Голотата на отминалите дни (18+)

Предлагаме ви да се качите заедно с нас на борда на една своеобразна машина на времето, за да направим виртуална разходка из близкото и по-далечното минало. Целта ни - да изследваме отблизо женската голота в аспекта на западните традиции и нейното значение в различните епохи. Готови ли сте?

XV век
Намираме се в епохата на мрачното Средновековие, по време на което Светата инквизиция раздава "правосъдие" и определя кое е морално и кое - грешно и дори демонично. Интересното в случая обаче е, че тъкмо през този период на женските гърди се е гледало изцяло като на източник на храна за новородените и по тази причина те съвсем спокойно са могли да бъдат излагани на показ.

Една от любовниците на френския крал Шарл VII, Агнес Сорел, е известна именно със своите роби, разкриващи частична или пълна гледка към бюста ѝ. Или поне за това свидетелстват нейни изображения, дело на тогавашни майстори на четката (едно от които виждате по-долу).


От друга страна обаче на показването на дори сантиметър гола плът от крака се е гледало изключително строго и като нищо биха могли да ви изгорят на клада, ако без да искате го направите.

XIX век
Пренасяме се на територията на днешните Американски щати, за да ви запознаем с някои от местните индиански племена, за които голотата реално е част от облеклото. На снимката по-долу например виждате две дами от племето Уичита, заснети през 1870, пременени в своите летни одежди.


До голяма степен положението е същото и що се отнася до местни племена в Африка, Австралия и Азия. Или поне в по-слабо населените им региони. Защото там, където расте цивилизацията, се покачва и нивото на морала (или по-скоро псевдоморала), най-често насаждан от пътуващи християнски мисионери.

1900-те


Дамският бански, характерен за това десетилетие, не е предоставял особено големи възможности, що се отнася до хващане на тен. Всъщност снимката, която виждате по-горе, е направена през 1907 година и показва как е изглеждала Анет Келърман, австралийска състезателка по водна акробатика, осъдена за това, че носи толкова провокативен бански.

1910-те


Това е период на същинска сексуална революция, по време на който жените са извоювали правото безнаказано да показват коленете си. Но само до последния горен милиметър от диаметъра на капачката.

1920-те


По това време из плажовете на Флорида, САЩ, се е разхождала нравствена полиция, въоръжена с шивашки метърчета. Така те са следели дали някоя дама няма да си позволи прекалено своеволие, разкривайки повече от 15 сантиметра гола плът над коляното.

1930-тe


През 1934 година филмът It Happened One Night предизвиква същински скандал в САЩ. Причината - зрителите за първи път виждат на екран кадър, разкриващ гледка към голи мъжки гърди. При това не чии да е, а тези на Кларк Гейбъл. През същата година двама мъже от Ню Йорк са били арестувани, а след това и глобени, защото явно по лошия пример, даден в лентата, са се разхождали в същия непристоен вид.

В крайна сметка обаче през 1937 господата все пак са си извоювали правото безнаказано да разкриват гледка към тази свръхпорочна част от своите тела.

1940-те


Несъмнено всяка дама трябва да бъде благодарна на Луи Реар, френският автомобилен инженер, който през 1946 година забелязва, че жените на плажа навиват банските си, за да може слънцето да докосне със своите лъчи по-голяма площ от телата им. Така инженерната му мисъл ражда идеята за любимите и до днес бикини.

1960-те


Точно 20 години след създаването на бикините, през 1964, авангардният нюйоркски дизайнер на бельо Руди Гернрайх "измисля" и монокините. Разбира се, те веднага биват забранени на територията на щатските плажове, но пък се превръщат в абсолютен хит по френските такива.

1980-те и 1990-те


През 1986 година участничките в движението Rochester Topfree Seven, което се бори за правата на жените безнаказано и свободно да демонстрират голотата си, създават същински фурор с невиждана досега акция. Дамите се разхождат напълно голи до кръста в нюйоркски парк, вследствие на което на бърза ръка биват арестувани за нарушаване на закона.

През 1992 година, след ожесточен обществен и политически дебат, обвиненията към тях най-накрая падат. Това, което е по-важно в случая обаче, е че по същото време женската голота най-накрая става легална в САЩ, стига да не бъде използвана с търговска цел.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

Още от Интересно

Мариана Цонева: Гордея се, че с Митко си запазихме семейството

Когато любовта е главната движеща сила в едни дълги взаимоотношения, това си личи от далече.  И когато знаеш, че това е твоят човек и няма смисъ...

Никол Кидман призна за годежа си с Лени Кравиц

Никол Кидман разкри картите и призна публично, че годежът между нея и световната звезда Лени Кравиц действително е бил реалност. Слухове за това, ч...

Тълковен речник на поведението на кучето

Кучетата са най-верните и страхотни домашни любимци. Веднъж спечелим ли сърцата им, те вечно ще ни обичат и ще ни бъдат признателни, че се грижим за т...

От "пълен загубеняк" в секссимвол - как се промениха красавците на Холивуд

Запомнете едно - никога не бързайте да пренебрегвате онези срамежливи, тихи момчета с очила, които не са особено популярни, защото имаме нагледни дока...

Джоли за Брад Пит: Винаги ще бъдем семейство

За първи път от септември насам, когато подаде документи за развод, Анджелина Джоли проговори за раздялата си с Брад Пит. Тя, заедно с шестте си де...

Днес забравете за алкохола

Луната е в знак Стрелец. Денят се отличава с емоционална стабилност, стремеж към премереност и порядък. В дните на Стрелеца хората са по-изпълнителни ...

Как лети времето… 15 илюстрации отговарят, без да “размахват пръст”

Как лети времето, нали?Е, ние сме последните, които ще размахат пръст и ще кажат “По наше време… А днешните млади…”. Но ня...

Двете най-изнервящи мъжки зодии, с които трябва да внимавате

Понякога комуникацията с всички мъже ни се струва сложна и невъзможна, но истината е, че има няколко мъже, представители на определени зодии, които са...

Един идол на 63 – честит рожден ден, Джон Траволта

Снимката, която Джон Траволта публикува в социалните мрежи след смъртта на сина си Джет. Феновете смятат Траволта за една от най-емблематичните ...

50 нюанса Ана

реших да заведа моя любим на "50 нюанса по-тъмно". Не исках да се бутам с всички разгонени тийнейджъри на 14-и февруари на кино, така че из...