Традиции при посрещането на новородено по света

В различните краища на света съществуват различни традиции. Всеки народ има свои начини да почете дадено събитие, като най-често те са свързани с ритуали за късмет и щастлив живот.

Например, що се отнася до сватбата като ритуал на свързване на двама души, които се обичат и искат да прекарат живота си свързани пред Бог, еврейското общество е известно с традицията да се чупи чаша в самия край на церемонията. При нас, българите, обичаите, свързани с този щастлив ден за всяка двойка, са многобройни. Един от най-разпространените е този, свързан с разчупването на погачата, който показва кой ще командва в къщата.

Днес обаче ще пренебрегнем обичаите около сватбите, за да ви запознаем с няколко традиции, които отново са свързани с двама души, които се обичат. Само че тук се намесва и трети човек - детето им.

В различните страни може да се натъкнете на коренно различни и често странни обичаи, свързани с посрещането на новородено бебе в семейството. Ние решихме да съберем някои от най-интересните сред тях, за да разберете какво правят датчаните, ямайците и още куп други народи, когато става въпрос за децата им.

Запазване на пъпната връв на бебето в дървена кутия

Когато бебето се сдобие с повече коса, голяма част от родителите запазват кичур от нея. Някои пък съхраняват първите обувки или правят отливки на малките крачета. Майките в Япония обаче ценят пъпната връв.

Когато се роди бебче в японска болница, акушерката опакова пъпната връв на бебето в дървена кутия, в която може да има и малка кукла, облечена в кимоно, което в последствие може да бъде свалено и в него да бъде поставена пъпната връв. Обичаят се прави, защото се вярва, че по този начин майката ще запази положителна връзка с детето си завинаги. Обикновено кутията се предоставя на родителите при изписването с пожелания за здраве и късмет.

Седмица след като се роди детето, родителите и техните близки организират специална церемония, наречена Oshichiya, при която детето получава името си. Това се извършва на домашен будистки олтар - Butsudan.

Следобедна дрямка на минусови температури

Guliver/Thinkstock


Бихте ли извели бебето си или малкото си дете навън, ако температурите са под нулата? Повечето родители в скандинавските страни въобще няма да се замислят върху този въпрос. За тях това е част от ежедневието им. Всичко се дължи на вярването, че студеният въздух действа положително на децата им, особено докато спят или се хранят.

Датските и шведските бебета прекарват следобедната си дрямка на балкона или на двора, докато родителите им отделят време за себе си. Повечето дневни центрове за грижи на децата в Швеция извеждат децата навън да играят или да поспят при температури от минус пет градуса.

Теорията, на която се крепи тази традиция, е че децата, изложени на чист въздух, без значение дали през лятото или зимата, са по-малко застрашени от настинки и други болести. Иначе казано - това, което ние наричаме каляване. Родителите смятат, че прекарването на деня в стая с 30 други деца не влияе добре на отрочето им.

Датският национален съвет по здравеопазване също препоръчва практиката. Някои компании дори са изобретили аларми, които да подсещат родителите кога да извеждат децата си.

Всяко новородено бебе получава кутия с неща от първа необходимост

Pinterest


Има поговорка, че "Всяко бебе идва с хляб под мишница." Е, във Финландия бебетата идват с кутия!

Вече 75 години бъдещите майки във Финландия получават кутия от държавата. Тя съдържа комплект от дрехи, чаршафи и играчки, от които се нуждае всяко новородено бебе.

Майките имат право на избор между това да вземат кутията или да получат безвъзмездни средства на стойност 140 евро. 95% от тях избират кутията, тъй като съдържанието й струва много повече от еднократната помощ.

Първоначално тази традиция е създадена за семейства с ниски доходи. През 1949 година обаче става достъпна за всички бъдещи родители. И досега това е неизменна част от родителските права и знак, че без значение от какво семейство произлиза бебето, ще има равен старт с всички останали.

Голямо разтърсване за малкото бебе

Pinterest


В съвременен Египет оцеляването и числото седем са неразривно свързани. Защото тъкмо на седмия ден съществуването на новороденото бебе е официално признато пред света на церемония по кръщаването му, наречена Sebooh.

Според традицията, майката слага бебето, което е облечено в бяла роба, в голямо сито и внимателно го разтърсва, за да му помогне да свикне с капризите на живота. След това детето се поставя върху одеяло на земята, а върху гърдите му бива поставен нож, който да го пази от злите духове.

В същото време гостите на церемонията разпръскват зърна, злато и подаръци около него - символи на изобилието на живота, което да се предаде на детето. Майката прави седем стъпки встрани над тялото на бебето, за да спре злите духове, докато изрича заклинания, чрез които то винаги да я слуша.

Следва шествие, което води майката със запалени светлини и тамян. Пеейки, децата и гостите на церемонията следват майката, за да благословят дома на семейството и неговите обитатели.

По време на церемонията Sebooh името на детето може да бъде избрано чрез запалването на няколко свещи. Всяка от тях се именува по различен начин в началото на ритуала и тази, която гори най-дълго, определя името на бебето.

Бебето само избира пътя си


Guliver/Thinkstock


Когато бебето получи първото си зъбче, родителите в Армения празнуват церемония, наречена Agra Hadig, популярна и у нас като прощъпулник. Детето се поставя на пода, заобиколено от символични предмети, като например стетоскоп, шпатула или книга. Тогава родителите започват да насърчават бебето да избере един от тях.

Вярва се, че предметът, който е избрал бебето, символизира неговото бъдеще. Например, ако момченце избере ролетка, това означава, че един ден той ще стане архитект или инженер. Това обаче, може да покаже само времето.

Боядисани червени яйца за здраве и късмет

Pinterest


В китайските семейства, когато бебето стане на един месец, се извършва церемония, наречена Full Moon. Тя се отбелязва в чест на първия пълен месец в живота на новороденото.

На сутринта на 30-ия ден на бебето, родителите и роднините се събират, за да отправят своите благословии и да му дадат подаръци. Най-често срещаните са боядисаните червени яйца.

Това е популярен подарък, тъй като в Китай яйцето символизира промяната в човешкия живот. Също така се смята, че неговата форма предполага дълъг и хармоничен живот, а червеният цвят е знак за щастие.

Бабите и дядовците пък обикновено подаряват на внучето си златни или сребърни прибори, за да покажат дълбоката си любов. Разбира се, родителите и новороденото получават и по-модерни дарове, като например бебешки дрехи, играчки, книги, както и пари, увити в червена хартия.

Заравяне на пъпната връв и засаждане на дръвче

Guliver/Thinkstock


"Всеки човек трябва да посади дърво, да има дете и да напише книга." Това е израз, който може би сте чували. В Ямайка родителите трябва само да напишат книга, тъй като останалата част вече е направена!

Според ямайската традиция, след като майката роди, плацентата и пъпната връв трябва да бъдат заровени на специално място, върху което след това да се посади дърво, което се осигурява от родителите, кръстниците или други роднини и приятели. Смята се, че то е "инструмент", чрез който бебето да се научи да поема отговорност за живота си.

Тази традиция идва от ямайския израз "Домът е там, където е заровена пъпната връв". Тя символизира привързаността към мястото, където се ражда човек.

Бебетата са ангели, които не бива да стъпват по земята

Pinterest

Някои родители не се чувстват сигурни да оставят децата си на пода, за да не се наранят или разболеят. В Бали обаче се смята, че крачетата на новородените бебета не трябва да докосват земята, защото се приемат за божествени същества, пуснати от небето.

Тази традиция се спазва до 210-ия ден, когато бебешките крачета докосват земята за първи път. Тогава се смята, че се случва пресичане, което определя започването на напълно човешкия им живот. Дотогава те са възприемани като малки ангели.

Пари в бебешките ръчички

Guliver/Thinkstock


В Тринидад и Тобаго, когато хората посещават новородено бебе, обикновено слагат пари в ръчичката му. Смята се, че това ще донесе просперитет и щастие на мъничето.

Друг обичай в тази страна е свързан с посещенията на детето. Някои родители не позволяват на никого да влиза в дома им след 18:00 часа. Вярва се, че вечерната роса може да разболее бебето.

Двадесет или повече имена за бебето

Pinterest

На седмия ден след раждането на момиченце в Нигерия и на деветия ден за момченце, детето се благословя с няколко елемента, които обикновено се слагат като вкус по устните на майката или бебето. Първо се слага вода, за да нямат врагове, след това палмово масло, за да живеят леко, горчива кола (вид ядка, която се яде в Нигерия), за да живеят дълго и накрая черен пипер или сол, за да имат сладък живот, изпълнен с вълнение и щастие.

След това се избира име за бебето. Освен даденото от семейството, то получава и няколко други. Едно от тях описва обстоятелствата около раждането. Така например, името Idowu означава "дете, родено след близнаци". Ако възрастна жена в определена общност е починала малко преди раждането на бебе момиченце, то ще бъде кръстено и Yetunde или "майката се върна".

Когато родителите обявят името на бебето, приканят роднините си да добавят още имена, ако желаят. Преди да ги кажат обаче, те са помолени да оставят монета в кошница, която е за детето. Накрая събраната сума се събира и предава на родителите, които му откриват сметка. Понякога новороденото може да се окаже с 20 имена. Церемонията завършва с молитви и гощавка.

Подаръци за всеки, дошъл да види бебето

Pinterest


В Бразилия бъдещата майка подготвя кошница със сувенири за всеки, който отива да види нея и бебето след раждането. Обикновено подаръците са малки - бонбони, магнити за хладилник, тефтерчета или флакончета с парфюм. Те се избират от майката преди да се роди бебето. В повечето случаи се правят и картички с послание, в което се благодари за посещението и се съобщава името на новороденото.

Масаж с горещи камъни и ексфолианти за майката

Pinterest


След като прочете тази статия, всяка бъдеща майка или току-що станала такава, ще пожелае да отиде в Малайзия за "лечение" след раждането. Защото веднага след радостното събитие всяка жена, която е от там, се подлага на pantang - период от 44 дни, който цели да възвърне женствеността й и да подобри здравето й. През това време тя получава масажи с горещи камъни, които да изчистят утробата й. Също така се включва глезене на цялото тяло с ексфолианти и масла, които да изгладят, омекотят и успокоят кожата на майката след настъпилите промени в тялото й.

Новите майки нямат право да правят нищо друго освен да кърмят детето си. Всички задължения в домакинската работа се пренасят върху съпруга, роднините на семейството или хора, които се наемат специално, за да помагат.

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Любовна съвместимост на очарователните Риби с всички останали зодии

Време е да спрем да отричаме - с някои хора си пасваме много повече, отколкото с други. В началото не можем да си обясним защо - нещо ни дразни, нещо ...

Скарлет Йохансон: Не е нормално да си моногамен

Вижте какво още сподели актрисата за семейния живот пред "Плейбой"...

Дневен хороскоп за петък, 24 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Опитайте да не се съсредоточавате прекалено върху рутината на ...

Защо не се родих глупачка?

Гледам ги, те са навсякъде около мен. Едни празни, бездушни жени… Като бутилки по рафтовете на магазин - еднакви, пластмасови, пълни с нещо вр...

15 фотографии, които изглеждат като оптически илюзии. Но са запечатали действителни красоти

Случвало ли ви се е да гледате и да не вярвате на очите си?На десетки фотографи, да. Късметлиите да бъдат на точното място, в точното време, често не ...

Яжте плодове и зеленчуци, ще живеете 10 години повече

Зелените и жълтите зеленчуци като спанака и чушките, както и карфиолът спомагат за предотвратяването на рак. За занижаване на риска от сърдечни забо...

Всеки от нас има нужда от онази живителна сила - прошката

Прошка. Една-единствена дума, а значи толкова много. Една дума, а изисква толкова много усилия. ...

Онова, дето го правиш в спалнята, не го прави на работа!

Над половината от офис служителите във Великобритания са флиртували на работното си място, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на р...

Ето защо някои хора имат нужда да пишкат непрекъснато

Макар и темата да не е много приятна, а по-скоро смущаваща,  полезно би било да знаем причините за честото посещение на тоалентата по малка нуж...

Дневен хороскоп за събота, 25 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен По-добре обмисляте и анализирате нещата на момента. Не отлагай...