Ужасяващата истина за тийнейджърите и пластичните операции

Преходът от детството към живота на възрастните е стресиращо преживяване за всеки тийнейджър. Наложените стереотипи за "правилен" външен вид, влиянието на медиите и несигурността на младите хора в самите себе си, са сред причините те все по-често да прибягват до пластични операции.

Тенденцията за увеличаващия се брой на тийнейджърите, които "лягат под ножа", нараства все повече в световен мащаб. Тя се превръща в проблем, който засега не само децата и техните семейства, а и населението на земята като цяло.

В днешно време децата се раждат в общество, в което женствеността е на показ. Известните личности от екрана не се свенят да показват "перфектните" си тела, ставайки по този начин любимци и модели за подражание за подрастващите. И понеже много от тях постигат завидния си външен вид именно чрез пластични операции, подражателите им не виждат нищо нередно в този начин за подобрение на собствените си несъвършенства. Това, което е изключително притеснително, е че въпросните подражатели в мнозинството от случаите са момичета и момчета в тийнейджърска или дори в детска възраст.

През 2013 година Брус Кеог, директорът на една от големите болници във Великобритания, изнася доклад, според който 41% от момичетата на възраст между 7 и 10 години посочват, че са чувствали някакъв вид натиск, който ги е накарал да се замислят серизоно за възможността от пластична операция. За тези на възраст между 11 и 16 години процентът е 63.

Брус Кеог прави заключение, че за младите хора операциите са се превърнали в съвсем ествествен начин да се сдобият с т.нар. "дизайнерско" тяло. По тази причина той застава твърдо зад позицията си за по-голям контрол върху хората, които предлагат подобни процедури и начинът, по който те могат да бъдат засечени. За съжаление обаче апелът му е пренебрегнат от правителството.

Историята на 18-годишната Ела потвърждава тревожните данни. Тя споделя, че е мислила да си направи пластична операция още на 11-годишна възраст и подобни мисли не я напускат и сега. В момента посещава терапевт, който се грижи за проблема й с ниското самочувствие.

Тийнейджърката е насочена къде да потърси съвет преди да предприеме желаната операция за уголемяване на бюста. Ела казва пред BBC, че терапевтът й е помогнал да разбере, че невинаги пластичната хирургия е решението за недостатъците, които тя смята, че има във външния си вид. "Но все пак чувствам, че чрез операции мога да коригирам доста неща в себе си и по този начин повече да не се чувствам зле", споделя още момичето.

По всичко личи, че скоро предпочитаният начин за справяне с ниското ниво на самочувствие, което при младите хора е все по-често срещано, ще се промени. Има голяма вероятност терапията да бъде изместена направо с прибягването до пластичната хирургия. Вече дори има изнесени данни, които показват, че във Великобритания броят на тийнейджърите, които постъпват по този начин, се увеличава.

Необорими доказателства по проблема са рядкост, като имаме предвид колко слабо регулирана е пластичната индустрия в момента. В нея има толкова проблеми и "дупки", че през април тази година Британската асоциация на пластичните хирурзи поиска да бъде направено ново проучване.

Pinterest

Нуждата от подобно изследване не е новост. Признаци за нарастване на негативната тенденция се срещат още през 2005 година, когато проучване сред 2000 тийнейджъри показва, че 40% от момичетата са обмисляли предприемането на стъпката "пластична интервенция". Оттогава мащабите на индустрията са се повишили петкратно. Увеличение, което остава незасегнато дори от скандала от 2012 година с вредата на гръдните импланти (PIP), произведени от силикон със съмнително качество, върху здравето.

Леа Тотън, създателка на клиники за козметична грижа за кожата, казва, че й се наложило да постави забрана на операции на лица под 18-годишна възраст. Тя предприема тази стъпка, след като в една от клиниките е постъпва 14-годишно момиче, което отива там заедно с майка си, и иска да му бъде направена ботокс процедура.

Пластичният консултант хирург и член на Британската асоциация на пластичните хирурзи Аш Мосахеби нарича липсата на регулация в пластичната хирургия във Великобритания "голям проблем". "Гледната точна на правителството е, че рестриктивните практики са непродуктивни и вредят на икономиката. Нашата гледна точка е, че рестрикциите са необходими, за да се гарантира сигурността на пациентите".

Но как стои въпросът с предлагането на хирургични услуги на деца? Положението е подобно на това при другите "постоянни" процедури, каквито са например татуировките. За всяка интервенция върху дете, което е на или под 18 години, се изисква съгласие от родител. Парадоксът се състои в това, че съществува сив сектор, който не задължава родителите на деца над 16-годишна възраст да настояват за дадено лечение на тяхното дете например.

В пластичната индустрия липсва регулация - всеки може да поръча различни козметични продукти и кожни импланти онлайн. Това е и причината черният пазар се разраства. Всичко това повдига въпроса дали пластичните хирурзи спазват условието за задължителна възраст над 18 години при извършването на процедурите. Д-р Мусахеби казва, че го прави, но "е вероятно да има по-безскрупулни хора от мен, които не го правят".

Подобряването на контрола върху индустрията не би подействало като панацея, но би установило по-сериозно наблюдение върху извършването на нерегламентирани процедури. И сега има правила, които определят кой може да извършва пластични интервенции в Съединените щати, и все пак според Американското общество на пластичните хирурзи през 2012 година са направени 236 356 процедури на деца между 13 и 19-годишна възраст.

Активистите стоят зад тезата, че трябва да бъдат положени повече усилия, за да се спре "рекламирането" от страна на медиите на нереалистични тела. Притесненията на д-р Мосахеби са свързани с това, че има опасност нарастващата тенденция да се превърне в бедствие.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite. bg във Facebook!

Още от Здраве, диети и спорт

Как да научим детето да се храни здравословно?

За да бъде един човек здрав, жизнен, изпълнен с енергия и желание за нови начинания, то той трябва да се храни и живее здравословно. Всички го знаем, ...

7 йога пози, които да избягвате по време на менструация

Йогата е най-доброто нещо, което можете да правите, когато имате болки, подути сте и хормоните ви бушуват. Но не всички йога пози са подходящи за този...

Ванилово масло за релакс и кожа без бръчки

Харесвате ли аромата на ванилия? Сладки нотки, които напомнят за крем, сладолед, за сладкиши. Има много и различни начини да се наслаждаваме на аромат...

Зимни храни, подходящи за диета

През цялата година тялото ни се нуждае от витамини, минерали, протеини. Тези хранителни вещества ни помагат да поддържаме добро здраве и фигура. Въпре...

Около 6000 са били недоносените бебета през 2016 г, каза доктор Ралица Георгиева

Доц. Д-р Ралица Георгиева е началник на Клиника по неонатология в Университетска детска Болница, София. Тя работи в Клиниката по неонатология от 1991 ...

Лазерна или фотоепилация - Кое да изберем? (видео)

Зимата е най-подходящото време за лазерна епилация на тялото. Това разказа в предаването „ДНЕС“ д-р Станислава Събева. Причината е, че в с...

Ежедневни вредни навици, които ви състаряват

Често не си даваме сметка колко много си вредим всеки ден. Непрекъснато правим неща, които ни карат да изглеждаме по-стари. Състаряваме се с вредните ...

Защо "мъртва тяга" е най-доброто упражнение за отслабване?

Отслабването е трудно нещо. Трябва да се храните здравословно, правилно и редовно и също така да имате здравословен микс от силови и кардио тренировки...

Серумът за лице „SNAIL PERFECTION“ на REFAN – BEST BEAUTY PRODUCTS 2016

Серумът за лице SNAIL PERFECTION на REFAN стана победител в категория „Българска козметика“ в класацията на сп. ОК! „BEST BEAUTY PRO...

Топпроцедури за изящни ръце през зимата

Както е казала модната легенда Коко Шанел, ръцете са визитната картичка на всяка жена. Затова е много важно да ги поддържаме в съвършен вид във всеки ...