Бързи Срещи: Защо жените подбират два пъти повече?

Жените подбират два пъти по-внимателно от мъжете, стане ли дума за бързи срещи, сочи изследване във Великобритания. Какви са причините за това?

Ясен факт е, че баровете не са особено ефикасен начин да си намериш приятел или приятелка. Налице са много трудни фактори като например да прецениш кой е необвързан, да осъществиш начален контакт, да разгърнеш комуникацията и в крайна сметка да поканиш другия на среща, често без да знаеш точно какъв човек стои срещу теб.

Решението за всичко това са бързи срещи (speeddating), които позволяват на група необвързани хора да общуват един с друг в избрано за целта заведение. Мъжете преминават от маса на маса за бърза, но концентрирана среща с всяка участничка. Престоят им трае най-често между пет и десет минути. След приключването на събитието участниците казват на организаторите, с кого биха искали да се видят още веднъж.

Наскоро проведено изследване относно бързите срещи (speeddating)и навиците на участниците разкрива интересен факт. При вечер с проведени 22 срещи с представител на срещуположния пол, мъжете средно изявяват желание за втора среща с 5 жени. При жените обаче бройката е сведена само до двама мъже. Това означава, че жените имат 50% шанс да се видят с мъжа, който са си избрали. При мъжете обаче шансът спада до 20%.

Провелите проучването са Мишел Белот и колегата й Марко Франческони от университета в Есекс. Екипът е събрал данни от общо 84 бързи срещи във Великобритания, в които са се включили 3600 човека. Подобни извадки във фиксирана среда са много интересни за икономистите, защото позволяват поглед към механизмите на пазарните сили в контекста на интимните срещи.

Британското изследване се потвърждава и на българска територия. Организаторите от ClubR водят прецизна статистика след всяка проведено събитие. "След всяка среща публикуваме в сайта си информация за минималния, максимални и средния брой харесвания, които са получили участниците от дватапол. Явно психологията на човека е една и съща, където и по света да се намираш. Младите българки са също толкова претенциозни като англичанките." - споделя Румен от ClubR.

Но защо мъжете не са толкова придирчиви?

"Това е нещо, което е отбелязано от психолози и биолози по света", изтъква Белот. "Ясно ни е, че в различни ситуации има нещо общо - жените поемат по-малко рискове, отколкото мъжете. Много специалисти наблягат на бременността като фактор за преценка. Ако една жена срещне грешния мъж, след това се обвърже с него, може да се стигне до момента, в който тя ще забременее и след това ще трябва да се грижи за детето. На фона на този всеобхватен сценарий за жената, мъжете поемат много по-малък риск и са по-склонни към поемане на риск".

Според други академични трудове, от историческа гледна точка, мъжете не са толкова тясно обвързани с родителството. Това ги кара да са по-склонни към по-краткосрочни ангажименти.

Изследване от САЩ обаче обръща внимание на нещо друго - кой седи и кой е принуден да сменя мястото си по време на събитията. По думите на американските учени фактът, че жените стоят на едно място, а мъжете са по-мобилни и поемащи инициатива, води до тези разлики между половете. При смяна на ролите - сменящи местата си жени и седящи мъже, американският екип е отбелязал рязко повишаване на мъжете, които тези жени биха искали да видят отново. Една възможна трактовка е, че този, който е мобилен по време на срещите, добива повече самочувствие и е по-активен след това.

Белот и Франческони са събрали и данните, предоставени от всеки участник в личните им профили. Целта им е била да определят кои са най-желаните качества, които участниците желаят техния партньор да притежава. "И за мъжете, и за жените, образованието и кариерното статукво са от голямо значение. Жените предпочитат по-високи мъже, докато мъжете предпочитат по-слаби жени", посочва Белот. Ако трябва да сме честни, това едва ли е голяма изненада.

Изненадата обаче лежи в това, че участниците са склонни да правят сериозни компромиси с първоначалните си очаквания и предпочитания. Така една жена може да харесва мъже със сериозно образование, но ако по време на срещата няма никой, който да е особено академичен, тя ще снижи очакванията си. Приложим в този случай ще е следващият фактор, който определя един мъж за привлекателен според нея.

Според Белот този процес може да бъде обяснен с психологическата нагласа на участниците в спийд дейтинг събитията, че тези срещи дават представителна извадка на хората, които са необвързани и техните качества. Паралелно върви и логиката, че ако промениш очакванията, които имаш, и бъдеш адаптивен предвид ситуацията, това ще има известен принос и в обществен контекст.

Хората често се женят за хора, които са доста близки до тях самите - например едно и също социо-икономическо обкръжение. По думите на икономистите това слага прегради пред социалната мобилност между поколенията. Гражданите от богат, привилегирован социо-икономически произход се женят за други от този сегмент; по-бедните също търсят и намират брак в своята ниша.

Бързите срещи обаче внасят известна алтернатива и сочат ясно, че хората невинаги са толкова фиксирани в своите предпочитания и възгледи, що се касае до евентуална тяхна половинка. Единственото, което е нужно, е възможност, в която да осъзнаят това и да го приложат.

"Интересното при бързите срещи е това, че тези събития дават надежда: ако смесиш различни хора, на едно място, те всъщност се смесват добре и намират общи точки", заключава Белот.

Още от Интересно

"Мъжете не обичат сълзите, особено на публично място!" - забавен наръчник за срещи от миналия век

Ходенето на срещи не изглежда трудно занимание. Преди време обаче да излезеш на вечеря с някого от противоположния пол е било същинско предизвикателст...

3 начина да бъдете труднодостъпни жени

Ако любовният ви живот прилича на въртележка, на която има само мъже, които никога не се обаждат пак, е време да направите промяна. Не е тайна, че мъж...

Малки европейски градчета, които трябва да посетите

Всички те могат да бъдат използвани за фон на пощенски картички. Вижте най-красивите скрити европейски градчета, които носят духа на Стария континент ...

Любовният хороскоп за днес - 15 януари

Днес наблюдаваме Луна в Дева, затова и денят ще е спокоен и продуктивен в професионален и личен план. Днес ще сме по-разсъдливи и рационални по отноше...

Овен, Лъв и Дева са кралиците на секса

Овен Овенът винаги се се е славел като един от най-големите сексуални завоеватели сред останалите знаци от зодиака. Той е ловец. Обича да пресле...

Няколко съвета за безупречен грим през целия ден!

Имали сте тежък работен ден и бързо отивате до тоалетната, за да проверите грима си и да видите, че половината се е разтекъл по лицето ви. Да, има п...

Зелени стени от скандинавски мъх за интериора

Зелени стени от мъх са една ясна, чиста и категорична композиция. Иновативна система от приспособени скандинaвски растения, които са специално разраб...

Панирани яйца по индийски

Необходими продукти: 6 сварени яйца (за 6 минути) 100 г оризово брашно (+ за овалване) 100 г брашно от нахут 1 сурово яйце 20 г корен джинджифил 2 ски...

Защо 2017 може да е по-вкусна

Пророчествата може да са опасно нещо според митологиите и фентъзи жанра, но съвременните видения за бъдещето често разчитат на кратката ни памет, коят...

Вятърът на промяната или как да станем нов човек за 3 месеца

Едва ли на света има нещо по-сложно от това да разберем себе си, както и да отгатнем какво се случва в мислите и душата на някой друг. Макар да съще...