Бързи Срещи: Защо жените подбират два пъти повече?

Жените подбират два пъти по-внимателно от мъжете, стане ли дума за бързи срещи, сочи изследване във Великобритания. Какви са причините за това?

Ясен факт е, че баровете не са особено ефикасен начин да си намериш приятел или приятелка. Налице са много трудни фактори като например да прецениш кой е необвързан, да осъществиш начален контакт, да разгърнеш комуникацията и в крайна сметка да поканиш другия на среща, често без да знаеш точно какъв човек стои срещу теб.

Решението за всичко това са бързи срещи (speeddating), които позволяват на група необвързани хора да общуват един с друг в избрано за целта заведение. Мъжете преминават от маса на маса за бърза, но концентрирана среща с всяка участничка. Престоят им трае най-често между пет и десет минути. След приключването на събитието участниците казват на организаторите, с кого биха искали да се видят още веднъж.

Наскоро проведено изследване относно бързите срещи (speeddating)и навиците на участниците разкрива интересен факт. При вечер с проведени 22 срещи с представител на срещуположния пол, мъжете средно изявяват желание за втора среща с 5 жени. При жените обаче бройката е сведена само до двама мъже. Това означава, че жените имат 50% шанс да се видят с мъжа, който са си избрали. При мъжете обаче шансът спада до 20%.

Провелите проучването са Мишел Белот и колегата й Марко Франческони от университета в Есекс. Екипът е събрал данни от общо 84 бързи срещи във Великобритания, в които са се включили 3600 човека. Подобни извадки във фиксирана среда са много интересни за икономистите, защото позволяват поглед към механизмите на пазарните сили в контекста на интимните срещи.

Британското изследване се потвърждава и на българска територия. Организаторите от ClubR водят прецизна статистика след всяка проведено събитие. "След всяка среща публикуваме в сайта си информация за минималния, максимални и средния брой харесвания, които са получили участниците от дватапол. Явно психологията на човека е една и съща, където и по света да се намираш. Младите българки са също толкова претенциозни като англичанките." - споделя Румен от ClubR.

Но защо мъжете не са толкова придирчиви?

"Това е нещо, което е отбелязано от психолози и биолози по света", изтъква Белот. "Ясно ни е, че в различни ситуации има нещо общо - жените поемат по-малко рискове, отколкото мъжете. Много специалисти наблягат на бременността като фактор за преценка. Ако една жена срещне грешния мъж, след това се обвърже с него, може да се стигне до момента, в който тя ще забременее и след това ще трябва да се грижи за детето. На фона на този всеобхватен сценарий за жената, мъжете поемат много по-малък риск и са по-склонни към поемане на риск".

Според други академични трудове, от историческа гледна точка, мъжете не са толкова тясно обвързани с родителството. Това ги кара да са по-склонни към по-краткосрочни ангажименти.

Изследване от САЩ обаче обръща внимание на нещо друго - кой седи и кой е принуден да сменя мястото си по време на събитията. По думите на американските учени фактът, че жените стоят на едно място, а мъжете са по-мобилни и поемащи инициатива, води до тези разлики между половете. При смяна на ролите - сменящи местата си жени и седящи мъже, американският екип е отбелязал рязко повишаване на мъжете, които тези жени биха искали да видят отново. Една възможна трактовка е, че този, който е мобилен по време на срещите, добива повече самочувствие и е по-активен след това.

Белот и Франческони са събрали и данните, предоставени от всеки участник в личните им профили. Целта им е била да определят кои са най-желаните качества, които участниците желаят техния партньор да притежава. "И за мъжете, и за жените, образованието и кариерното статукво са от голямо значение. Жените предпочитат по-високи мъже, докато мъжете предпочитат по-слаби жени", посочва Белот. Ако трябва да сме честни, това едва ли е голяма изненада.

Изненадата обаче лежи в това, че участниците са склонни да правят сериозни компромиси с първоначалните си очаквания и предпочитания. Така една жена може да харесва мъже със сериозно образование, но ако по време на срещата няма никой, който да е особено академичен, тя ще снижи очакванията си. Приложим в този случай ще е следващият фактор, който определя един мъж за привлекателен според нея.

Според Белот този процес може да бъде обяснен с психологическата нагласа на участниците в спийд дейтинг събитията, че тези срещи дават представителна извадка на хората, които са необвързани и техните качества. Паралелно върви и логиката, че ако промениш очакванията, които имаш, и бъдеш адаптивен предвид ситуацията, това ще има известен принос и в обществен контекст.

Хората често се женят за хора, които са доста близки до тях самите - например едно и също социо-икономическо обкръжение. По думите на икономистите това слага прегради пред социалната мобилност между поколенията. Гражданите от богат, привилегирован социо-икономически произход се женят за други от този сегмент; по-бедните също търсят и намират брак в своята ниша.

Бързите срещи обаче внасят известна алтернатива и сочат ясно, че хората невинаги са толкова фиксирани в своите предпочитания и възгледи, що се касае до евентуална тяхна половинка. Единственото, което е нужно, е възможност, в която да осъзнаят това и да го приложат.

"Интересното при бързите срещи е това, че тези събития дават надежда: ако смесиш различни хора, на едно място, те всъщност се смесват добре и намират общи точки", заключава Белот.

Още от Интересно

10 гениални приложения на скъсаните чорапогащи

Тънките дамски чорапогащи са консуматив. Иска се голямо умение да успееш да ги опазиш от всички опасности – неотрязано връхче на нокът, пръ...

Забавната страна на рутината през погледа на едно (не)обикновено белгийско момиче (илюстрации)

Животът е изпълнен с понеделници, крайни срокове, провалени диети…Този на Christina De Witte също. На пръв поглед обикновеното белгийско момиче ...

Днес забравете за алкохола

Луната е в знак Стрелец. Денят се отличава с емоционална стабилност, стремеж към премереност и порядък. В дните на Стрелеца хората са по-изпълнителни ...

Вижте любимите ни актьори от Властелинът на пръстените преди и сега

Близо 15 години минаха от излизането на първата част от трилогията Властелинът на пръстените. Популярните филми излизаха в периода 2001-2003 година.Пр...

9 мисли, които минават през главата ни, когато алармата звънне

Никой не обича сутрин да става и иска да поспи още малко! За щастие днес няма нужда да навивате аларми и да се съобразявате с тях. Но през делничните ...

Седмичен хороскоп за периода 20 февруари- 24 февруари 2017г.

Можете да следите седмичния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен През последните няколко седмици животът ви е абсолютен хаос,...

Дневен хороскоп за събота, 18 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес имате проблем с оригиналните идеи. Трябват ви, а не се по...

Дневен хороскоп за събота, 18 февруари

Добро утро!  Най-после сякаш пролетта е тук. Вижте какво ви очаква в съботния ден ТУК.  –––>>> Към хороскопа н...

7 неща, които правя на 30, а ми се щеше да съм правила на 20

Без да навлизаме в прекалено много подробности около моята възраст, нека просто кажем, че не съм някакъв самопровъзгласил се мъдър дух, който току-щ...

Вашият любовен хороскоп за 18-ти февруари

Днес ви предстои цял ден на Луна в Скорпион и без курс. Това налага да не планирате нищо важно. Като цяло е добре да отложете прекаленото общуване. Дн...