20 факта, които със сигурност не знаете

Живеем в невероятен свят. Открили сме толкова много неща за него, че понякога мислим, че няма какво ново да изскочи. Това обаче не е така. Тепърва ще откриваме най-различни новости, както за света ни, така и за нас самите и това, което правим.

И все пак има доста неща, за които или не сме знаели досега, или сме се били заблуждавани. Затова решихме да съберем няколко на брой факта, които да научите и да се позабавлявате. От щрауси до хипертоници, от Китайската стена до бръсненето на косата. Все интересни неща, които да попълните към архива си от знания. А ето и кои са те.

Thinkstock/Guliver

1. Златните рибки не помнят само по 30 секунди. Всъщност те могат да помнят с месеци.

2. Светкавица може да удари едно и също място няколко пъти. Empire State Building бива ударена от светкавици по 100 пъти годишно.

3. Въпреки всеизвестният израз "сляп като прилеп", малките бозайници могат да виждат. Когато ловуват, използват ехолокация, но това не означава, че са слепи.

4. Само чистата вода е проводник на електричество. Ако ви удари ток заради вода, това ще се дължи на минералите, мръсотията и всички останали неща, които има в нея.

5. Всички сме чували, че за да се разгради една дъвка в организма на човек, трябва да минат седем години. Това изобщо не е вярно. Тя не се разгражда никога, но няма проблем да бъде в нас.

6. Няма такова понятие като "фотографска памет". Дори да имате много добра памет, няма как да си спомните някой момент до най-малкия детайл така, както може да го запечата фотоапарат.

7. Изпукването на пръстите на ръцете няма да предизвика развитието на артрит. Нещата, които могат да го направят, са възрастта ви, стара контузия или болка, някакъв вид мания или просто гените ви да са предразположени към това заболяване.

8. Бръсненето на косата не я прави по-плътна. Тя става само по-груба, защото връхчетата на косата се изострят заради самото бръснене.

9. Акулите могат да се разболеят от рак.

Thinkstock/Guliver

10. Можете да задържите яйце изправено дори ако го сложите с горната му, по-заострена част надолу. Само трябва да имате търпение.

11. Микровълновите печки не могат да причинят рак. Радиационните вълни, които излъчват, не могат да ви причинят това заболяване. Много малко видове радиация могат да ви навредят и то в зависимост от количеството.

12.
Сандвичите от популярните вериги за бързо хранене могат да изгният при подходящите условия, които да прекъснат химията в обработването на продуктите.

13. Стресът не е причина за получаването на хронично високо кръвно или т. нар. хипертония. Той може да покачи кръвното ви налягане, но само когато се ядосате. Човек, страдащ от това заболяване, го получава заради пушене, неправилни диети или просто го наследява генетично.

14. Захарта не прави децата хиперактивни. Децата винаги са хиперактивни.

15. Щраусите не си заравят главите в пясъка, когато ги е страх, както всички си мислим. Когато ги обземат тези емоции на земята и се правят на умрели.

Thinkstock/Guliver

16. В органичните продукти също има пестициди. Без значение какъв е продуктът обаче, нивата на пестицидите са толкова ниски, че няма никакъв проблем за хората.

17. Котките и кучетата не виждат в сивата гама. Те виждат в сенки от зелено и синьо.

18. Великата китайска стена не е единствената конструкция, построена от човек, която се вижда от Космоса.

19. Кръвта винаги е червена. Вените изглеждат сини заради кожата на човек.

20. Хората използват повече от 10% от мозъка. Всъщност те използват целия му капацитет. Просто го правят с различна част от мозъка си и по различно време.

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

144 години от гибелта на Васил Левски

На днешния ден преди 144 години България губи един от най-смелите си герои, оставил светла диря в народната памет. Да преклоним глава и да си спо...

5 любопитни факта за тялото ни, които го превръщат в чудо

Може би си мислим, че знаем всичко за нашето тяло, но се оказва, че има няколко изненадващи факта за него, които със сигурност ще ви изумят. Човешкот...

3 правила за щастливи майки

Да бъдеш майка е истинско предизвикателство, затова има няколко правила, които трябва да спазвате, ако искате да сте щастливи. Правете нещо за себе...

Как да си направим прекрасни вази за дома ни

Най-хубавите идеи често са най-елементарните. Днес ще ви запознаем с поредния лесен за изпълнение и ефектен метод за разкрасяване на дома. ...

Време за четене: "Мираж"

„Мираж” е поредното предизвикателство от ненадминатия майстор на напрегнатото повествование Дъглас Кенеди - едно пътешествие в сърцето на ...

Лунните лица на Водолея – I част

Почти няма човек, който да не знае коя зодия е – знакът, в който се е намирало Слънцето в момента на раждането му. Много важен за описанието на...

Вижте любимите ни актьори от Властелинът на пръстените преди и сега

Близо 15 години минаха от излизането на първата част от трилогията Властелинът на пръстените. Популярните филми излизаха в периода 2001-2003 година.Пр...

Двете най-изнервящи мъжки зодии, с които трябва да внимавате

Понякога комуникацията с всички мъже ни се струва сложна и невъзможна, но истината е, че има няколко мъже, представители на определени зодии, които са...

3 правила за щастливи майки

Да бъдеш майка е истинско предизвикателство, затова има няколко правила, които трябва да спазвате, ако искате да сте щастливи. Правете нещо за себе...

От "пълен загубеняк" в секссимвол - как се промениха красавците на Холивуд

Запомнете едно - никога не бързайте да пренебрегвате онези срамежливи, тихи момчета с очила, които не са особено популярни, защото имаме нагледни дока...