Да се гмурнеш в небето

Здравейте, казвам се Силвия и съм лицензиран парашутист. От години прекарвам свободното си време на летището, след като скочих в тандем, а след това завърших курс по методиката на USPA (Американската парашутна асоциация). Реших да ви изпратя Edna лична история за скока с парашут, за да разкажа и покажа на читателите на Edna.bg един различен поглед към това екстремно изживяване.

Поздрави, Силвия

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАСЪВЕТИ ЗА УСПЕШНО ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ - IV ЧАСТКОЙНА РУСЕВА И АСЕН БЛАТЕЧКИ В ЕДИН "ВИК ЗА ЛЮБОВ"ТРИ БЪЛГАРКИ С ПОСТИЖЕНИЯ В НАУКАТАЗАДАВА СЕ ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

***

Парашутизмът или скайдайвинг, както звучи по-поетично и е модерно да се казва, се оказа по-близко и по-достъпно удоволствие за edna жена, отколкото съм си мислела.

Винаги съм мечтала да се гмурна в небето, но след като скочих в тандем, се оказа, че няма да приключи само със сбъдването на една мечта. За да скочиш тандем, не се иска нищо повече от желание, резервация, малко свободно време и пари.

Е, и малко късмет с пролетното време, тъй като скокът зависи от ниска облачност, дъжд и силен вятър. Не е ужасно скъпо, както мислех, но със сигурност си заслужава всяка стотинка.

Инструктажът на летището продължава около 5-10 минути, в които инструкторът, с които ще скачаш, обяснява кога какво да направиш, за да не му пречиш - не, че можеш да провалиш скока, но поне да не създаваш допълнителна работа.

След като ми сложиха пасажерската раница, която ме държи за инструктора, страхът ме завладя и не ме пусна и в самолета. Когато вратата се отвори и знаех, че няма връщане назад, си казах, че просто трябва да скоча.

Снимка: Личен архив

За половин секунда страхът премина в удоволствие, в уникално чувство, което е трудно да бъде описано - много висока скорост, съчетана с безвремие и свобода. Удовлетворението да направя нещо, от което ме беше страх, е огромно.

Пристрастяването към адреналина беше толкова силно, че след месец отново бях на летището за втория си тандемен скок. Беше абсолютно различно - вече знаех какво ще се случи, изживях всяка секунда в самолета в трепетно очакване и страхът на вратата беше по-скоро гъдел под лъжичката като на втора среща след успешна първа.

Снимка: Личен архив

Скокът беше летене, а не падане, осъзнах, че от мен зависи да завивам, да се местя в пространството, да забързвам или забавям скоростта си. И се влюбих в това усещане.

След втория тандем последва и трети, и влюбването беше окончателно и безвъзвратно. Ако искаш да владееш тялото си във въздуха сам, трябват няколко дни, за да изкараш курса. Започва се с теория и сухи тренировки, и седем скока - с парашут на гърба, но с двама инструктора, които скачат редом с теб и помагат, а приземяването се осъществява с радиовръзка и насоки.

Снимка: Личен архив

И така моето приключение във въздуха продължава - стъпка по стъпка, скок след скок.

Накратко за тандема:

Екипировка - всичко се дава на място, трябват само удобни дрехи (и топли според сезона) и спортни обувки.

Предварителна подготовка - инструктажът се провежда на място, за 5 минути, много е лесно - инструкторът върши работата, от пасажера си иска да не пречи, да си прибере ръцете и краката, да си вдигне главата и да се усмихва.

Снимка: Личен архив

Освен скок, като допълнителна услуга може да бъде поръчано видео и фотозаснемане, които се правят от друг парашутист, който скача успоредно с тандема инструктор и пасажер.

Скок може да бъде закупен и за подарък на някого, с или без заснемане.

Най-често употребяваната дума след скока е "уникално" и наистина е уникално изживяване, което не може да се опише, а трябва да се изживее. Или както казват - Животът е твърде кратък, за да не скочиш с парашут"

Снимка: Личен архив

Накратко за курса:

Аз съм завършила т.нар. AFF - Accelerated Free Fall, той е утвърден начин за обучение на парашутисти от USPA (Американската парашутна асоциация), където ускорено чрез няколко скока и видео заснемане и обсъждане бързо се учи правилната стойка в свободното падане.

Предварителна подготовка - теорията и сухите тренировка на земята се провеждат на място.

Снимка: Личен архив

Средно за 7 скока учениците завършват курса, като има определени задачи, които да покажат, че могат да изпълнят.

Къде - в България единствено на летището до Ихтиман се предлага този курс.

Автор: Силвия Стоянова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfocompany.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Още от Интересно

Съветите на учените - как да тренираме волята си?

Мразим понеделниците, не само защото трябва да ходим на работа, но и защото повечето цели, които си поставяме започват от понеделник. Ще сра цигарит...

За една омъжена жена, която има връзка с четирима мъже

"За да имаме щастлив брак и здрав съюз, е много важно да разберем, че ние и половинката ни сами правим избора си и не можем да „задушаваме“ другия с у...

Сестрите са най-голямото богатство на света

Как бих могла да опиша какво е да имаш сестра на човек, който си няма? Сестрата е като твое лично слънце, което топли, приютява и винаги разбира. Слън...

Как да избегнем самоубийството през януари?

Но знаете ли какво открих? Януари и февруари били месеците с най–много самоубийства и жестокости в цялата година. И това не ме учудва. Едно...

Довиждане пластмаса: Лего обявява огромна промяна за бъдещето на своите играчки

Лего: класическата детска играчка. Градивните елементи на въображението могат да донесат много часове на радост. Но тази радост бързо се изпарява,...

Най-добрите приятели на жените са мъжете

Що е то приятелство между мъж и жена и има ли почва то у нас? Много хора твърдят, че не може да има само приятелство между представители на двата пола...

Перфектната комбинация от вечен сексапил и талант - Кевин Костнър на 62!

Кевин Костнър е американски киноактьор, режисьор и продуцент, носител на „Сезар“, „Еми“ и по две нагр...

Еманципираните принцеси на Ориента

Кралица Фатима Кулсум - диамантената владетелка на Близкия Изток Саудитска Арабия е една от мюсюлманските държави, в които ислямските традиции с...

Орехова торта с ром

Необходими продукти: 250 г орехови ядки 250 г краве масло 250 г пудра захар 6 бр. яйца 50 г какао 100 г захар 5 с.л. краве прясно мляк...

Джанис Джоплин завинаги на 27 (видео)

Певицата, прочула се с високото си вокално майсторство и неподражаемия си стил, днес щеше да навърши 74 години...