръскате или ще ги напоявате с валяче за боядисване – (най удобното решение), не напоявайте по-голяма площ, отколкото можете да свалите за 15мин. Винаги ги напоявайте от горе на долу и ги сваляйте ролка по ролка.

Пазете стената. При свалянето на старите тапети можете да използвате шпакличка. Не прекалявайте обаче с натиска, за да не нараните стената. Също така, когато сваляте тапета, внимавайте да няма сухи участъци, защото има голяма опасност заедно с него да падне и част от шпакловката, ако има такава.

Погрижете се внимателно да почиствате стената , като на етапи сваляте парчетата стар тапет, защото по нея остават малки и често незабележими парченца от тапета ,които в последствие могат да ви попречат при нанасянето на новото покритие отгоре.

Е , това бяха начините ,които ние сме изпробвали и с които със сигурност ще постигнете резултат при свалянето или премахването на старите ви тапети от стената на апартамента или къщата ви.

Ето и едно кратко клипче за да придобиете представа как да премахнете старите тапети от стената с основните методи ,които споменахме :

Клип как лесно да свалим тапетите от стената начини :

Линк към клипа за сваляне на тапети : http://www.youtube.com/watch?v=cvBdijrPSGA

Още от Интересно

Татко за 9-ти път! Мел Гибсън посрещна новия си наследник

Мел Гибсън може отново да се зарадва на бащинството, защото посрещна деветото си дете! То е първо общо за актьора и приятелката му Розалинд Рос. Двой...

Песните, които ще върнат доброто ви настроение, когато сте тъжни

Поредният работен ден в офиса - едва началото на седмицата е, а вече си мислите как ще се забавлявате уикенда или си представяте как спите цял ден, бе...

Бела Хадид показа бюст за Диор

Дълго време Бела Хадид бе в сянката на кака си Джиджи и за мнозина бе просто по-малката сестра на топмодела. През последната година обаче звездата ...

Петте най-оригинални подаръка за Свети Валентин

Красиво бижу, скъп парфюм, еротично бельо, вечеря в изискан ресторант... Сигурно вече чудиш с какво да изненадаш половинката си за деня на влюбените. ...

Животът преди и след като станеш родител

Ако животът на човек може да се раздели на някакви периоди, то най-подходящо ни се струва да го разделим на преди и след като сме станали родители. До...

Уинстън Чърчил: Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба

"Успехът е да вървиш от един провал към друг, без да губиш ентусиазма си". "Най-добрият аргумент срещу демокрацията е 5-минут...

Как да пием повече вода?

Всички знаем, че приемът на вода е много важен. Дори и да не знаем всички ползи от нея и как точно помага на тялото ни, знаем че е изключително важн...

Морбили "чука" на вратата ни

Почти бяхме забравили болестта морбили, но през последните години станахме свидетели на няколко епидемии поради пропуснати имунизации с доста жертви, ...

Снимки на едно много сладко бебе, което прави чувствени мимики

Едно бебе, което стана популярно в Инстаграм с изразителните си физиономии, които прави, когато го снимат. Тук са най-добрите попадения. Повече ...

Владина Цекова: Камино е път, който ти изправя кривините

Една чаровница ни води по пътя – на Камино, на … За още интересни материали елате на jasmin.bg - доза вдъхновение за теб всеки ден...