Съвети за успешно професионално развитие - II част

След като миналия път ви представихме първата стъпка към успешното професионално развитие, а именно създаването на отлично CV, тази седмица ще се фокусираме към втория важен компонент по пътя на кариерното израстване - изборът на подходяща позиция.

Търсенето на работа е като избор на партньор. Първоначално с доза неизвестност, примесена с любопитство, следва зоната на комфорт, а понякога именно тогава идва и онзи момент на вътрешни терзания. Виждаме, че не сме един за друг, но не знаем дали да се изправим пред предизвикателството да търсим нещо ново.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАНА КОЛКО ГОДИНИ МОГА ДА ЗАПОЧНА РАБОТА ПО ТРУДОВ ДОГОВОР?ПЪРВИ МАЙ – ДЕН НА ТРУДАСТРАДАМ ОТ ПРЕКОМЕРНО ЩАСТИЕБЪДЕЩЕ ПРЕД МЛАДИТЕ ДИЗАЙНЕРИ

Познавате ли човек, който изглежда роден за позицията, на която се намира? Някой, който винаги ходи с удоволствие на работа - щастлив, удовлетворен и оценен. Със сигурност се сещате поне за един такъв. И е напълно в реда на нещата да се питате: "Защо аз не съм този човек?"

Изправени ли сте пред въпроса какво искате да работите? Или работата ви вече не е толкова "ваша"? Искате ли да се впуснете в ново начинание?

Предстои да узнаете как добре планираните и обмислени постъпки, могат да се превърнат в мечтаната кариера, като избегнете най-често допусканите грешки при търсенето на работа.

Не правете компромиси със собствените си принципи, морални норми и идеали. Не страдайте от предразсъдъци и предубеждения. Не си казвайте "сега не ми е времето", защото след като сте се замислили за кариерата си, то времето вече е настъпило! Най-важното е да знаете какво искате да работите, да намерите подходящата обява, да напишете успешно CV и да се представите блестящо на интервюто за работа.

Снимка: Thinkstock

Всички сме различни. И докато едни мечтаят за спокойна работа в малка семейна фирма или подреден и уютен офис, то е възможно за някой друг мечтаната работа да е свързана с безброй командировки, в голяма международна компания, нестихващи имейли, срещи с различни хора и натоварена програма. Трети пък си мечтаят за частен бизнес, но така и не се решават да се захванат, защото винаги има "съветници", които да кажат: "От това едва ли ще излезе нещо сериозно."

За търсещите е сигурно, че ще намерят своето призвание. Практиката познава редица случаи, при които хората са много щастливи и ентусиазирани при започването на нова работа и само след няколко месеца са установили, че тя не им носи нужното удовлетворение. Това може да се обясни с неправилен избор на позиция, разминаване в очакванията на новоназначения и действителността, както и с неуспешното му интегриране в екипа. При така създалата се ситуация не бива да се взима прибързано решение да се напусне работното място. Ценете усилията, които сте положили, за да получите позицията.

Снимка: Thinkstock

Направете анализ - какво точно не ви допада, какво може да промените сами, направихте ли всичко необходимо, да превърнете получената работа в осъществена мечта. Винаги можете да обвините лошото въвеждащо обучение, "некадърните" преки ръководители, които нищо не разбират, а само изискват от вас - но както се разбрахме, бъдете честни със себе си. Ако след направената равносметка, прецените, че има непреодолими разминавания и екзистенциални различия между вас и настоящия работодател, то започнете търсене на "вашата работа".

Друг често срещан пример за преминаване в групата на "активно търсещи нова работа" е "моментът на пренасищане" от работната среда. Това са случаите, в които от години работите в една и съща компания, изпълнявате едни и същи задължения, вече няма какво да ви изненада, защото познавате всеки детайл.

Снимка: Thinkstock

Именно това е моментът да поискате повишение, допълнително отговорности, а защо не и смяна на позицията в рамките на същата фирма. За съжаление невинаги повишението идва точно в моментите, когато си ги пожелаем, а понякога изобщо и не даваме шанс на компанията си да разбере, че вече сме готови за "следващото стъпало".

Дълбоко в нашата психология е заложено чувството, че към нас се отнасят несправедливо. И сме склонни да търсим своето кариерно развитие извън фирмата.

Търсете обратна връзка от прекия си ръководител, давайте сигнали, че желаете повишение и получаване на нови отговорности и бъдете строго аргументирани, когато взимате решението да търсите нова работа. Помислете за всичките години, през които сте влагали емоции, чувства, споделени успехи и разочарования - именно те са ви направили професионалистът, който сте днес. Защото където и да отидете, поне за известен период, ще бъдете просто "новият". Ако смятате, че е време за коренна промяна, то действайте.

Би било прекрасно да пробвате различни области, особено, ако не сте сигурни с какво искате да се занимавате в бъдеще. Но има капан, в който не бива да попадате.

Снимка: Thinkstock

Разнопосочни са мненията на експертите по човешки ресурси, когато попаднат на CV с изброени различни позиции, компании, кратък срок на престой и почти никакъв опит. В този сценарий е възможно да се направят заключения, че човекът е непостоянен, не се сработва с екипите, няма изградени трудови навици. Възможно е такава кандидатура да не бъде допусната до последващ етап - интервю.

Възможно е зад това CV да се крие и истински ценен кадър. Но съгласете се - работодателите инвестират в хора, на които могат да гласуват доверие, а не в търсачи на поредното поле в CV-то си.

Снимка: Thinkstock

Именно затова ви съветвам да използвате стажантските програми, които се предлагат от редица международни и български компании. Стажът е лесен и достъпен начин да натрупате опит, да видите работата "от кухнята", да се запознаете с работната атмосфера в дадената компания и ако се харесате, да останете на постоянен договор. Тези програми са насочени както към учащи или току-що завършили ученици и студенти, така и към хора с натрупан опит. Стажовете са и прекрасен инструмент, ако имате желание да се преквалифицирате, но не сте сигурни дали избраната сфера ще ви пасва.

Снимка: Thinkstock

Ако сте в началото на професионалния си път и зад гърба си имате само своетообразование, то посочването на преминати стажантски програми, участието ви различни социални инициативи, кампании и семинари - може да обогати съдържанието на автобиографията ви.

Преди да решите за каква позиция да кандидатствате, ви давам няколко ключови въпроса, върху които си заслужава да се замислите:

* Търсите си временна работа за бързо припечелване на пари или това е работата, която искате да е ваша професия?
* Кое е по-важно - парите или свободното време? Всеки избор има своята цена.
* Искате да пробвате и да видите дали ще ви допадне? Понякога временните неща стават най-постоянните.

Снимка: Thinkstock

* Какво да изберете - работа по специалността, която сте завършили или такава, която ще ви носи финансова стабилност? Това е лично решение и вие най- добре знаете верния отговор. Но знайте, няма срамна и непрестижна работа. Ако в този момент от живота си имате нужда от финансова независимост, няма нищо нередно в това да работите нещо, което не е по вашата "специалност".

Няма нищо лошо в ходенето на повече интервюта, нито в пускането на CV в различни компании и за различни позиции. Важно е обаче да следвате една линия и да не се отклонявате от собствените си амбиции (а именно да намерите подходящата за вас работа). Не бива да се влияете от мнението на заобикалящите ви, които се опитват да проектират собствените си разбирания и очаквания върху вашето бъдеще.

Снимка: Thinkstock

Не бива интервютата, на които ходите, да се превръщат в "спортно-развлекателни" занимания, защото с броя на неуспешните ви опити, прогресивно ще нараства и вътрешното ви чувство на несигурност и занижена самооценка. Към тях трябва да се подхожда с нужното старание и отделено време за подготовка.

В следващия материал предстоят ценни съвети за успешна подготовка за интервю и как да избегнем клопките, по време на събеседване.

Автор: Михаела Маркова

Още от Интересно

Прегръщайте се повече! Днес е световният ден на прегръдката

21 януари e Международният ден на прегръдката! По традиция празникът се отбелязва чрез приятелски прегръдки дори и с непознати хора. ...

"Любовта е да направиш място за втория в живот, който е бил за един..."

Какво точно е любовта? Това толкова сложно и същевременно толкова простичко чувство? Днешната ни доза поетично вдъхновение дава доста добър отговор: ...

Маги Желязкова в тандем с Устата за Балканския бал на 2 март

Иван Динев-Устата и Маги Желязкова са водещите на Балканския бал, който ще изригне в столичната “Арена Армеец” на 2 март. Рапърът с актьор...

Върхът на абсурда в секс фотографията

Да видим най-нелепите, недомислени и дори смущаващи фотографии със сексуално съдържание, които определено ще ви позабавляват: 1. Красиви женски...

Най-добрият сироп против кашлица

В сезон сме, в който кашлицата е често срещано заболяване на дихателните ни пътища. И понякога, дори да оздравеем от настинката, кашлицата продължава ...

Фитнесът: секси място да срещнеш половинката си

Все повече приятелки ми споделят, че са отишли на среща с някой от тренировките. Това не е изненадващо. Може да се каже, че от доста години фитнес зал...

Кексчета „Рунеберг“

Необходими продукти: 100 г краве масло 100 г захар 60 г чаени бисквити 60 г белени бадеми 60 г брашно 1 яйце 1 с. л. ликьор „Амарето“ 1 ч...

Направете 2017-та най-щастливата в живота си! Ето как

Нова година отдавна мина и е време да се захванем с изпълнение на обещанията, които даваме ежегодно. Ако все още не сте се отказали да бъдете здрави и...

Художник изобрази зодиакалните знаци под формата на танци

Никога не съм смятал астрологията за нещо сериозно, но независимо от това намирам картинките и идеите зад нея впечатляващи. Художникът Сирил Роландо...

Синдромът Многострадална Геновева: Кои хора страдат от него?

Има хора, които винаги са негативни и освен че се фокусират предимно върху проблемите си, имат склонността прехвърлят вината върху обстоятелствата и х...