Съвети за успешно професионално развитие - IV част

След като в предишните три материала от поредицата ви представихме първите три стъпки към успешното професионално развитие - създаването на отлично CV, изборът на подходяща позиция, както и третия важен фактор - интервюто за работа, днес е ред на четвъртия последен текст от поредицата, а именно - как да се интегрираме в нова работна среда бързо и резултатно:

Успешният старт на новото място е като пътна карта - ако знаете къде искате да отидете, можете лесно да планирате как да стигнете до там.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАТРИ БЪЛГАРКИ С ПОСТИЖЕНИЯ В НАУКАТАЗАДАВА СЕ ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕНЕКА СЕ ОТДАДЕМ НА ПРИКЛЮЧЕНИЯ В ДИВОТОКОЕ Е ДРУГОТО ЛИЦЕ НА РУСИЯ

Едно е сигурно, след като сте преминали през всички етапи на подбор и наемане, то както вие, така и вашият работодател, искате едно - отборна и взаимно полезна игра.

Първите две седмици на новото работно място определят мотивацията на новия служител за следващите 6 месеца.

На местата, където наистина държат периодът на дистанцираност "Вие" и "Аз" да бъде съкратен до минимум, се прилагат методи като "Welcome day" и Наставничество. Наставникът е този, който се грижи да въведе служителя в работната атмосфера, трудовите навици, подпомага работния процес на новоназначения, следи за изпълнението на програмата и дава репорт на мениджмънта, който го е възложил.

Не са рядкост случаите, в които новият служител не получава нужната доза внимание и разбиране, защото в забързаното ежедневие се очаква, той още на първия работен ден да се труди наравно с останалите, дори повече от тях. Сериозно предизвикателство. Защото новият се опитва да балансира между чисто житейските навици в офиса и своите нови отговорности.

Снимка: Thinkstock

Апелирам към всички мениджъри и ръководители, ако нямате специално обучен човек в екипа си, който да осъществи въвеждането на новия служител, то изберете най-креативния, най-позитивния и най-енергичния си член в екипа ви. Дори това да означава откъсване от ежедневните му ангажименти. Инвестицията си заслужава! В противен случай, рискувате да загубите ентусиазма на новия човек, още преди да сте го спечелили.

Интегрирането на новопостъпилия е двупосочен процес, който продължава много по-дълго, отколкото можете да си представите.

В името на добре свършената работа - "новият" трябва да се чувства свободен да пита. Не е признак на слабост да се моли за помощ. И ако въвеждането е направено качествено, той ще създаде своя социална мрежа и ще знае кога и към кого да се обърне.

Разбира се, много важно е след като получи нужното съдействие, разяснение или помощ, служителят да благодари за отделеното време. Погрешно е схващането на някои новоназначени, че всички са длъжни да им съдействат. Не затваряйте вратата, където съвсем скоро може да се наложи да почукате отново.

Снимка: Thinkstock

Страхът от провал - познато на всички ни усещане. Не се подценявайте - щом са ви назначили, то компанията ви гласува доверие и е оценила вашите постижения, опит и потенциал. Вътрешните терзания като "Защо направих или казах точно това?", "Защо не го направих по различен начин?" и "Не трябваше да постъпвам така в тази ситуация" - са напълно нормални. И именно, те ни дават кураж да разсъждаваме върху постъпките си и да правим бавните, но сигурни крачки в прогреса и усъвършенстването си в кариерата.

През 2008 година Джоан Роулинг, световноизвестната английска писателка, автор на фентъзи поредицата "Хари Потър", прави представяне на ползите от провала. Тя открива в него главния двигател на учебния процес, просперитет и развитие на личността. Така че, не се бойте от неуспехите - те само ще ви направят по-силни.

Какво е важно да знаете, когато в офиса ви ще постъпва ново попълнение:

Снимка: Thinkstock

* Да го накарате да се чувства част от екипа - това е колективна отговорност.

* С готовност да му съдействате - без значение, че това отнема от работното ви време или нарушава изградените ви навици - защото не след дълго той няма да е "новият" и е възможно вие да разчитате на неговата помощ.

* Да му осигурите нужното време за обучение - което включва даване на достъп до цялата необходима за обучението му информация, подготвянето на материали, които ще са му от полза, съвети, добри и работещи практики.

* Ясно поставяне на правила и изисквания - не може да очаквате той сам да се сети, какво се очаква от него. Вие сте прекият ръководител, мениджърът или наставникът -вие сте този, който диктува правилата.

* Не го съдете - публичното даване на обратна връзка и правенето на забележки пред колегите няма да доведе до добър резултат. Отделете нужното внимание и време и обяснете в какво се състои грешката му.

* Следете изпълнението на програмата за обучение - не е достатъчно да имате разписана процедура за обучение, ако тя не се прилага стриктно, адекватно и спрямо нуждите на компанията и служителя в частност. Инвестирането на време и средства в добро обучение е вашият гарант за работещ, знаещ и можещ екип в бъдеще.

Съвети към новоназначения:

Снимка: Thinkstock

* Колкото се може по-бързо вкарайте в речника си думите като "ние", "заедно" и "екипно" - визирайки новите си колеги и избягвайте обръщения като "вие" и "тук". Нормално е да имате сантимент към предишното си работно място, но щом сте предприели крачката да се разделите, значи е нужно да вложите цялото си старание да се климатизирате максимално бързо.

* Спазвайте йерархията - не бъркайте приятелското отношение с фамилиарниченето.

* Не правете коментари за постъпки, действия и взети решения на мениджъри или ваши колеги - дори да не разбирате логиката на предприетите действия. Не забравяйте, че те са тук много преди вас и познават бизнес климата, историята, навиците на компанията. Това не означава да нямате мнение, а още по-малко означава да не го споделяте - намерете най-деликатния и подходящ начин да изложите своите виждания и идеи. Бъдете аргументирани.

* Не спирайте да учите - дори, когато смятате, че сте овладяли до съвършенство новите си отговорности, бъдете активни. Търсете допълнително информация, развивайте се и показвайте, че наистина харесвате това, което правите.

Снимка: Thinkstock

* Изпълнявайте поетите ангажименти в максимално кратки срокове - щом вече имате поверени задачи, това е сигурен белег, че разчитат на вас. Научете се да подреждате приоритетите си така, че да не се налага колегите да ви напомнят за изостанали и несвършени задачи.

* "Обичайте, направете промяна или напуснете!" - така е казал преди време един изпълнителен директор на голяма международна компания. Ако не намирате смисъл, вдъхновение или сте загубили желание да се борите с вятърните мелници, то намерете своето ново предизвикателство.

Не е от полза за никого да бъдете на място, където не се чувствате комфортно, оценени и успешни. И не забравяйте да давате всеки ден най-доброто, на което сте способни, защото това е вашата визитка и вашият път към кариерно развитие в компанията.

И последен съвет към всички, които заемат ръководни длъжности или имат на пряко подчинение човешки капитал - знайте, че хората напускат мениджърите, а не компаниите, затова отделяйте на всички служители нужното внимание и време.

Нагласата на работодателите, че служителите могат да бъдат заменяни подобно на електрически крушки, вече е бъзвъзвратно отминала във водещите световни компании, а преодоляването ѝ в останалите е само въпрос наблизко бъдеще.

Снимка: Thinkstock

Бъдете част от екипа си, защото те имат нужда от личния ви пример. Това ще помогне да приемат взетите от вас решения, да ви се доверяват и да изпълняват ежедневните си ангажименти с хъс, енергия, желание и вдъхновение. Нали точно това е, което очаквате от тях?

В поредицата "Съвети за успешно професионално развитие" дадохме идеи как да планирате и да бъдете успешни в търсенето на работата, която ви удовлетворява. И знайте - кариерата е начинание, което изисква ежедневно старание и мисъл в перспектива!

Автор: Михаела Маркова

Още от Интересно

За една омъжена жена, която има връзка с четирима мъже

"За да имаме щастлив брак и здрав съюз, е много важно да разберем, че ние и половинката ни сами правим избора си и не можем да „задушаваме“ другия с у...

Дневен хороскоп за събота, 21 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Нещата стават много странни за вас под повърхността и може да ...

Световноизвестният проф. Нери Лауфер: Яжте жълти плодове, за да заченете по-лесно

Проф. Нери Лауфер е знаково име в световната асистирана репродукция, един от първите лекари в света, правили човешко инвитро, основател на инвитро цен...

Ще имате ли късмет в любовта - пълен любовен хороскоп за 20 януари

Днес преживяванията във връзката са особено динамични. Това е резултат на Луната в Скорпион. Всички проблеми ще излязат на повърхността. Справяйки се ...

Едгар Алан По: "Най-хубавите неща в живота те карат да се потиш"

Днес се навършват 208 години от рождението на американския писател, поет, редактор и литературен критик Едгар Алан По. Той е известен най-вече със св...

7 начина да сложиш край на навика да похапваш късно

Ако сте склонни вечер, (аз лично съм) да пренебрегнете здравословното хранене и спорт през деня, следвайте този прост наръчник и кажете НЕ! Как ст...

Време за четене: "Книгата на чаения майстор"

В един свят без памет едно момиче трябва да опази тайната и надеждата за бъдещето. След успех в много страни по света, преведен само за четири години...

Два литра вода на ден през зимата помагат да борим вирусите

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, близо 1200 души на ден остават повалени от грип и остри респираторни заболявания у нас....

Дневен хороскоп за петък, 20 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Опитайте да прекарате малко време сами днес, дори да работите ...

Тинейджърка пресъздава картина на Ван Гог на крака си

18-годишната Амелия Хол е страдала от депресия в продължение на няколко години. Но когато наскоро е имала особено лош ден, тя не прибягва до самонар...