Най-известните череши

В България устойчивите географски названия, свързани с храната, като смилянски фасул, самоковски картофи или дини от Любимец не са чак толкова много, но кюстендилските череши - с пълна сигурност и със сочна сладост, са между тях.

Голямата промяна
До 70-те години на миналия век градът и околните села обаче не са били известни с алените плодове. В овощните градини масово се отглеждали сини сливи, които носят прозвището кюстендилски, а броят на черешовите дървета въобще не можел да се сравнява с тях. Сливите обаче били нападнати от коварен и неизтребим вирус и се наложило всички овошки да бъдат изкоренени.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ СЛЪНЧОГЛЕДОВОТО ОЛИОЗАЩО ВСЕ ПО-РЯДКО ХОДИМ НА ФИТНЕСВ КОЯ ВЪЗРАСТ ЖЕНИТЕ И МЪЖЕТЕ ПЪЛНЕЯТ НАЙ-МНОГОКАК ДА ПРЕБОРИМ УМОРАТА С ЙОГА

За щастие кюстендилската слива оцелява в други части на България. Всъщност плодовете, с които Троян се гордее толкова много, произхождат точно от тази стара българска разновидност.

След тоталното унищожение обаче идва доброто решение в освободените масиви да се насадят череши. Така в полите на Конявската планина се създава черешов пояс с площ над 28 000 дка и се ражда новата плодова слава на Кюстендил. А старата датира още от XIX век. През 1896 г. в града се провежда първата Национална овощарска изложба, което ясно показва значението на района за българското производство на плодове.

За по-лесно и по-удобно като главни причини за това се обявяват умерено континенталният климат със средиземноморско влияние и песъчливите алувиални почви, но тези благоприятни фактори не са достатъчно обяснение. Изглежда в самите хора от Кюстендилската котловина има особена страст към плодовете на земята.

Дори и в днешните трудни времена запустялата земя тук е малко, градините са обгрижени и всеки местен човек е в състояние да разкаже много интересни истории за ябълките, крушите, сливите, но най-вече за черешите.

Научни череши
За доц. д-р Николай Христов тези разкази са част от неговата работа. Наистина много малка част, защото той е селекционер на череши и вишни в Института по земеделие в Кюстендил и основната му работа е да създава нови сортове, както и да изучава вече създадените.

От него научавам, че от 50-те години досега в института са разработени 8 нови сорта череши: победа, кюстендилска хрущялка, черна конявска, българска хрущялка, мизия, данелия, стефания и суперстар, а се очаква утвърждаването на още три: васиника, дима и алекстон. Ако ви се струват малко, важно е да знаете, че създаването на нов сорт череша отнема поне 20 години. Работата в Земеделския институт е в посока към череши с трайни, хрупкави плодове и дървета, които са добре приспособени към условията на Кюстендилския край.

Местни звезди
За съжаление старите местни сортове могат да се похвалят с голяма издръжливост, но не и с плодове, подходящи за транспортиране. По време на проучванията за тази статия успях да опитам само три от автентичните локалните разновидности.

Бела ръскавица е от типа на хрущялките, т. е. със стегнато месо на плода. Обаче не е в обичайния червен цвят - кожицата и вътрешността са жълти с леко червено обагряне от едната страна, а сокът е безцветен. Плодът е доста ароматен и с много привлекателна кисела жилка. Всички хора, с които разговарях за този сорт потвърдиха, че той е най-подходящ за черешово сладко.

На второ място в тази сладка класация поставиха популярната дроганова жълта череша, която никой не нарича с името дадено ѝ в родната Германия, а удобно са го променили на драганова. Въпреки че не произхожда от България, сортът се отглежда от толкова отдавна, че и най-възрастните хора си спомнят големите дървета с бели череши от своето детство.

Макар името да подсказва друго, перестата белвица има наситено тъмночервени, средни към дребни плодове с фина горчива жилка, вероятно наследена от дивата череша, която расте из цяла България. Нарича се переста, защото листата на дървото не са увиснали, както обикновено се случва при черешата, а са разперени. Всъщност за този сорт информацията е доста противоречива. При случаен разговор с човек от село Шипочано, той описа плода като бял с тънка червена линия на гънката...

Сред старите сортове от Кюстендилския край най-популярният е раждавичката белвица - жълто обагрена с червени оттенъци, изключително ароматна в сравнение с останалите череши и с чудесен баланс на захари и киселини. И с толкова нежно месо, че при най-лекото притискане след малко покафенява.

В района старите дървета с местни сортове едно по едно отмират, а нови се засаждат много рядко. Търговският интерес у нас все още не се пресича с идеята за съхраняването на стари култури и превръщането им в специфичен уникален продукт, който може да се превърне дори в туристическа атракция.

Фестивалът
В подкрепа на не чак толкова древната, но вече вовеки вкоренила се черешова традиция, през юни в Кюстендил се провежда веселият Празник на черешата. Двудневното забавление тази година се проведе за шести път и усилията на отдадените хора от културния отдел към община Кюстендил се отплащат с посещението и усмивките на хиляди хора.

На празника може да се види и чуе всичко за черешата - от красивите вешала (подредени на клонка череши, така че да не се натъртват) до народни песни със сладкия плод като главно действащо лице.

Дори и да не успеете да пристигнете точно за фестивала, всяко идване до Кюстендил и околните села през черешовия сезон, ще покаже с много аромат, сладост и слънчеви усмивки, защо най-добрите плодове идват оттук.

Още от Интересно

Какъв баща ще бъде той според зодията?

Ако се чудите дали той ще бъде добър баща, освен очевидните признаци, можете преспокойно да се позовете и на зодията му. Тя говори много за това как щ...

Как да: какво можем да си изобретим от кламери

Знаете ли за колко много неща можете да използвате кламерите, които всички имаме вкъщи? И не, не става въпрос само за захващане на листи или нещо под...

Анджелина проговори за първи за развода си: "Ние винаги ще бъдем семейство"

Измина половин година от началото на шокиращия развод между Брад Пит и Анджелина Джоли, а актрисата намери сили едва сега да коментира публично случва...

Лана дел Рей се завръща!

Прекрасната певица издаде нов сингъл след 2-годишна пауза...

Днес смъкваме килограми с лекота

В първите часове на деня Луната е още в знак Стрелец. От 01:38 до 09:09ч се движи на празен ход и след това преминава в знак Козирог. Добре е да отдел...

5-те зодии, които са кралици на драмата

Драма! Драма и пак драма! Ж&#...