Нуждаете ли се от козметични корекции на зъбите?

Ако се колебаете и сте любопитни дали в действителност имате нужда от козметични корекции на вашата усмивка при зъболекаря, ето един начин сами да проверите и анализирате това само с помощта на огледалото и няколко насочващи вниманието ви въпроси.

Една от целите на тези въпроси е да обърнете внимание на това, чеусмивката не включва само предните четири или шест зъба. Тя е свързана с венците и всички зъби, които се виждат, докато говорите и се смеете. Отговаряйки на тези въпроси, ще насочите вниманието си към конкретните проблеми, които трябва да обсъдите с вашия зъболекар.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАСЪВЕТИ ЗА УСПЕШНО ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ - II ЧАСТНА КОЛКО ГОДИНИ МОГА ДА ЗАПОЧНА РАБОТА ПО ТРУДОВ ДОГОВОР?ПЪРВИ МАЙ – ДЕН НА ТРУДАСТРАДАМ ОТ ПРЕКОМЕРНО ЩАСТИЕ

При лека усмивка върховете на горните ви предни зъби виждат ли се? Да или не?

Когато се усмихвате леко или говорите, ръбовете на предните зъби трябва да се виждат. Ако не се виждат, причината най-често е зъбно изтриване, проблемна захапка или линията на устните е твърде ниско.

Дължината на централните ви резци в добри пропорции ли е спрямо останалите предни зъби? Да или не?

Съществува една, така наречена линия на усмивката, която е въображаема и минава по режещите ръбове на горните зъби. За да изглежда усмивката по-младежка и привлекателна, централните резци трябва да са малко по-дълги от латералните (с около 1 мм). Върховете на кучешките зъби трябва да са на нивото на централните резци.

Снимка: Личен архив

Усмивката и вие изглеждате по-възрастни, ако всички зъби лежат в една равнина. Ако централните резци пък са прекалено дълги или латералните са прекалено къси също не е добре, защото зъбите наподобяват заешки.

Широчината на централните ви резци пропорционална ли е на дължината им и на широчината на латералните резци? Да или не?

Ако централните резци са твърде широки или страничните резци са твърде тесни, това може да направи лицето ви да изглежда по-дебело и овално. Ако предните зъби пък са прекалено тесни, това прави лицето да изглежда удължено.

Имате ли разстояние между зъбите? Да или не?

Ако имате разстояния между зъбите (диастема и треми), това много често може да се дължи на ортодонтски проблеми или на някакъв вреден навик.

Снимка: Личен архив

Предните ви зъби стърчат ли напред? Да или не?

Ако отговорът е "Да", това доста често може да е причина за лицеви деформации, а не само за непривлекателна усмивка.

Снимка: Личен архив

Зъбите ви прекалено струпани ли са един върху друг? Да или не?

Скупчените зъби, освен че не изглеждат красиво, са трудни за почистване, а това е предпоставка за заболявания на венците, развитие на кариеси и промяна в цвета на зъбите.

Всичките ви зъби с еднакъв цвят ли са? Имате ли обтурации по предните зъби, които с времето са променили цвета си и контрастират на фона на зъбите ви? Да или не?

Когато отделните зъби са с различен цвят или пък имат петна по тях, това ви прави да изглеждате по-възрастни. Променилите цвета си стари обтурации имат нужда от подмяна. Ако имате единични зъби, които са по-тъмни от всички останали, най-често се касае за умъртвени зъби с неправилно проведено кореново лечение или зъби, които се нуждаят от такова. За да изглежда здрава, красива и сияйна усмивката ви, всички зъби трябва да са с еднакъв цвят.

Снимка: Личен архив

Вашите обтурации, порцеланови фасети и корони изглеждат ли естествено? Да или не?

Много често възстановяванията, които имате, не само, че не изглеждат естествено, но и силно контрастират със зъбите ви. Те трябва да бъдат подменени. Не забравяйте, че обикновено една добре направена корона, макар и доста тъмна на цвят, която дори вие не може да разпознаете, че е изкуствена, стои много по-добре в устата ви, отколкото една прекалено бяла корона, която наподобява фаянсова плочка.

Снимка: Личен архив

Зъбите ви имат ли видими фрактури и пукнатини? Да или не?

Фрактурите и отчупените ръбчета на зъбите правят усмивката доста неприветлива. Пукнатините пък често с течение на времето се оцветяват все повече и повече, което ги прави по-видими.

Имате ли липсващи зъби? Да или не?

Дори един липсващ зъб може да доведе до усложнения, някои от които са разкривяване на останалите зъби или пък появата на разстояния между тях. Липсващите зъби трябва да бъдат заменени с изкуствени, възможно най-скоро след загубата на естествените.

Не само зъбите имат отношение към хубавата усмивка. Важна роля играят и венците.

Когато се усмихвате широко, венците ви виждат ли се? Да или не?

Оголването на венците над зъбите при усмивка невинаги означава, че това е проблем или че не е естетично. Така наречената "венечна усмивка", може да изглежда също толкова добре като нормалната, но само, ако венците ви са добре оформени и здрави. Венците трябва да имат бледорозов цвят.

Снимка: Личен архив

Зачервените и подути венци не са естетични. Те са индикатор за гингивално заболяване, най-често възпалителен процес или пък са резултат от дразненето на не добре направено възстановяване (обтурация, фасета, корона).

Не трябва да се пренебрегва отдръпването на венците от зъбните шийки и оголването на кореновата повърхност. Това е проблем, който най-често с течение на времето се задълбочава. Много често причина за него е неправилното миене на зъбите.

Имате ли лош дъх? Да или не?

Няма човек, който винаги да има приятен дъх. Ако обаче вие непрекъснато имате лош дъх, въпреки редовното миене на зъбите, това може да означава, че може би е време за почистване на зъбния камък и зъбната плака при зъболекаря. Друга причина може да са зъбен кариес или заболяванията на венците. Ако те се изключат като възможни причини, за лошия дъх трябва да се търси някакво системно заболяване.

Обърнете внимание на отношението на зъбите спрямо лицето.

Снимка: Личен архив

Средната линия на зъбите, разположена между двата горни централни резеца, съвпада ли със средната линия на лицето? Да или не?

Формата на зъбите ви подходяща ли е за формата на лицето ви? Например, ако имате кръгло лице, едни овални зъби го правят да изглежда по-широко. Ако обаче зъбите са по-издължени, това удължава и лицето.

Тайната на усмивката, която искате, е в комуникацията с вашия зъболекар. Насочвайки вниманието ви към горните въпроси, ще ви бъде по-лесно сами да се замислите от какво се нуждаете и какво искате, за да може по-ясно да го обясните на зъболекаря. Той трябва да ви обясни всички възможности, които имате и да ви посъветва какво е най-доброто. Задавайте му въпроси, докато сте сигурни, че сте разбрали всичко и не бързайте с взимането на решение. Това ще ви помогне да сте сигурни, че желаната усмивка е постижима.

Още от Интересно

"Сексът смъква напрежението, любовта го създава."

Сексът е една от водещите сили в света. Той е удоволствие и продължаване на биологичния вид, изкуство и любов, разтърсващо и емоционално изживяване. ...

Рецептите на Катето Евро: зрял боб в гърне

Моя дядо Петър, който ме е отгледа, държеше много на храната, искаше да му се приготвят минимум по 4-5 ястия на ден. Както вече съм казвала за него, ...

Дневен хороскоп за четвъртък, 19 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Социалната ви енергия е доста силна днес. Толкова сте уверени,...

Малки тайни за голямо щастие

Да бъдеш щастлив, независимо какво ти се случва, е колкото лесно, толкова и трудно. Готови ли сте да отворите сърцето си, да погледнете света с детски...

Цветята на Бах: За ежедневието и смелостта на малките крачки

Обичаме да се възхищаваме на геройската смелост, проявена в необичайни, критични обстоятелства. Подвизите са изключителни и забележителни и резонират...

Най-добрите упражнения за космически оргазъм

1. Класически клекове Това класическо упражнение се грижи за мускулатурата на тазобедрената част и дупето. То подсилва циркулацията на кръвта, кое...

20 неща, които само сестрите разбират

Да имате сестра е най-хубавото нещо. Освен сестра, тя е и най-добър приятел. Всеки, който има сестра вероятно не може да си представи живота си без не...

Красавиците от трио Хипнотик: Тайната на щастието е в това да си влюбен

-Mомичета, вие сте млади, красиви и влюбени в музиката. Каква е тайната рецепта за щастие на трио „Хипнотик“? (Марина) - Когато близки и...

Не е луда Беновска, а тези, които й гледат сеира

Защото евтината журналистика е инструмент на евтината политика. Ако се върнете назад, атаките на Беновска срещу президента винаги са били внимателн...

Щастливите хора не боледуват от рак

"Щастливите хора не се разболяват от тази болест." 8 мита за рака на гърдата Още преди 150 години са изказани предположения за същест...