Кой превръща старите шевици в нова мода?

Възхищаваме се на широко скроените личности, които уважават традициите и едновременно с това не отричат необходимостта Старото да се променя според духа на Новото. Намираме за особено вдъхновяващ и примерът на креативните хора, които отказват да се съобразяват с убеждението, че творец "къща не храни". Вместо това вярват в артистичните си идеи и успяват да ги превърнат в реален бизнес. Успяват да работят онова, което обичат.

Гергана Станкова определено попада сред тези достойни за уважение вдъхновители. Самата тя накратко се представя като "30-годишен графичен дизайнер, който живее и работи в София". Напоследък доби популярност в българското медийно и модно пространство със своя бранд за аксесоари "Шевица". Целият екип на Jenite от пръв поглед се влюби в шаловете, украсени от Гергана със съвременни интерпретации на традиционните български и македонски шевици.

Предприемчивата дама разказва, че идеята ѝ за бранда се зародила преди около две години в битовата обстановка на мелнишка механа. Разглеждайки покривките и ризите на сервитьорите, Гери се замислила как едно време извезаните мотиви са били част от ежедневието на хората.

"Сега обаче ги виждаме само по фолклорни фестивали, битови кръчми и прашни музейни витрини. Замислих се и как харесваме и носим в ежедневието си африкански, южноамерикански и азиатски мотиви, защото те са станали вдъхновение за колекциите на големи модни брандове."

Тези разсъждения породили у дизайнерската душа желание да трансформира старите нашенски мотиви, да ги отпечатва върху аксесоари и да провери дали биха могли да се радват на актуалност и днес. Резултатът от труда на Гергана доказва, че отговорът е едно голямо "Да". Ето как точно се случило всичко...

Ще ни опишеш ли накратко, как успя да превърнеш идеята си в реално съществуващ бранд? Колко време и средства ти отне това?
Има един тест за проверка на идеи - ако успееш да синтезираш идеята си в една фраза, значи тя си струва. "Шалове, вдъхновени от българските шевици" минава този тест и единственото, което остана след него, е цялата същинска работа: намиране на печатница, която би си включила машините за малко бройки; намиране на перфектната материя, както и шивач, който да подшие готовите шалове по хубав деликатен начин; създаване на сайт, опаковки, фотосесия...

Всичко това свършихме двамата с моя съпруг. Благодаря му много за помощта, но най-вече му благодаря за това, че не ми позволи да се окажа през последните вече две години. Защото имаше и такива моменти.

Два шала от колекцията "Геометрии"
Междувременно се е родил и синът ти. Трудно ли съчетаваш заниманията с шевиците с грижите за детето?
Бебчето ми е на почти 7 месеца. Засега се разбираме много добре с него и успявам да заделям време за шевиците. Смятам, че е важно и за двама ни да имам странично занимание. Така аз съм по-спокойна и следователно и той. Но, разбира се, от него зависи дали ще ми остава време за шевици и занапред.

Дълго време си събирала традиционни мотиви от музеи и антикварни книги. Ще ни разкажеш ли нещо любопитно около тяхната история?
Това, което ми се стори най-интересно за историята на българските шевици е, че не са съвсем български. И под това имам предвид, че са много видими елементите, взаимствани от други славянски народи, от Близкия и дори Далечния изток.

Например, често срещани са свастиката и дървото на живота - все символи, много по-стари от нашата култура. Нека обаче не тъгуваме по някакво отнето усещане за авторство. Нека вместо това се радваме, че нашето наследство е толкова естествена и интегрирана част от световното.

Малите кончета с борчето - оригинална шевица
Малите кончета с борчето - шал от колекцията "Животните"
По този повод си спомням нещо, което гидът в Боянската църква каза при едно мое посещение. Той сложи ръка на рамото на едно азиатско момиче и ѝ каза (без да цитирам точно): "Това наследство не е само българско. Това е световното наследство, твоето наследство. Опознай го и се гордей с него!".

Съществуват ли в народните шевици мотиви, които са свързани конкретно с темата за любовта?
Знам, че ромбовете по носиите са белег, че момата е готова за задомяване. Знам още, че някои фигури от чипровските килими изобразяват мъжкото и женското начало. Но повече от това не съм запозната. Все още съм любител, имам много за учене.

Малите половин коневе - оригинална шевица
До каква степен променяш оригиналните мотиви?
В началото не смеех да ги променям. Първите няколко шала от дебютната ми колекция "Геометрии" пресъздават едно към едно автентичните шевици. Всяко квадратче отговаря на един бод от оригинала. Посмях само да променя цветовете и подредбата на мотивите.

След това прочетох едно от предисловията на моите антикварни книги и открих, че старите везачки почти никога не са копирали дословно. Напротив, добавяли са по нещо от себе си. Това ме накара да бъда по-смела. С всяка следваща колекция пробвах нови неща и така стигнах и до колекция "Животните", която съдържа най-свободно интерпретирани мотиви и най-смело използване на цветове - ексцентрично ярки и много, много нетрадиционни.

Бръмбари - оригинална шевица
Брръмбари - шал от колекцията "Животните"
Как осъществяваш прехвърлянето на традиционните мотиви върху модерни шалове?
Започвам с дигитализиране на мотива. Снимам избран от мен мотив, качвам го в Illustrator и го очертавам. В началото дигиталната версия на мотива е едно към едно с оригинала. После идва интересната част - започвам да експериментирам с цветове и подредба, докато се получи нещо интересно. Това може да отнеме два часа, а може и месеци да въртя един мотив във всякакви конфигурации и нищо да не се получава. Никога не знаеш.

За колекцията ми от човешки фигури обаче подходът беше друг. Знаех още в началото, че към тази колекция искам да направя и малка серия 3D принтирани бижута. За целта трябваше да преобразя мотивите така, че да изглеждат добре като графика, но и да са съобразени с изискването на 3D принтирането, т.е. да могат да се превърнат от двуизмерни графики в триизмерни физически обекти. И така ми се наложи да започна от правилното нещо - концептуализирането. Няколко седмици просто мислех по колекцията и не пипнах моите програми, докато не бях сигурна, че знам какво искам да направя в тях.

Инвейдър - шал от колекцията "Животните"
Какви аксесоари, освен шалове, предлагаш и имаш желание да предлагаш вбъдеще?
Вече имам направени няколко модела 3D принтирани бижута. Това ми е мечта от момента, в който започнах работа по бранда и се радвам, че още за втората колекция успях да направя нещо. Ще има и чанти, но най-вероятно ще ги пусна малко по-късно от другите неща.

Гривите - колие от колекцията "Човешки фигури"
Подготвяш четири нови колекции, които ще пуснеш за продажба в края на май. С какво се отличава всяка от тях?
Две от предстоящите колекции са мои самостоятелни, а две разработих заедно с прекрасни партньори.

Двете ми самостоятелни колекции се казват "Човешки фигури от самоковско" и "Животните" и мога да ги определя като "по-авторски" спрямо първата колекция. Разбира се, вдъхновени са от традиционни мотиви, но аз интерпретирах тези мотиви по по-свободен и смел начин. В колекцията от човешки фигури е и моят най-най-любим шал до сега - казва се "Хоро" и е infinity шал, в който човешките фигурки опасват целия шал, хванати за ръце.

Шал от колекцията "Животните"
Третата колекция се казва "Слънцето" . Това е лятна колекция, в която ще има парео и бански. Разработена е заедно със Стела - моден дизайнер с опит в големи български брандове. Стела е от хората, които ще харесаш от пръв поглед, а нейната помощ по производството на двете ми нови колекции е абсолютно незаменима. В момента тя разработва собствен моден лейбъл и се радвам, че "Шевица" ще бъде част от него. Тук можете да намерите сайта на Стела: http://vivastella.wix.com/viva.

И стигнахме до "Казанлък" - колекция, вдъхновена от мотивите на едноименния регион. По нея работим с чудесните хора от студио "Заприани". Студиото изработва фантастични осветителни тела и съм им много благодарна, че се свързаха с мен да направим нещо заедно. Засега правим шалове, може би нататък ще има и други неща.

Първите сто шала от тази колекция ще можете да намерите само и единствено в Казанлък на Празника на розата, който започва на 24-и май и продължава до 10-и юни.

Благодарим на Гергана Станкова за това интересно интервю! Ако искате да продължаваме да ви срещаме с креативни личности от България и света, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook.

Още от Мода

Вивиан Уестууд с общо ревю за представянето на есенно-зимните си колекции

Вивиан Уестууд с общо ревю за представянето на есенно-зимните си колекции Мъже и жени ще се разхождат заедно по подиума по време на Седмицата на мода...

Chanel с разкошна колекция в „Риц“ (галерия)

Перли, пайети и разкош по френски. Преди дни в обновения хотел „Риц“ в Париж се състоя традиционното Métiers d'Art ревю на модна къ...

Как да изглеждате елегантни, без да пръскате луди пари за дрехи?

Можете да изглеждате стилни, красиви, изискани и добре облечени и без това дрехите Ви да струват несметно много. Необходимо е само малко хитрост, съоб...

Шал, който се превръща в рокля, пола, жилетка и какво ли още не!

Един шал, а всъщност всичко! Този магически шал можете да използвате не само като аксесоар на врата си! Той се превъплъщава успешно в много други роли...

9 типа ниски обувки, с които да изглеждате по-зашеметяващо, отколкото на токчета

Добре, че съществуват ниските обувки. Иначе жените със забързано ежедневие, които вечно търчат нанякъде, щяха да се видят в чудо. Тук, обаче, възниква...

Сребристо и флорални мотиви от Марк Джейкъбс за пролет-лято 2017

Високи платформи, асиметрични линии и обем в ръкавите на моделите. Рейв вълната се завръща за пролет-лято 2017 или поне според дизайнера Марк Джейкъбс...

Тенденциите, които ще останат в 2016 г.

През 2016 видяхме изключително много тенденции, които настъпиха смело, завладяха годината и... ще си останат в нея. Още по темата Как да изг...

Бижута за пролет-лято 2017

Това, което винаги прави визията завършена, добавя повече стил, разкош и индивидуалност към нея са бижутата. Всяка дама има свой изграден стил, но въп...

Цветови комбинации за стилна визия

В студената, но красива зима винаги искаме да сме облечени топло,. Но и да запазим добрия си стил. За да бъде визията ни впечатляваща, най-напред тряб...

5-те най-влиятелни ангели на Виктория Сикрет

Не всички ангели на Виктория Сикрет са равни. Всички 14 ангели имат голяма власт в социалните медии, но някои от тях са по-влиятелни от други. Анализи...