Голотата на отминалите дни (18+)

Предлагаме ви да се качите заедно с нас на борда на една своеобразна машина на времето, за да направим виртуална разходка из близкото и по-далечното минало. Целта ни - да изследваме отблизо женската голота в аспекта на западните традиции и нейното значение в различните епохи. Готови ли сте?

XV век
Намираме се в епохата на мрачното Средновековие, по време на което Светата инквизиция раздава "правосъдие" и определя кое е морално и кое - грешно и дори демонично. Интересното в случая обаче е, че тъкмо през този период на женските гърди се е гледало изцяло като на източник на храна за новородените и по тази причина те съвсем спокойно са могли да бъдат излагани на показ.

Една от любовниците на френския крал Шарл VII, Агнес Сорел, е известна именно със своите роби, разкриващи частична или пълна гледка към бюста ѝ. Или поне за това свидетелстват нейни изображения, дело на тогавашни майстори на четката (едно от които виждате по-долу).


От друга страна обаче на показването на дори сантиметър гола плът от крака се е гледало изключително строго и като нищо биха могли да ви изгорят на клада, ако без да искате го направите.

XIX век
Пренасяме се на територията на днешните Американски щати, за да ви запознаем с някои от местните индиански племена, за които голотата реално е част от облеклото. На снимката по-долу например виждате две дами от племето Уичита, заснети през 1870, пременени в своите летни одежди.


До голяма степен положението е същото и що се отнася до местни племена в Африка, Австралия и Азия. Или поне в по-слабо населените им региони. Защото там, където расте цивилизацията, се покачва и нивото на морала (или по-скоро псевдоморала), най-често насаждан от пътуващи християнски мисионери.

1900-те


Дамският бански, характерен за това десетилетие, не е предоставял особено големи възможности, що се отнася до хващане на тен. Всъщност снимката, която виждате по-горе, е направена през 1907 година и показва как е изглеждала Анет Келърман, австралийска състезателка по водна акробатика, осъдена за това, че носи толкова провокативен бански.

1910-те


Това е период на същинска сексуална революция, по време на който жените са извоювали правото безнаказано да показват коленете си. Но само до последния горен милиметър от диаметъра на капачката.

1920-те


По това време из плажовете на Флорида, САЩ, се е разхождала нравствена полиция, въоръжена с шивашки метърчета. Така те са следели дали някоя дама няма да си позволи прекалено своеволие, разкривайки повече от 15 сантиметра гола плът над коляното.

1930-тe


През 1934 година филмът It Happened One Night предизвиква същински скандал в САЩ. Причината - зрителите за първи път виждат на екран кадър, разкриващ гледка към голи мъжки гърди. При това не чии да е, а тези на Кларк Гейбъл. През същата година двама мъже от Ню Йорк са били арестувани, а след това и глобени, защото явно по лошия пример, даден в лентата, са се разхождали в същия непристоен вид.

В крайна сметка обаче през 1937 господата все пак са си извоювали правото безнаказано да разкриват гледка към тази свръхпорочна част от своите тела.

1940-те


Несъмнено всяка дама трябва да бъде благодарна на Луи Реар, френският автомобилен инженер, който през 1946 година забелязва, че жените на плажа навиват банските си, за да може слънцето да докосне със своите лъчи по-голяма площ от телата им. Така инженерната му мисъл ражда идеята за любимите и до днес бикини.

1960-те


Точно 20 години след създаването на бикините, през 1964, авангардният нюйоркски дизайнер на бельо Руди Гернрайх "измисля" и монокините. Разбира се, те веднага биват забранени на територията на щатските плажове, но пък се превръщат в абсолютен хит по френските такива.

1980-те и 1990-те


През 1986 година участничките в движението Rochester Topfree Seven, което се бори за правата на жените безнаказано и свободно да демонстрират голотата си, създават същински фурор с невиждана досега акция. Дамите се разхождат напълно голи до кръста в нюйоркски парк, вследствие на което на бърза ръка биват арестувани за нарушаване на закона.

През 1992 година, след ожесточен обществен и политически дебат, обвиненията към тях най-накрая падат. Това, което е по-важно в случая обаче, е че по същото време женската голота най-накрая става легална в САЩ, стига да не бъде използвана с търговска цел.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

Още от Интересно

Вечната Ета Джеймс (видео)

Днес се навършват 5 години, откакто великата певица си отиде от този свят...

Красавиците от трио Хипнотик: Тайната на щастието е в това да си влюбен

-Mомичета, вие сте млади, красиви и влюбени в музиката. Каква е тайната рецепта за щастие на трио „Хипнотик“? (Марина) - Когато близки и...

Щастливите хора не боледуват от рак

"Щастливите хора не се разболяват от тази болест." 8 мита за рака на гърдата Още преди 150 години са изказани предположения за същест...

Идеи за зимна декорация у дома

Коледа беше преди почти месец, а зимата е още тук. Много хора, включително и аз, не са убедени каква декорация да сложат в дома си, освен коледна по т...

Уроци по рисуване? Илюстраторка споделя очаквания и реалности в забавен комикс

Винаги сте искали да се научите да рисувате? Харесвате живописта, уличното изкуство, илюстрациите, комиксите?Може би е време да помислите за уроци по ...

Удивителните дълги коси на жените от викторианската епоха (фотографии)

Кой, мислите, е най-очевидният белег на женственост? Не, не поглеждайте към съвременните списания по чиито страници шестват модели с “идеални...

Най-добрите приятели на жените са мъжете

Що е то приятелство между мъж и жена и има ли почва то у нас? Много хора твърдят, че не може да има само приятелство между представители на двата пола...

Дами, бягайте далече от мамини синчета!

Общоприето е, че жените са едни изключително сложни същества, които никога и по никакъв начин не могат да бъдат разбрани, никой не може да стигне до з...

Почина изпълнителката на хита "Ламбада" Лоалва Браз Виейра

Бразилската певица Лоалва Браз Виейра, която стана световноизвестна с хита "Ламбада" през 1989 г., бе намерена мъртва и овъглена в автомобил...

Трикове за красива коса с естествен обем

Когато косата ви е сплескана и без обем е почти невъзможно да я оформите в красива прическа. А всички жени си мечтаят за красива коса с естествен обем...