И ний сме дали нещо на света – част XIV

Коя е Райна Касабова?

Първият боен полет в световната авиация на жена  е извършен от българката Райна Касабова. На 30 октомври 1912 г.  тя взема участие в боен полет със самолет “Воазен” с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов. Те излитат от Аеродрум Мустафа паша, като полетът им продължава 43 минути. От самолета Райна хвърля позиви с призив за спиране на кръвопролитията над позициите на противника в Одрин.

Райна  Касабова е родена на 1 юли 1897 г. в Карлово. Прадядо й е известният хайдутин Велко. Баща й  е опълченец на Шипка, където е  неколкократно раняван,  брат й е  четник при Яне Сандански, вуйчо й – обесен от турците в Диарбекир. Едва 15-годишна ученичка, Райна напуска училище и бащиния дом и заминава доброволка-медицинска сестра в първата полева военна болница в Свиленград, където през Балканската война е Аеропланното (после 1-о аеропланно) отделение.

Така с пилота Стефан Калинов на 30 октомври 1912 г. тя участва в един исторически полет, регистриран като “първи боен женски”, по време на който хвърля листовки-позиви над Одрин с призиви да се спре войната, понеже е безсмислена за турците.

Как се случва всичко това? Почти като на шега. На летището Касабова се заприказва с летеца Стефан Калинов, наричан Черния принц. Той  я качва на своя биплан "Воазен", тя остава много очарована и казва, че се седи много хубаво и че всичко се вижда като от балкон. Когато слиза на земята, подпоручик Калинов иска и получава разрешение от Радул Милков да я "разходи" из въздушните простори над Свиленград.

Друг летец - Никифор Богданов, загръща кандидат-пилотката с коженото си палто, снабдява я с пластмасови очила. Механикът Илия Младенов взема скришом две връзки позиви , навити на руло, и ги мушва под палтото на настанилата се вече в самолета Райна. Обяснява й как да ги хвърли, когато пилотът й даде знак. Когато самолетът отлита,  вместо за Свиленград,  Калинов се устремява към Одрин.

След като известно време няма и следа от Черния принц и Райна, Милков качва в своя самолет механикът Младенов и двамата отлитат на помощ на колегите си.  Двамата преживяват различни премеждия във въздуха и са принудени да се върнат на летището Мустафа паша.

За щастие "Воазен"-ът  се завръща след 43-минутен полет. И когато питат Калинов защо се е забавил толкова, той отговаря въодушевено: "Летяхме над Одрин! Хвърляхме позиви! Райна ги хвърли!"

Райна разказва как са ги обстрелвали турците, как е карала Калинов да вдигне самолета нависоко, за да не се закачат за високите минарета на Селимие джамия . С вълнение натъртва на решителната част - как е пуснала позивите, на които е пишело: "Жертвите са напълно излишни". След огледа на "Воазен"-а механикът Младенов открива по него много попадения от турски куршуми и шрапнели.

С това си летене Райна Касабова става първата жена в България и света, която реално е изпълнила бойна авиационна задача, при това с най-хуманна цел – зов за спиране на кръвопролитията.

Първата жена, извършила боен авиационен полет, през 30-те години печели конкурса ‘Най-хубавата жена на Черно море’, но  остава до края на дните си сама, грижейки се за неизлечимо болния си брат. Черния принц загива при изпитание на българския самолет "Доган" на 15 юли 1915 г. - едва 26-годишен.

Райна Касабова доживява дълбока старост - умира през 1969 г. След ковчега й крачи само един човек - ветеранът авиатор Георги Хайверов.

Още от Интересно

3дравословна рецепта за кускус с агнешко

Продължаваме с екзотичните вкусове. Днешната рецепта е типична за районите на Северна Африка. Тя е страшно бърза и лесна. Активното подготвяне е не по...

12 начина да промените живота си

Всички знаем какво е чувството: 10 часа сутринта е, вече сме пием 3-тата си чаша кафе, но въпреки това се чувстваме изцедени- психически, физически и ...

Какъв баща ще бъде той според зодията?

Ако се чудите дали той ще бъде добър баща, освен очевидните признаци, можете преспокойно да се позовете и на зодията му. Тя говори много за това как щ...

Невероятни секс пози за ниски дами

Катинар Седнете на ръба на маса, шкаф или бюро. Увийте бедрата си около партньора и подпрете ръцете си върху масата. Партньорът ви е обгърнал ханша...

Богатата хотелска наследница Парис Хилтън има връзка с бивш бездомник

Богатата наследница на фамилията Хилтън - Парис, призна официално за връзката си с актьора Крис Зилка. Бившата риалити звезда публикува снимки с него...

Притча за вечното щастие

Веднъж щастието вървяло...

Т2, Анжела и туристите в миналото

Но ето че Дани Бойл се е справил много добре с тази задача. Тук помага фактът, че режисьорът е събрал оригиналния актьорски състав – Юън Макг...

Защо трябва да подстригваме косата всеки месец?

Ето няколко съвета за различните типове коси: 1. Ако имате т.нар. афрокъдрици. Това е единственият тип коса, при който може да си позволите да под...