Арганово масло – мароканското течно злато! Част I

Живеем в епохата на суперлативите. През последните десетилетия какви ли не продукти и съставки бяха обявявани за най-добри, суперполезни, мегаблаготворни и уникално чудотворни. Ръка за ръка с преувеличенията вървят и обективни истини, разбира се. Но става все по-трудно да ги отсяваме.

Един автентичен природен продукт, станал по-широко известен на света едва в последните години, е аргановото масло - мароканското течно злато. То без уговорки и без риск от преувеличаване може да се нарече уникално.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАДА СВАЛИМ КРЪВНОТО СИ НАЛЯГАНЕХРАНИТЕ, КОИТО ДА ИЗБЯГВАМЕ ПО ВРЕМЕ НА МЕСЕЧНИЯ ЦИКЪЛКОИ ХОРА ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГООЩЕ ЕДНА ПРИЧИНА ДА СЕ БОРИМ СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Уникално е във всяко отношение: извлича се от ядките на бодливата аргания, а тя е изключително дърво, расте единствено в Мароко и има уникално значение за екологичното равновесие на своя ареал, все още се получава предимно по уникален древен и трудоемък метод, има уникален социално-икономически ефект за голям район в Мароко, притежава уникален състав и впечатляващи медицински и козметични свойства, придава на храната неповторим вкус и аромат.

На около 3000 км югозападно от България и на площ от 800 000 ха между мароканските градове Есауира, Агадир и Тизнит се простира единственото в света местообитание на интересен растителен вид - аргановото дърво. Маслото, извличано от семената на арганията, е сред най-ценните течни хранителни продукти в света. Литър от тази течност струва между 40 и 60 евро.

Бодливата аргания (Argania spinosa) е крайно издръжливо дърво, живеещо до 150 - 200 години. На височина достига 10 метра, а обиколката на короната му - 15 метра. В търсене на животворната влага корените на арганията проникват в пясъка на дълбочина до 30 метра.

Снимка: Thinkstock

Названието на този ендемит е съвсем оправдано - за естествен щит срещу растителноядните животни служат остри шипове. Това е единственото дърво, успяло да се приспособи към екстремните условия в сухата югозападна част на Мароко - само камилите и козите се осмеляват да се хранят с плодовете и листата му. Една от най-типичните местни картини е арганията с покатерили се в коронaта й кози.

Дървото на живота

Снимка: Thinkstock

Така го наричат местните жители, берберите. Аргановото дърво датира от терциера, когато по всяка вероятност е растяло по цялото Средиземноморие. През ледниковия период е изтласкано в югозападната част на страната. Малки колонии от аргании могат да се видят и днес в района на Рабат и още пo на север, край средиземноморското крайбрежие.

Чудодейните свойства на бодливата аргания са били познати на хората още в древността. През Х век пр. Хр. финикийците са предлагали арганово масло по пазарите на атлантическото и средиземноморското крайбрежие. Подробно описание на аргановото дърво и техниката за извличане на маслото дава египетският ботаник Ибн ал Байтар през ХIII век, но според редица историци износът на арганово масло като скъпоструваща стока за Близкия изток започва още през VIII век.

В Европа за изключителните качества на арганията се заговаря едва през ХХ век, а до края на 90-те години за свойствата на маслото се е знаело съвсем малко.

Аргановото дърво играе незаменима роля за екологичното равновесие в югозападната част на Мароко. Мощната му коренна система обогатява и задържа почвите, като ги предпазва от ерозията - една от най-сериозните заплахи в тази част на Африка.

Снимка: Thinkstock

Поголовното използване на дървото като материал за строителството и за горене, а на ядките му - в кулинарията и в медицината, довежда до свръхексплоатация и опасно намаляване на площите с ценното дърво. Аргановите гори намаляват средно с 600 ха годишно, което се дължи и на мощното настъпление на индустриалното земеделие.

Fair Trade
За опазването на ценния вид през 1999 ЮНЕСКО включва аргановите гори на Мароко в списъка на световното културно и природно наследство. Година по-рано е създаден биосферен резерват, чиято задача е да опази и съхрани аргановите дървета, от които живеят близо 2,5 млн. души.

Снимка: Istock.com

Извличането на арганово масло от векове е било занимание и задължение на жените от местните берберски племена. Вероятно няма природен продукт с толкова сериозен социално-икономически ефект през последните 10-15 години.

В този период са създадени женски fair trade кооперативи - основните производители на вълшебното занятчийско арганово масло в днешно Мароко. Двайсет и два кооператива са обединени в съюз (UCFA) и подкрепяни чрез проекти за насърчаване на традиционното производство.

Благодарение на кооперативите аргановото масло осигурява на берберските жени прилични (за страната и района) доходи, което означава известна независимост, възможност да се образоват, да пращат децата си на училище и реално им дава повече права и по-добър живот.

Днес много собственици на фирми за биокозметика по света твърдят, че с удоволствие плащат цената за маслото от кооперативите заради съзнанието, че допринасят за едни по-човешки условия на живот на тези хора.

Очаквайте втора част утре

Още от Интересно

Онези мъже, които плачат и пишат стихове

Аз съм от онези мъже... Аз съм от онези мъже, които плачат. Ако те е срам, просто ме подмини. Уморих се от фалшиви герои и от силни, но със дребн...

Какво направиха модерните технологии с детството ни?

За много от децата на нашето време би било доста странно да разберат, че някога е имало дни, в които смартфоните, интернет и компютрите не съществувах...

Ако той прави това, зарежи го!

Всички ние допускаме грешки спрямо половинката си. В повечето случаи е добре да си прощаваме и да се поучаваме взаимно в името на разбирателството и с...

Материалист или манипулатор. Какви са негативните ни черти според зодията?

Овен – нетърпеливи, изискващи и упорити Представителите на тази зодия до такава степен потъват в забързаното си и напрегнато ежедневие, че ле...

Изложба съблече българския мъж

Темата за голото мъжко тяло е широко застъпена в необятния свят на изкуството. Виждаме го в наследството на древните цивилизации, в стенописите на хри...

Балерини по улиците на Кайро: красив фото проект се бори срещу сексуалното насилие в Египет

Красиви, вдъхновяващи, свободни в полета на танца… Виждали сме вече подобни портрети на балетисти в градска среда, нали?Фотографът Mohamed Taher...

Колко дълго трябва да гледаме едно произведение на изкуството, за да го разберем?

Това е лесен въпрос:  Учените са установили точното количество  време, необходимо, за да разгледаме едно произведение на изкуството и да г...

"Животът ми е изпълнен с драма и нямам време да се притеснявам за нещо красиво като мен"

Адел Лори Блу Адкинс e родена е на 5 май 1988 г. в Тотнъм, Северен Лондон. Баща ѝ я изоставил, когато била на две години, оставяйки 20-год...

За всички, които обичат и искат да обичат

Имало някога едно старо и величествено дърво с разперени към небето клони. Когато било в период на цъфтеж, около него танцували пеперуди с всякакви фо...