И жените могат да татуират

Джоан Маршън е професионален татуист. Заедно със съпруга си тя притежава и управлява студиото за татуировки Martian Atrs в Портланд, щата Орегон. Те работят рамо до рамо, превръщайки нелеката работа по правенето на татуировки в красиво преживяване за всеки клиент.

Пред Ladybut.com Джоан разказва за живота си в света на татуировките и за това какви предизвикателства среща по пътя към осъществяването на своята мечта.

"О, ти правиш татуировки?" Това е въпрос, който младата дама чува по-често, отколкото й се иска. Хората обикновено са свикнали да виждат мъже, хванали машинката за татуси в студиото и когато разберат, че едно младо момиче прави същото, се получава лека изненада. Но остроумието на Джоан й помага в подобни ситуации на изумление от страна на хората и тя често отговаря по един и същ начин. А именно: "Да, жена съм. И да, правя татуировки!"

И продължава: "Всъщност го правя доста добре. Доста по-добре от много от колегите ми мъже". Въпреки че вече притежава собствено студио, този въпрос продължава да се дебатира. Със закачка намеква, че може би положението щеше да бъде по-добро, ако просто приличаше на Kat von D. Но повече за нея след малко.

Джоан Маршън не е артист отскоро. Всъщност тя се занимава с изкуство през целия си живот, но не е работила само и единствено в тази сфера. Татуировки започва да прави, когато е на 30-годишна възраст.

LadyBud

Отдава се изцяло на страстта си към татуси, когато започва да живее в Портланд. Както самата тя казва, дядо й няма изсветляваща татуировка, направена в години на война, така че очевидно не това е поводът да се запали по мастиленото изкуство. Идеята за кариера в тази област идва по-късно в живота й, когато е готова да я посрещне с отворени обятия.

Едва неотдавна успява да напусне всекидневната си работа и да започне да татуира на пълен работен ден. Преди това в продължение на пет години разпределя времето си, работейки в шест различни студиа. "Пътят на един татуист е трънлив, изпълнен със съмнения, конкуренция и подозрения. Да бъдеш жена татуист обаче ти дава възможност да се сблъскаш с различни предизвикателства", споделя Мартин.

Често се случва да я вземат за продавачка в студиото, в което работи. Когато клиентите научат, че всъщност тя и съпругът й са собственици на мястото, веднага се досещат че той е татуист. Дори не виждат смисъл да изискат сертификата му. За Джоан обаче рядко предполагат, че също прави татуировки и се налага тя да ги убеждава в това.

Истината, според самата нея, е че татуирането си остава индустрия, доминирана от мъже. Това, което я дразни, е че понякога, когато клиентът научи, че тя може да прави татуси, реагира по неподходящ начин. "Никога досега не съм бил татуиран от жена" е една от реакциите, които не понася. Но се старае да го приеме като ласкателство и предизвикателство, понеже й се предоставя възможност да разбие на пук и прах стереотипите и да докаже, че е много повече от добре изглеждащо момиче.

"Голяма част от жените татуисти определено са красиви и умеят да задържат погледа върху себе си. А колкото повече внимание получаваш, толкова повече клиенти имаш. Но само красивото лице не е достатъчно - трябва да вършиш добре работата си.

Когато имаш повече клиенти, прекарваш повече време работейки, а така се учиш и добиваш опит. Хубавото лице може да ти отвори вратата, но усилията те задържат вътре", подчертава Джоан.

За нея най-важната част от работата на един татуист е да подхожда с уважение към произведенията си. Тя смята, че има мъже, които са големи мърлячи, но въпреки това продължават да имат клиенти. Докато при жените ситуацията е различна. От тях се изисква по-висок стил, стандарт и дори по-добра хигиена при работа.

"Вероятно това се дължи на навлизането на новата "порода" татуисти - тази на Супермоделите. Само помислете за Kat von D и Леа Вендета. Тези талантливи артисти изграждат публичния образ на жената татуист като сексапилна стилна дама, която задължително използва червено червило."

LadyBud

Според Джоан сред колегите й има негодувание относно това дали успехът на жените в попрището се дължи само на уменията. "Разбира се, че не е така. За тази професия трябва да имаш ум. Трябва да си способна да се справяш с повече от една задача наведнъж."

За една от най-известните жени татуисти в света Джоан споделя: "Не се възмущавам от Kat von D. Може да казвате каквото си искате за нея, но тя е един вид пионер в това, което прави. Разбира се и преди нея е имало жени в сферата на татуировките, с помощта на които тя достига мястото, на което се намира сега. Благодарение на работата си и своето риалити шоу тя показва на света, че жените могат да бъдат страхотни артисти и наистина, наистина безумно добре изглеждащи."

И продължава: "В интервютата си тя е скромна, истинска и човечна. Тя е умна бизнес дама, не мога да я виня за това. Наясно е, че образът й е ключът към нейния успех. Но най-важното е, че работата й е изключително добра, а графикът й е запълнен. Така че трябва да притежава нещо много повече от красиво лице".

Но как се отразява това на жените, които не работят под светлината на прожекторите? На тях се налага да си създават своя собствена идентичност. Клиентите очакват татуистите да бъдат модерни и харизматични. В един силно конкуриращ се бизнес като този трябва да има нещо, с което да изпъкнеш над останалите.

Джоан подкрепя тезата, че независимо дали си мъж или жена, ако си решил да се развиваш в този бизнес, трябва да бъдеш артист, който се помни. Трябва клиентите ти да разказват за теб на приятелите си. Благодарение на социалните мрежи днес всеки татуист има възможност да достигне до някакво ниво на слава.

"Всеки човек обича да вижда одобрението в очите на хората. Бих била благодарна, ако притежавах поне някоя от чертите на един супермодел, но съдбата ме е дарила с други качества.

Старая се косата ми винаги да изглежда добре, дори вече се гримирам по-често от преди. Но съм ниска. Нямам перфектно тяло, нито перфектна кожа, дори не нося червило. По-голямата част от обувките ми са маратонки. И въпреки това съм добра в това, което правя. Клиентите ми са доволни и винаги ме подкрепят.

Те ни оказват огромно доверие, сядайки на стола и това дали си е заслужавало, си проличава от свършената работа. Което пък създава собствената ни репутация."

Джоан завършва историята си с признанието, че всеки татуист в даден момент има съмнения. И всеки, който каже, че не е така, би излъгал. Работата на татуиста не е лесна. Има много трудности, но това, което е от значение, е какво казват клиентите за него.

"Мнението на клиента е истинският тест за един артист. Ако той е щастлив, значи работата ни е успешна. Затова татуистът трябва да прави всичко необходимо, за да се чувства уверен, в това, с което се занимава, а и да оправдава вложеното в него доверие."

За още примери за успели в професията си жени, посетете страницата на Jenite. bg във Facebook!

Още от Живот

Том Харди става Джеймс Бонд?

Том Харди загатна, че е силно заинтересуван да изиграе Джеймс Бонд в следващия филм от култовата поредица. Името на английския актьор е спрягано не ве...

Хороскоп за 13 януари

Петък ще бъде сравнително спокоен ден. На положителни емоции ще се радват Овните и Лъвовете.  Овен Изцяло може да заложите на фантазията и чувств...

Хороскопът ви за 18 януари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Плажове, които откъсват от реалността (галерия)

  Галерия Райски плажове, които заслужават да се видят 16 снимки Раят е на Земята – просто трябва да го откриете! ...

Чудесата на природата като вдъхновение за обувки

Луксозната марка за обувки Jimmy Choo разкрива своята рекламна кампания за пролет-лято 2017 и тя е много повече, отколкото сме очаквали. Още по...

Мисъл на деня от Овидий

„Отдихът храни тялото и дава храна на духа, а прекаленият труд им вреди.“ Публий Овидий Назон е древноримски поет, роден на 20 март, 40 г....

Модна армия: Силните и стилните

Ако има една модна армия, която превзема света, то това е тази на Balmain. Най-новата рекламна кампания на модната къща за пролет-лято 2017 вкл...

Какво е детето Телец?

Децата са най-голямото чудо, което може да ни се случи. Желаното и очакваното, за него се кроят големи планове за бъдещето - къде ще учи, какво ще раб...

Притча за Любовта и Приятелството

Какво е приятелството? Замисляли ли сте се някога за силата на това да имаш истински приятел? Приятелството не се измерва в пари, то е особена връзка ...

Иванка Тръмп се отказва от модния бизнес, ще става домакиня

Дъщерята на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп – Иванка, се отказва от модния бизнес, свързан с дрехи и аксесоари. Това свое намерение тя ...