Когато напускате работа...

Срокът за предизвестие често е игра на нерви, но може да е във ваша полза! Ето 11 съвета от колегите отBulevard.bg за това как да напуснете работа с достойнство

Седмица или месец - щом вече сте заявили твърдото си намерение да напуснете сегашната си месторабота, до голяма степен вие сте този, от когото зависи как ще ви запомнят бившите ви началници и колеги. Ако уговорката не е да си тръгнете "още утре", последните дни на старото работно място се превръщат в изпитание на личностните ви качества, а често и в мъчително дълъг, безсмислен престой.

Каквито и да са причините да се разделите с работата си, тази игра също има правила и трябва да се съобразявате с тях. Особено ако оставате в същия град и същата сфера на дейност. Затова:1. Не си мислете, че сега е моментът да кажете на всеки какво всъщност си мислите за него. Внимавайте най-вече да не се изтървете пред своя шеф или някой друг висшестоящ. Вярно, изкушението да му се изсмеете в лицето е огромно, но бъдете благоразумни. Някога може да се наложи да го молите за препоръки. А и бъдете сигурни, че бъдещият ви работодател няма да пропусне да се осведоми за вас и от този източник.

2. Не се втурвайте да телефонирате на всички познати и делови партньори, за да им се похвалите с новата си работа. По принцип добре е да ги осведомите за тази промяна, но го направете по-дискретно, за да не дразните колегите си, които (къде искрено, къде - не) ви завиждат.

3. Не се опитвайте да изличите проблемите и конфликтите, трупани с месеци и години между вас и колегите. Ако изведнъж станете прекалено дружелюбни в опит да получите по-добри препоръки, това не е нищо друго, освен лицемерие. По-добре стиснете зъби и отново си замълчете - вече поне знаете, че това има край.

4. Не коментирайте на всеослушание колко зле са се отнасяли с вас, колко несправедливи са били и как си тръгвате недооценени. Запазете тези чувства за себе си или ги споделете с приятел извън службата. Дори ако сте заемали ключово място във фирмата, принципът "Няма незаменими хора" важи и за вас.

5. Не отправяйте "ценни" препоръки към шефовете си за бъдещото развитие на фирмата. В техните очи вие вече не сте лоялен служител, загрижен за хода на работата. Вашето мнение вече не ги интересува.

6. Не прекалявайте с подробности за новото работно място, за новата (по-висока) заплата, за екстрите, от които предстои да се ползвате на другото място: кола, безплатно медицинско обслужване, премии и т.н. Ясно е защо.

7. Не задигайте със себе си нищо, което не е ваше. Не се изкушавайте да се "снабдите" с консумативи, канцеларски материали или резервни части. Ако имате разрешение за това - да, но в противен случай вземете само личните си вещи. Няма начин някой да не усети липсите.

8. Въздържайте се от предсказания за бъдещето на фирмата, след като се лиши от вас. Никой не иска да слуша такива неща - освен интригантите.

9. През "гратисния" период не закъснявайте и не удължавайте с часове обедната си почивка. Работете със същото темпо и качество, същото работно време. Няма гаранция, че това ще направи впечатление някому, но в обратния случай ще ви излезе име на кръшкач.

10. Не правете опити да отмъквате клиенти или да кроите други номера на доскорошния си работодател.

11. Приемете седмицата или месеца на предизвестието като последна проверка на работата ви - макар и бивша. Оставете списък на проектите, върху които сте работили, и координати на хората, с които сте контактували служебно. Въведете ред в архива, който оставяте след себе си, за да се ориентира лесно заместникът ви. Довършете, доколкото е възможно, започнатото. Предложете вие лично да обучите колегата, който ще заеме вашето място. Не оставяйте ваши вещи в офиса и ваши неслужебни файлове в компютъра.

И накрая, покажете на онези, с които сте споделяли едно работно място, своята благодарност и добронамереност. Те няма да го забравят. Помнете: и неприятностите си имат край. За щастие - вече предизвестен.

Още от Интересно

Перфектната комбинация от вечен сексапил и талант - Кевин Костнър на 62!

Кевин Костнър е американски киноактьор, режисьор и продуцент, носител на „Сезар“, „Еми“ и по две нагр...

НЕ на скучното черно палто!

Кафявото, бежовото, тъмнозеленото и сивото също са много подходящи цветове за връхна дреха...

Дневен хороскоп за сряда, 18 януари

Добро утро! Днес ни очаква един позитивен ден, в който е време да се захванем със задачите, които отлагахме.  Вижте какво ви очаква днес ТУК. ...

Здравословните проблеми, изписани на лицето

Не подценявайте сигналите, които ви изпраща тялото, те издават вътрешен проблем...

Защо е важно да почиствате четките си за грим

Всички знаем, че почистването на „инструментите“, с които си нанасяме грима е важно. В случай, че продължавате да използвате вашите четк...

Нещата, за които трябва да сте подготвени, ако имате близнаци

Да имаш две деца по едно и също време е чудо! Това е още по-голям комплимент от Господ! Но е и отговорност. Винаги съм си мечтаела да имам близнаци и ...

Любовният свят на Дамян Дамянов

Днес се навършват 82 години от рождението на великия български поет - Дамян Дамянов. Той е роден на на 18 януари 1935 г. в град Сливен. Основна тема в...

Дневен хороскоп за вторник, 17 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Денят е подходящ да направите малки промени, които да доведат ...

Нина Добрев по-впечатляваща от всякога

Актрисата с български корени е с нова прическа и изваяна фигура...

Как да помогнем на приятел с пристъп на паник атака

Ако някога сте страдали от пристъп на паника, знаете колко изтощително  може да бъде това. Но ако не сте го изпитвали върху себе си (, а дори и...