Варненската "Кармен" в София

Историята на фаталната красавица Кармен оживя на сцената на Зала 1 на НДК във великолепна постановка на Варненската опера.

Близо четири часа зрителите съпреживяваха страстната, но трагична любов на огнената испанска циганка Кармен и младия сержант Дон Хозе, в която се преплитаха и раздираща ревност, и заслепяващо желание за мъст, довело до фатален край.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАСВОБОДАТА НА СЛОВОТОПОД ЛЪЖИЧКАТАСЪВЕТИ ЗА УСПЕШНО ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ - I ЧАСТЕТО КЪДЕ ДА ПРЕКАРАТЕ УИКЕНДА

Най-известната опера на френския композитор Жорж Бизе беше пресъздадена с внушителни декори, феерия от пищни костюми и най-вече впечатляващи оперни гласове.

От Русия за ролята на Кармен пристигна мецосопраното Агунда Кулаева, солистка на Болшой театър, а в образа на Дон Хозе се превъплъти прочутият в цял свят български тенор Иван Момиров.

Чуждестранното присъствие на сцената се допълваше от румънското сопрано Дияна Тугуй, която почитателите на оперното изкуство вече познават от изявите ѝ на сцената на Варненската опера в ролята на Виолета в "Травиата" на Джузепе Верди. А Венцислав Анастасов влезе в образа на тореадора Ескамилио, съперника на Дон Хозе за сърцето на Кармен.

Магнетичното присъствие на артистите на сцената и майсторските им вокални изпълнения под диригентската палка на Светослав Борисов, включително на прочутата Habanera в първо действие, напълно покориха зрителите, които посрещаха края на всяко действие с бурни аплодисменти.

За магията на "Кармен" допринесоха още страстните танци на балетистите, а на сцената се изявиха и децата от Варненската детско-юношеска опера, които са едни от най-малките оперни певци у нас.

Действието в "Кармен" се развива в испанския град Севиля около 1830 г. Операта е представена за първи път пред публика на 3 март 1875 г. в парижката "Опера комик", но първоначално не се радва на успех, защото е смятана за неморална и повърхностна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тя разказва историята на младия сержант Дон Хозе, който е съблазнен от горделивата и темпераментна работничка във фабрика за цигари Кармен. Той изоставя детската си любов Микаела и дезертира от армията, за да последва своята любима, но по-късно губи любовта ѝ за сметка на бляскавия тореадор Ескамилио.

В пристъп на дива ревност Дон Хозе убива Кармен, след което признава пред всички вината си за смъртта ѝ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес "Кармен" е една от най-често поставяните опери в света, а арията на главната героиня L`amour est un oiseau rebelle, известна като Habanera, и на тореадора Votre toast от второ действие са едни от най-известните оперни арии изобщо.

През 1967 г. руският композитор Родион Шчедрин адаптира части от музиката на "Кармен" в балет, създаден специално за съпругата му Мая Плисецкая, която по това време е прима балерина на Болшой театър.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въз основа на сюжета на операта са създадени над 70 филма, 40 от които от времето на нямото кино. Последният е лентата на Робърт Таунсенд от 2011 г. с участието на Бионсе Ноулс Carmen: A Hip Hopera.

Интервю с двамата солисти можете да прочетете ТУК!

Още от Интересно

Изложба съблече българския мъж

Темата за голото мъжко тяло е широко застъпена в необятния свят на изкуството. Виждаме го в наследството на древните цивилизации, в стенописите на хри...

Скарлет Йохансон: Не е нормално да си моногамен

Вижте какво още сподели актрисата за семейния живот пред "Плейбой"...

Какво направиха модерните технологии с детството ни?

За много от децата на нашето време би било доста странно да разберат, че някога е имало дни, в които смартфоните, интернет и компютрите не съществувах...

30-дневно предизвикателство: почистете дома си!

Никога не е късно да започнете това предизвикателство и да направите дома си едно по-хубаво място. Просто започнете днес и следвайте плана 30 дни. Пла...

Сензационно откритие на НАСА - намериха 7 планети като Земята!

Откриха 7 подобни на Земята планети, на които е възможно да има условия за живот, съобщи снощи космическата агенция НАСА на специална пресконференция ...

Хомосексуална двойка отглежда 2 чифта близнаци (Снимки)

Казват, че няма по-голямо богатство на този свят от къща, пълна с деца. И това е най-голямата истина, която ще чуете някога. Ще ви я потвърди и тази щ...

Ежедневните навици на жените с красива коса

Мисия красива коса - мисия, която много от нас намират за трудно осъществима. Още повече когато всички фактори на средата, която ни заобикаля, се отр...

Правили ли сте секс на тези места?

Какви (не)удобства крият те и кои са най-предпочитаните...

Иконите на 70-те и 80-те: в удивителните портрети на Норман Сийф

Почти изключено е да не сте виждали негови кадри.Не и ако сте се вълнували от музикантите, актьорите, визионерите на 70-те и 80-те години на миналия в...